‘Activisten veroordelen is gemakzuchtig’
Terwijl de wereldleiders op de COP27 compromissen zoeken, bekladden klimaatactivisten kunstwerken in Europa. Ze verantwoorden die door te wijzen op de dringende noodzaak van hun actie. Wat vindt milieujurist Isabelle Larmuseau ervan?
1 Heiligt in milieuzaken het doel de middelen?
ISABELLE LARMUSEAU. “Nee. Als je die gedachte doortrekt, krijg je wetteloosheid. Er is een maatschappelijke consensus over sommige zaken die we niet willen. Wie zich daar niet aan houdt, krijgt een sanctie. Klimaatactivisten zijn daarop geen uitzondering.”
2 Begrijpt u hen?
LARMUSEAU. “Mensen zien dat de beleidsmakers de milieuthema’s onvoldoende oppikken. Ik kan me voorstellen dat ze zich daar boos en hulpeloos door voelen. Het is belangrijk te verduidelijken dat zulke provocaties niet toegelaten zijn, maar het zou ook goed zijn een krachtig signaal te geven dat de boodschap is aangekomen. Het is te gemakzuchtig de activisten alleen maar te veroordelen. Je kunt van de overheid niet eisen dat ze in milieuzaken tegen zondaars optreedt, terwijl ze zelf gedrag vertoont dat moet worden bestraft.”
3 Bestaan er juridische instrumenten om hun boodschap beter te brengen?
LARMUSEAU. “Er zijn juridisch voldoende wapens voorhanden om om het even welk milieuthema te strijden en resultaten te boeken. Het ontbreekt vooral aan politieke moed om het juiste beleid uit te stippelen. Dat geldt voor de klimaatzaken, net zoals voor milieuzaken en gezondheidsthema’s waar ik vaak op werk. Bij wie zich niet gehoord voelt, ontstaat misschien de drang extremere acties op te zetten. Ik denk dat we het vooral wat minder over hun acties moeten praten en wat meer over de boodschap die de activisten proberen over te brengen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier