Ethias zoekt buitenlandse overnemer voor First-contracten

© Belga

Verzekeraar Ethias wil zijn laatste 12.000 First-contracten aan een buitenlandse (her-)verzekeraar verkopen. Klanten krijgen intussen nog een laatste kans om hun spaarverzekering af te sluiten, met een premie van 25 procent op de waarde van het contract.

De klanten met een First-rekening, die daar voor 2003 op intekenden, kregen een levenslange garantie van gemiddeld 3,44 procent rente.

Die spaarverzekeringen zijn in een klimaat van lage rente echter onhoudbaar geworden. Europa wil dat het product wordt stopgezet om de solvabiliteit van Ethias op te krikken.

Nadat de kapitaalproblemen van Ethias begin 2015 bekendraakten, kwam de verzekeraar met een ‘uniek en uitzonderlijk’ aanbod om een uitstap aan te moedigen bij de First-klanten van de eerste generatie.

Ethias kon het aantal contracten al reduceren tot 12.000, goed voor circa 600 miljoen euro. Nu krijgen de betrokken klanten opnieuw de mogelijkheid om hun First-rekening definitief stop te zetten. Wie ingaat op het aanbod, krijgt een uitstappremie van 25 procent op de waarde van het contract. Het aanbod is geldig tot 7 juli.

De premie van 25 procent is dezelfde als bij het vorige uitkoopvoorstel, maar inmiddels is Ethias wel besprekingen begonnen om de First-portefeuille te verkopen. Er wordt onderhandeld met ‘verschillende buitenlandse overnemers’, maar er is ‘nog geen zekerheid over het resultaat van deze besprekingen’. Hoewel de stopzetting geen gevolgen zal hebben voor de voorwaarden van de contracten wijst Ethias er wel op dat bij een verkoop de Belgische spaargeldgarantie tot 100.000 euro vervalt.

Of er een buitenlandse garantie in de plaats komt, is afhankelijk van het land van de overnemer. “Het kan zijn dat er geen zo’n systeem bestaat in dat land, maar het kan ook zijn dat er juist een beter systeem bestaat”, zegt een woordvoerster van Ethias. Uit welke landen de potentiële overnemers komen, wil ze niet vrijgeven.

Test-Aankoop reageert

In een reactie op het bericht van een mogelijke verkoop van de First-portefeuille aan een buitenlandse speler vraagt Test-Aankoop dat Ethias zijn nieuwste uitkoopactie voor de overgebleven First-klanten opschort. De consumentenorganisatie vraagt meer duidelijkheid over de partners met wie onderhandeld wordt, ‘anders kopen ze een kat in een zak’, klink het.

Test-Aankoop wijst op de onzekerheid rond het garantiestelsel. “De klanten weten op het moment dat ze moeten kiezen niet of hun geld zal toevertrouwd worden aan een verzekeraar met een goede reputatie en gezonde financiën, noch of ze in het geval van een faillissement een adequate bescherming zullen genieten”, luidt het.

De consumentenorganisatie wil dat de FSMA, verantwoordelijk voor de consumentenbescherming bij financiële diensten, zich uitspreekt over de betrouwbaarheid van de overnemers(s). “Test-Aankoop wil maximale garanties zodat klanten met een First-rekening in staat zijn de beste keuze voor hun situatie te maken (de premie van 25 procent aanvaarden of de rekening houden).”

Een woordvoerder van Ethias zegt de oproep van Test-Aankoop nog niet te hebben ontvangen, maar voegt eraan toe dat de verzekeraar ‘niemand in de ene of de andere richting wil sturen’. “Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat het interessantst is”, zegt ze. “We proberen zo transparant mogelijk te zijn en zo vroeg mogelijk te communiceren, maar de onderhandelingen zijn nu eenmaal nog niet rond.”

Partner Content