Alles voor de rijken
Het Brusselse advocatenkantoor Greenille heeft een missie: de problemen van de rijken oplossen. In minder dan zes jaar is het uitgegroeid tot de Belgische marktleider in estate planning.
Duur, arrogant en koud. Dat is het imago dat de concurrenten maar al te graag op Greenille plakken. Managing partner Alain Nijs laat het niet aan zijn hart komen. “Ik zou ons eerder als zelfkritisch en menselijk omschrijven. Wij doen veel meer dan puur juridisch vermogensadvies of estate planning. Welstellende mensen kunnen bij ons met praktisch al hun problemen terecht. Dat gaat van belastingen, nalatenschap, bedrijfsopvolging, (on)roerend goed, erfenisrechten over kunst tot charity. Bovendien bekijken we de dossiers vanuit wisselende invalshoeken. Niets voor niets is onze huisstijl opgebouwd rond de caleidoscoop. Door reflecties in de spiegels van deze kleurrijke koker ontstaat een mooi symmetrisch patroon, dat door het draaien van de buis kan veranderen. Elke draai geeft een nieuwe kijk.”
Chemie
Zes jaar geleden richtte de Leuvense hoogleraar Alain Verbeke samen met Alain Nijs en Anton van Zantbeek – voorheen verbonden aan Tiberghien en aan Laga – het advocatenkantoor Greenille op. Vandaag is het de marktleider in zijn gebied. “De kern van ons succes ligt in de chemie tussen de vennoten”, zegt Nijs. “Wij verschillen sterk, maar vullen elkaar perfect aan.”
Greenille telt nu veertig medewerkers in drie vestigingen (Brussel, Antwerpen en Rotterdam). Concrete omzetcijfers geeft Nijs niet, maar ondanks de financiële crisis blijft het kantoor groeien. “Het is onze ambitie om uit te groeien tot een internationaal erkende referentie voor private clients in de Benelux. De opening van ons Rotterdams kantoor is een belangrijke stap in die richting. De Rotterdamse vestiging biedt met zijn sterke notarispraktijk bovendien nog een andere belangrijke bijkomende dimensie in die dienstverlening aan vermogende particulieren. Ook in Nederland wil Greenille de combinatie van professioneel advies en universitaire diepgang bieden. Wij dragen een wetenschappelijk diepgaande dialoogcultuur hoog in het vaandel. Geregeld vinden brainstormsessies plaats tussen vakspecialisten uit verschillende universiteiten. Deze botsing van ideeën geeft een grote voldoening op intellectueel vlak. Bovendien leiden ze tot op maat gesneden oplossingen voor cliënten.”
Nachtmerrie
Na de fiscale amnestie, de verlaging van de schenkingsrechten en de afschaffing van de effecten aan toonder schoot de sector van private banking begin deze eeuw als een raket omhoog. In zijn kielzog steeg het aantal vermogensadviseurs en estate planners. “De financiële crisis heeft duidelijk gemaakt dat vermogende particulieren nood hebben aan transparantie en begrijpbare informatie”, zegt Nijs. “Maar we willen onze klanten ook behoeden voor de val van kant-en-klare producten en reflexen aanleren om kritischer te zijn.”
Bovendien vereist vermogensplanning de nodige voorzichtigheid. Nijs: “Wat vandaag een goede buffer lijkt, kan morgen smelten als sneeuw voor de zon. Denk aan de neergang van de Fortis-aandelen. Ook belastingen spelen een belangrijke rol in onze dienstverlening aan de klanten. ‘Ban de fiscus uit uw nachtmerries’, is al jaren ons leidmotief. Meer dan de helft van onze ploeg bestaat uit fiscalisten.”
In tegenstelling tot bankiers en vele andere adviseurs, werkt Greenille volledig onafhankelijk. Nijs: “Wij verkopen geen producten, maar kennis en expertise in begrijpelijke taal. Empathie is een belangrijke vereiste.”
Controverse
Greenille zit niet verlegen om een straffe opinie. Titels van publicaties als ‘Weg met estate planning’, ‘Schaf successierechten af’ of ‘Zaag die Tak (21/23) af ‘ spreken boekdelen. Nijs: “Greenille is niet te beroerd om over bepaalde thema’s het debat te voeren en zelfs op gang te trekken. Wij gaan geen hete hangijzers uit de weg.”
Greenille publiceert veel, niet alleen in vakliteratuur, maar ook in de populaire pers. Columns, vlijmscherpe opinies en diepgaande, wetenschappelijke bijdragen en boeken wisselen elkaar af. Via de Stichting Vermogensplanning worden bovendien seminars en congressen georganiseerd en een tweetalig postgraduaat estate planning aan de VUB en ULB.
Nijs: “Wij geloven niet in het afschermen van knowhow. Wij zien het als onze taak om zoveel mogelijk kennis en ervaring te delen. Tegelijk blijven we ons verzetten tegen aberraties en misleidende berichtgeving.”
Door Eric Pompen/Foto’s Jelle Vermeersch
“We willen onze klanten behoeden voor de val van kant-en-klare producten” (Alain Nijs, Greenille)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier