AVONTUUR
De dood van Bills vriend
Na de smaakmakers op de vorige bladzijde serveren we een menukaart met leestips over alpinisme, andere avonturen en verrassende waaghalzen.
De laatste rivier: wat de Everest voor klimmers betekent, is de Yarlong Zangbo rivier in Tibet voor wildwaterkajakkers. In de kloof schuilt zowat de enige niet in kaart gebrachte plek op aarde. New age adepten vermoeden dat het legendarische paradijs Shangri-la zich achter de watervallen bevindt. In oktober 1998 kreeg een vijfkoppig Amerikaans team eindelijk toestemming om door de kloof te kajakken. Bij hen was ook de ervaren wildwatersporter Doug Gordon. Tijdens de wiskundeles stak hij er samen met zijn makker Bill Gates met kop en schouders bovenuit. Buiten de les ontdekten ze de wondere wereld van de computer. Terwijl Bill Microsoft oprichtte, studeerde Doug aan Harvard. Terwijl Bill puissant rijk werk, doctoreerde Doug in de chemie en verdiepte hij zich in moleculaire magneten. Telkens hij ertussenuit kon, peddelde hij door de meest onmogelijke wildwaterstromen. Zo verwierf hij een stek in het elitekwintet dat naar Tibet vertrok. Voor Gordon liep de expeditie fataal af. Zijn maats zagen hem verdwijnen in een stroomversnelling en vonden niet het geringste spoor meer van hem. Een dagenlange zoektocht leverde niets op. Todd Balf, redacteur bij het blitze businessblad Fast Company, was er niet bij, maar raakte bijna geobsedeerd door de noodlottige afvaart. Hij reconstrueert de expeditie in de vinnige stijl van de vlieg-op-de-muur-documentaire. Meulenhoff, 251 blz., 545 fr.
De man van Chomolungma: nieuwe editie van de uit 1955 daterende autobiografie van Sherpa Tenzing Norgay (1914-1986), die samen met Edmund Hillary op 29 mei 1953 als eerste de top van de Everest bereikte, het dak van de wereld. De Kern, 224 blz., 695 fr.
Annapurna: de roemruchte klimmer Reinhold Messner verhaalt de bergsportgeschiedenis op de flanken en top van de Annapurna, het nukkige zusje van de Everest. B&K, 192 blz., 795 fr.
Hima Alaya – Een thuis van sneeuw: de prille dertigster Christel Helsen wisselt haar werk voor Belgische film- en tv-producties af met lange reizen. Samen met haar zus trok ze door de Himalaya, waar een ingrijpend besluit valt onder het motto: “Durf te leven, in plaats van gewoon maar te bestaan.” Bert Bakker, 273 blz.
Bergwandelen en trekking: om in het voetspoor van alle vermelde waaghalzen te kunnen treden, kan je beginnen de conditietraining op te voeren en dit didactische werk van Karl Schrag door te nemen. Tips en basiskennis over uitrusting, oriëntering en de rugzakapotheek.
Vergeet de stijgijzers niet. B&K, 96 blz., 730 fr.
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier