“Acties moet je goed timen”
1. De sociaaleconomische barometer staat op slecht weer. Verwacht u een hete herfst met vakbondsacties?
LUC CORTEBEECK (VOORZITTER ACV). “Dat kan, als er in oktober geen vooruitgang komt in de onderhandelingen. Het is prijs als de werkgevers de automatische loonindexering aanvallen. Maar actie voeren, moet verstandig gebeuren. Je moet dat goed timen en je krachten doseren. Niet je kruit in een keer verschieten. Een dag algemene staking is zo voorbij en dan hebben werkgevers en regering vrij spel. Maar ja, als een vakbond (het ABVV, nvdr) een actie opstart, kunnen onze mensen op de werkvloer niet achterblijven.
“Hoe dan ook, ik wil tot akkoorden komen. Kan dat niet, dan moeten we dat niet dramatiseren. Tussen 1975 en 1986 geraakten de sociale partners er ook niet uit.”
2. De roep om compensatie voor het verlies aan koopkracht klinkt luid.
CORTEBEECK. “Wij gaan voor inkomen én werk. Voor de korte en de lange termijn. Meer loon nu en morgen je job kwijt, dat kan niet. Maar het verlies aan koopkracht is niet iets virtueels. Sommige werknemers hebben het goed. De werkgevers hebben hen nodig en door de krapte op de arbeidsmarkt geven ze allerlei extra’s. Voor hen is een sociaal centraal akkoord geen noodzaak. Andere werknemers hebben wel dat wel nodig.
“De bereidheid van de werkgevers om stappen te doen, zullen we in de komende weken kunnen aftoetsen als het gaat over de welvaartvastheid van de sociale uitkeringen. Voor hen zitten er lastenverlagingen in. Later volgen de onderhandelingen over de loonnorm. Daarvoor kijken we naar de buurlanden. De Duitsers en Nederlanders staan al klaar met beduidende looneisen. In elk geval is het meteen prijs als er niets mogelijk is voor de uitkeringen.”
3. De federale regering blaakt allerminst van daadkracht. Dat voorspelt evenmin veel goeds voor het interprofessioneel akkoord.
CORTEBEECK. “Ik ga de regering niet de les spellen, want ook de sociale partners staan moeilijke momenten te wachten. Het communautaire vraagstuk vraagt een oplossing, maar beleid is nodig. We hopen dat het er komt. De regering zal met geld over de brug moeten komen. Misschien via de vereenvoudiging van de banenplannen waarmee onze technici, in overleg met de politieke wereld, al ver gevorderd zijn.”
4. Wat moet er voor u nog in het akkoord?
CORTEBEECK. “Het overleg moet leiden tot een verhoging van de minimumlonen en voorts moeten de sectoren veel ruimte krijgen. Flexibilisering laat je er beter buiten, want anders komt iedereen met zijn punten af: stakingsrecht, het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, enzovoort.
5. Het worden hoe dan ook bijzonder moeilijke onderhandelingen.
CORTEBEECK. “Het wordt het moeilijkste overleg in jaren. De werknemers vragen koopkrachtmaatregelen omdat de inflatie zo hoog is. En de automatische loonindexering kost de bedrijven geld.
“Ik kies er voor om niet alles aan elkaar te koppelen. Laten we met pakketten werken. En we moeten met een aantal zaken rond zijn zodat de eerste minister ze op 14 oktober kan opnemen in zijn jaarlijkse beleidsverklaring voor het parlement.” (T)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier