Recordaantal gezinnen en kmo’s wisselde van energieleverancier

© Imageglobe

In januari wisselde een recordaantal gezinnen en kmo’s in Vlaanderen van energieleverancier. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. Dat gebeurde onder impuls van een groepsaankoop door de provincie Antwerpen.

In januari wisselde 3,50 procent van de gezinnen van elektriciteitsleverancier, en 4,18 procent van aardgasleverancier. Van de kmo’s wisselde 3,30 procent van elektriciteitsleverancier en 4,30 procent van aardgasleverancier.

In totaal gaat het om meer dan 95.000 gezinnen en 20.000 bedrijven die van elektriciteitsleverancier wisselden, en meer dan 74.000 gezinnen en 12.000 bedrijven die van aardgasleverancier wisselden in januari.

Absolute recordcijfers

Het gaat om absolute recordcijfers voor leverancierswissels: het aantal leverancierswissels na één maand is hierdoor al bijna 23 procent van het totaal aantal wissels in heel 2015. Zowel bij elektriciteit als bij aardgas speelt de groepsaankoop van de provincie Antwerpen een belangrijke rol, aldus de Vreg.

De wissels zijn ook te zien in de marktaandelen voor de leveranciers. In januari is de grootste winst voor de twee winnaars van de groepsaankoop van de provincie Antwerpen. Eni gas&power ziet zijn algemeen marktaandeel elektriciteit stijgen met 1,80 procentpunten, Lampiris met 0,15 procentpunten. Essent.be, Electrabel en EDF Luminus daarentegen tekenen het grootste verlies aan marktaandeel op met een daling van respectievelijk 1,37, 0,55 en 0,27 procentpunten.

Ook in de aardgasmarkt wordt de grootste winst geboekt door eni gas&power. Zijn marktaandeel neemt toe met 2,38 procentpunten. De grootste verliezers zijn dezelfde als op de elektriciteitsmarkt: Essent.be, Electrabel en EDF Luminus verliezen respectievelijk 2,05, 0,43 en 0,11 procentpunten. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content