Bouwactiviteit zakt met 2,5 procent dieper weg

© belga

Het ziet ernaar uit dat de activiteiten in de Belgische bouwsector in 2010 voor het derde jaar op rij terugvallen. Dat blijkt althans uit een sectoranalyse van Dexia Research.

Volgens de berekeningen van Dexia bleef de terugval in de bouwsector nog beperkt tot -0,4 procent, maar in 2009 liep de negatieve groei al op tot 4,5 procent.

Net als de bouwsector zelf verwacht Dexia in 2010 opnieuw negatieve cijfers. De studiedienst schat de nieuwe achteruitgang op -2,5 procent.

Dexia spreekt in dat verband over “een cocktail van overwegend negatieve factoren die ook in 2009 de bouwactiviteit afremmen”. Alleen de overheidsinvesteringen zouden een positieve bijdrage leveren aan de bouwactiviteit.

De wooninvesteringen door gezinnen zouden opnieuw afnemen. Het positieve effect van de btw-verlaging tot 6 procent per schijf van 50.000 euro bij nieuwbouwprojecten zal wegebben na maart, wanneer de maatregel afloopt, luidt het bij Dexia.

Dexia houdt bij de studie ook rekening met een aantal bouwprojecten die oorspronkelijk gepland waren voor de tweede helft van 2010 en voor 2011, maar vervroegd worden uitgevoerd onder invloed van de btw-maatregel .

“Pas vanaf de tweede helft van 2011 zal het groeitempo van de
bouwsector die van de totale economie overtreffen”, besluit Dexia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content