‘Wij doen aan volksverheffing’

MICHIEL GEERS "Met onze steun zijn ngo's soms al uitgegroeid tot een stevige bank." © Fotografie Lies Huyskens
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Winst op korte termijn boven alles? We tonen graag hoe het anders kan. Wie aandelen van Incofin koopt, investeert in 3,4 miljoen ondernemers in ontwikkelingslanden. “We willen mensen de kans geven hun leven te verbeteren”, zegt voorzitter Michiel Geers.

“Wij geven mensen met een beperkt inkomen de kans om zelfredzaam te worden, te ondernemen en hun leven te verbeteren”, duidt Michiel Geers, de voorzitter van Incofin cvso. “Wij halen geld op bij particuliere en institutionele beleggers, vooral in België, waarmee we leningen of kapitaal geven aan microkredietinstellingen in ontwikkelingslanden. Daarnaast delen we onze expertise. Met onze steun zijn verschillende van onze partners uitgegroeid van een lokale ngo naar een volwaardige bank met een stevige balans, die onze financiering niet meer nodig heeft. Die partners geven microkredieten aan lokale ondernemers. Leningen dus, geen giften. We doen aan volksverheffing, zou men vroeger hebben gezegd. Social uplift klinkt wat moderner.”

Hoe meet u die impact?

MICHIEL GEERS. “Wij geven de instellingen die we financieren twee scores: een financiële en een sociale. De eerste score gaat na of de instelling financieel gezond is. We bekijken ook of ze de klanten grondig screenen. Een van onze voorwaarden is dat partners moeten nagaan of klanten niet te veel leningen hebben bij verschillende instellingen. Dat is een valkuil: je wilt er niet toe bijdragen dat mensen in een sukkelstraatje belanden.

“Onze sociale score gebeurt op een tachtigtal parameters, die internationaal worden gebruikt en die we zelf mee hebben ontwikkeld. Komt het geld wel bij de lage inkomens terecht? Hoeveel vrouwen worden bereikt? Voor die audits gaan we geregeld ter plaatse. Naast die twee scores kijken we ook steeds meer naar de impact van onze investeringen op het milieu. Dat is nog een vrij nieuwe insteek, die we verder ontwikkelen.”

Hoeveel impact hebt u tot nu gehad?

GEERS. “Onze portefeuille is gestaag gegroeid van 100.000 euro bij de start in 2002 naar 29 miljoen euro na tien jaar en 74 miljoen euro vorig jaar. We bereiken 3,4 miljoen micro-ondernemers via 44 partners in 28 landen. Nog een opvallend cijfer: 73 procent van onze ondernemers is een vrouw.”

Hoe kunnen beleggers investeren?

GEERS. “Dat kan al vanaf 130,20 euro. Op onze aandelen is geen meerwaarde mogelijk. We proberen wel elk jaar een dividend uit te keren. Enkel in het coronajaar 2020 hebben we dat niet gedaan. Ons dividend is dus niet gegarandeerd. We hebben wel altijd winst gemaakt en hebben stevige reserves opgebouwd. Vorig jaar bedroeg het rendement 1 procent, in de vijftien jaar voor corona doorgaans 2,5 procent. De dividenden zijn net als die van gewone aandelen vrijgesteld tot 812 euro. Wie investeert in microkredieten, kan ook 5 procent van dat bedrag aftrekken van zijn belastingen op voorwaarde dat je de aandelen vijf jaar bijhoudt.”

Waarvoor wordt het opgehaalde geld gebruikt?

GEERS. “Banco FIE in Bolivia is een van onze oudste partners. Het begon als een ngo, opgericht door vrouwen die geen toegang hadden tot krediet en zelf een inkomen wilden verwerven zodat ze financieel onafhankelijk waren. Vandaag is het de grootste microkredietinstelling van het land, met nog altijd dezelfde insteek. Ze heeft veel vrouwen als klant.”

De auteur is medeoprichter van Duurzaam Beleggen Academy

Partner Content