AKTIES TEGEN HYUNDAI. Metaalbonden boos

Driehonderd stakende arbeiders voor ondervraging naar de politiebureaus, vier stakingsleiders in de gevangenis en arrestatiebevelen tegen twaalf anderen, een sit in hardhandig uiteengeklopt door 100 agenten en één arbeider die zich uit protest tegen dit geweld in brand steekt. Een scène uit Daens van baron Stijn Coninckx ? Een episode uit de Grote Staking in België anno 1960 ?

Neen, de gevolgen van een staking tegen de verhoogde werkdruk bij het Koreaanse Hyundai Motor Company, de producent van het ook in ons land oprukkende Hyundai-automerk, anno 1995.

Toen produktielijnwerker Yang Bong-See het Hyundai-management kapittelde omwille van de steeds groter wordende werkdruk in de fabriek in Ulsan, werd hij prompt ontslagen. Yang stak zichzelf daarop, uit protest, in brand en de 4000 werknemers gingen in staking. Daarop kwam de regering tussenbeide : de oproerpolitie herstelde de rust.

De IMF (Internationale MetaalwerkersFederatie), de overkoepelende organizatie van metaalvakbonden, onder leiding van IG Metall-chef Klaus Zwickel, neemt de zaak op. Tijdens een IMF-bijeenkomst op 25 en 26 mei juni jl., in het Canadese Vancouver, besliste het IMF te reageren tegen “de brutale anti-vakbonds en anti-werknemersakties door de Zuidkoreaanse overheid en de Hyundai Motor Company. “

Op die vergadering was ook Jacques Fontaine, voorzitter van de socialistische CMB (Centrale der Metaalbewerkers van België) en diens kollega Tony Janssen van de kristelijke CCMB (Christelijke Centrale der Metaalbewerkers van België) aanwezig. Zij hebben het alvast op zich genomen om minister van Buitenlandse Zaken Eric Derycke (SP) aan de Zuidkoreaanse ambassadeur in Brussel om enige uitleg te laten vragen. Een vraag die alle aangesloten vakbonden aan hun nationale ministers van Buitenlandse Zaken zullen stellen.

Tegelijkertijd wil het IMF ter plekke, in Ulsan, de zaak gaan bekijken. De Belgische vakbonden hebben hun Nederlandse kollega, Ties Hagen van de Nederlandse FNV Industriebond, aangeduid om België te vertegenwoordigen als lid van een IMF-delegatie naar Zuid-Korea. De Zuidkoreanen beraden zich, op het IMF-hoofdkwartier in Génève, nog deze maand over de te volgen strategie.

De Nederlandse en Belgische bonden nemen de “Hyundai-aktie” nauw ter harte. De reden : Hyundai staat zowel in Nederland als in België in de belangstelling omdat het bedrijf in het Nederlands-Limburgse Oirsbeek bedrijfsauto’s wil assembleren. De Nederlandse en Belgische vakbonden zien het gevaar voor “Koreaanse toestanden” zowel in het assemblagebedrijf als bij de toeleveranciers “aan beide zijden van de grens”.

Of, zoals Ties Hagen het verwoordt : “Wat in Zuid-Korea gebeurt, is in strijd met de universele rechten van de mens. Het mag hier niet. Maar ginder ook niet. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content