Aravis: ook voor niet-skiërs
Een klimparcours, hoog in de bomen van Les Houches, tegenover de Mont Blanc. Reblochon proeven in La Clusaz. Een ecologische uitstap op sneeuwschoenen in Le Grand Bornard… Grootste troef van deze vallei in de Franse Alpen blijven natuurlijk de skipistes. Maar daar stopt het dus niet.
Net zoals de luchthaven van Charleroi een prima uitvalsbasis is om naar Ierland te vliegen, is Deurne het ideale vertrekpunt voor Genève: een parkeerterrein vlakbij het luchthavengebouw, een snelle check-in en een onberispelijke service. De vluchten van de Vlaamse Luchtvaartmaatschappij ( VLM) naar Genève zijn dus een interessante optie om de Franse vallei van Aravis te bereiken. Eén voorwaarde: u huurt ter plekke een auto om naar uw eindbestemming te rijden.
Van Genève is het 45 kilometer naar de vallei van Aravis. Reken er niet op de luxe van vier- of vijfsterrenhotels. Drie sterren zijn hier het maximum aan comfort. Dat lijkt echter geen bezwaar te zijn, want de activiteiten en de kwaliteit van de skipistes trekken jaar na jaar zowel nieuwe gasten als trouwe bezoekers aan.
Voor de liefhebbers van kaas uit Savoie, is een bezoek aan een boerderij die reblochon fermier maakt een must. De reblochon fermier onderscheidt zich van zijn soortgenoten door de groene, eetbare caseïne die zich in het midden van de (eveneens eetbare) korst vormt. Net als de tomme de Savoie krijgt u deze populaire kaas, die beschermd wordt door een Appellation d’Origine Contrôlée, vroeg of laat onvermijdelijk in één van de plaatselijke restaurantjes opgediend. Op de kaasplank of in een streekrecept, zoals de beroemde Tratiflette of de Tourte au Reblochon. Meestal wordt er een Gamay bij gedronken, dé wijn van Savoie.
Reblochon bestaat al sinds de 18de eeuw. Bij Eric Favre Bonvin, van de boerderij Les Esserts in Saint-Jean-de-Sixt (in de omgeving van La Clusaz) maakt men ongeveer zestig kazen per dag. Ze worden verkocht voor 60 FF per stuk, tegenover 50 FF in de kaashandel. Favre legt uit hoe goed het is dat er in de zomer hooi wordt geoogst op de skidomeinen van de Alpen. Als er in de zomer geen koeien op de pistes zouden grazen, zou de sneeuw er in de winter niet blijven liggen. Hij heeft tweeëntwintig beesten van het Abondance-ras, één van de drie rassen die toegelaten rassen zijn voor de vervaardiging van reblochon. Samen leveren ze genoeg melk voor zo’n zestig kazen per dag. De totale melkproductie bedraagt 86.000 liter per jaar (er is 4,5 liter melk nodig voor een reblochon van 0,5 kg). In de winter eten de dieren 17 kg hooi en drinken ze zeventig liter water per dag en per kop. Al het werk op de boerderij gebeurt met de hand. De rauwe melk wordt zachtjes verwarmd, gestremd en in vormen geperst, met een gewicht van 1,5 kg erop. Na de volgende melkbeurt worden de kazen ontvormd en gezouten. Men legt ze op planken en draait ze elke dag om. Na een goede week worden ze afgeborsteld, maar ze moeten minstens twee weken rijpen voor ze mogen worden verkocht.
La Clusaz ( www.laclusaz.com) is op de eerste plaats een skicentrum met 75 pistes (waaronder vier zwarte en negentien rode) en 110 mechanische liften, verdeeld over vijf massieven met hoogten van 1100 tot 2500 m. Alles samen zijn er 132 km pistes op een domein van 400 hectare. U vindt er ook massa’s mogelijkheden om te snowboarden.
Aan ontspanningsmogelijkheden is er in La Clusaz geen gebrek, ook ‘s avonds en ‘s nachts – en niet altijd in de sneeuw. Een avondje in het Telemark Café ( Tel. +41-04-50 02 60 70, reserveren verplicht) is altijd de moeite waard. Het menu is er overdadig, de wijn vloeit rijkelijk en de sfeer doet u vergeten dat u straks nog – misschien een beetje licht in het hoofd – terug moet met de snowmobile die u hebt geleend om door de sneeuw tot hier te geraken.
De volgende dag wordt het op de piste vast en zeker een lichte lunch…
Enkele kilometers verder ligt Le Grand Bornard, eveneens een erg aantrekkelijk skidomein. Wie het wat rustiger aan wil doen, kan er een prachtig huis bezoeken dat een beeld geeft van het dagelijkse leven van de boeren in de vorige eeuw. Le Grand Bornard heeft de meest typische chalets van de Franse Alpen, met pannen van epicea, die ofwel gespijkerd worden ( Tavaillons), ofwel los gelegd ( Ancelles). Sommige huisjes zijn bijna 300 jaar oud.
Dit gezinsvriendelijk station, dat tweemaal de Ronde van Frankrijk op bezoek kreeg (en waar Bernard Hinault een chalet huurt) is ook goed voor één derde van de Franse productie van Reblochon fermier. Slechts zo’n 10% van de bezoekers komt uit het buitenland, en de helft daarvan is Belgisch. Onze landgenoten komen vooral voor de 150 km bewegwijzerde langlaufpistes. Om een goed beeld van het station te krijgen, volstaat een bezoekje aan de site: www.legrandbornard.com.
Vlakbij Le Grand Bornard en La Clusaz vindt u de Via Ferrata van de Tour de Jalouvre, een bergparcours dat u de kans geeft om aan alpinisme te doen zonder alpinist te zijn… Met andere woorden, een kant-en-klaarparcours met alles om u veilig vast te maken: kabels, rails, ladders, bruggetjes… Een originele ervaring, maar u moet wel het nodige materieel meebrengen: een koppelriem met karabijnhaak met schroef, een helm, twee longes van dynamisch touw (minstens 9 mm diameter) met schokdemper, en twee karabijnhaken met grote opening en automatische vergrendeling.
In de vallei van Chamonix ligt het station van Les Houches ( www.leshouches.com), een echte parel die uitkijkt op de Mont Blanc. Alle sneeuwsporten zijn hier mogelijk – er kan zelfs worden geschaatst op natuurlijk ijs. Er zijn monitoren, gidsen en professionele begeleiders beschikbaar, en voor de klimmers is er een kunstmatige achthoekige toren van veertien meter hoog. U kunt tochten met sledehonden maken en zelf uw span mennen. Uitstappen op sneeuwschoenen in Les Houches vinden steeds meer aanhang. Wie uitgekeken is op de sneeuw, kan een bezoek brengen aan de kennel van meneer en mevrouw Dumont, die een dertigtal sint-bernardshonden kweken: een prachtig uitstapje voor heel het gezin.
Voor de durvers (minimum 1,40 m) is er een veilig en buitengewoon mooi bomenparcours. Het Parc Aventure ( Route de Coupe), een domein van drie hectare tegenover het massief van de Mont Blanc, pakt uit met een veertigtal activiteiten in de boomtakken, soms op meer dan twintig meter boven de begane grond. Na dit parcours zullen begrippen als touwladders en Tibetaanse of Tiroolse bruggen geen geheimen meer voor u hebben. Alles is volkomen veilig, en er wordt voor gezorgd de bomen niet te beschadigen. Als beloning krijgen de avonturiers een diploma mee.
Een belangrijke opmerking: niet minder dan twaalf touroperators nemen Les Houches op in hun Belgische brochures. Schrik dus niet als u in bijvoorbeeld Hotel Peter Pan ( Tel. +41-04-50 54 40 63), een erg mooi, afgelegen en betaalbaar hotelletje, mensen van bij ons tegen het lijf loopt!
Steeds meer toeristen die de stations van La Clusaz, Le Grand Bornard en Les Houches in de winter hebben ontdekt, komen in de zomer terug. Deze streek, waar geen snobisme floreert maar waar goed en professioneel wordt geskied, is immers in alle seizoenen even mooi…
serge vanmaercke
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier