Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Chinese megasteden verliezen hun glans De megasteden Peking, Sjanghai, Shenzen en Guangzhou zullen van hun veren laten in 2025. De toekomst is aan de kleinere steden.
Opinie | Pieter Verstraete Opinie | Pieter Verstraete ‘Voor China zal veel afhangen van welke versie van Trump in het Witte Huis verschijnt’ De Chinese regering schuift wat ongemakkelijk in haar stoel met een tweede regering-Trump in het vooruitzicht. Een nieuwe ronde in de handelsoorlog tussen China en de VS lijkt onvermijdelijk.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid China start antidumpingonderzoek naar Europees varkensvlees als reactie op EU-heffingen op Chinese elektrische auto's China heeft een antidumpingonderzoek geopend naar de invoer van varkensvlees uit de Europese Unie. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel aangekondigd. Het onderzoek is vermoedelijk een reactie op Europese plannen om extra heffingen in te voeren op elektrische auto's uit China.
Ondernemen Ondernemen Ilse Vandeputte (Onno) maakt artisanale kaarsen: 'Ik pas me niet aan aan de markt' Het familiebedrijf Onno vierde onlangs zijn achtste verjaardag. Ilse Vandeputte verkoopt haar handgemaakte kaarsen en parfums in zeventig landen, maar de productie gebeurt in Zulte. Onno wil verder groeien door zorgvuldig om te gaan met de juiste verkooppunten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Chinese groeicijfers weinig indrukwekkend: 'We moeten in Europa het geweer van schouder veranderen’ De Chinese economie is in 2023 met 5,2 procent gegroeid. Dat is een van de laagste groeiniveaus in drie decennia, de coronaperiode buiten beschouwing gelaten. Waar gaat het heen met 's werelds groeimotor, en wat betekent dat voor het oude continent? "Wat China presteert, is altijd belangrijk voor van export afhankelijke economieën, zoals de onze."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De geopolitieke uitdagingen van 2024 volgens Credendo: 'Amerikaanse presidentsverkiezingen worden een van de gamechangers' De opkomst van het populisme ondermijnt de westerse democratieën, terwijl autoritaire regimes als China en Rusland het gemakkelijker hebben om langetermijndoelen na te streven. We kijken naar de geopolitieke uitdagingen van het komende jaar.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos ‘Dit zijn de successen van 2023’ ‘Te midden van alle onheil brandt de vlam van moed en hoop onverminderd’, zegt Marc De Vos.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Topontmoeting tussen Biden en Xi: 'Er zijn belangen die de geopolitieke strijd overstijgen' China’s sterke man, Xi Jinping, zakt woensdag af naar San Francisco voor een topontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, was eind oktober nog op bezoek in Washington DC om een fundament te leggen voor het bilaterale treffen. Hoe erg is de ruis op de lijn Peking-Washington?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid IMF en Wereldbank bikkelen om de stemrechten: 'China zal niet al te hard proberen zijn zin te krijgen' Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank houden hun jaarlijkse ledenvergadering in Marrakech. Een herziening van de stemrechten staat hoog op de agenda. Blijven de Verenigde Staten de grote baas? Of krijgen de opkomende landen – en vooral China – eindelijk de zeggenschap die hen toekomt?
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Economische opgang van India staat in schril contrast met Chinese neergang' De G20 komt voort uit de G7, die voor het eerst samenkwam in Keulen in juni 1999 (dat waren toen de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie). De eerste meeting van de G20 vond plaats in Berlijn in december 1999. De zeven landen vonden dat Afrika, Midden- …
Duurzaamheid Duurzaamheid Hoe China de markt van duurzaamheid domineert China heeft zich in een mum van tijd incontournable gemaakt in de opmars van duurzame-energietechnologie. Voor het Westen is dat een bron van frustratie en angst. Hoe is het zo ver kunnen komen? En valt er nog wat aan te doen? En willen we dat wel?
Nieuws Nieuws Waarom vertoeft het Wereld Economisch Forum deze week in de Chinese stad Tianjin? In de Chinese havenstad Tianjin vindt van 27 tot 29 juni de Jaarlijkse Samenkomst van Nieuwe Kampioenen plaats, een event van het Wereld Economisch Forum. Een van de grootste officiële delegaties op deze 'Zomer Davos', zoals het event ook wel genoemd wordt, zal die van Saudi-Arabië zijn. Peking verdiept zijn samenwerking met het Midden-Oosten, om zijn economie nieuw leven in te blazen na drie jaar coronablokkades.
Nieuws Nieuws Chinese scanners die Belgische douane gebruikt, vormen veiligheidsrisico De scanners van het Chinese merk Nuctech die de Belgische douane gebruikt, vormen een veiligheidsrisico. Dat meldt De Tijd donderdag op basis van informatie uit een arrest van de Raad van State.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nieuwe grondstoffenwet EU: ‘Visie en strategie, maar investeren we er wel genoeg in?’ Grillige geopolitieke protagonisten domineren te veel de productieketen van batterijen, elektrische wagens, windturbines en zonnepanelen, vindt de Europese Unie. Zo komen zo goed als alle verwerkte metalen die essentieel zijn voor de groene transitie, uit China. “Beetje ironisch dat we voor het zeldzame aardmetaal europium volledig afhankelijk zijn van het Middenrijk”, illustreert Brecht Seifi van de analytics-firma SAS. Het afhankelijkheidsvraagstuk is een van de aanleidingen voor de nieuwe kritieke en strategische grondstoffenwet van de EU. Dat wetsvoorstel stuit echter ook op wat bezwaren.