Eerste bank in België verlaagt rente naar wettelijk minimum

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Société Générale verlaagt de spaarrente naar 0,11 procent. Daarmee is het de eerste bank in België die haar spaartarief verlaagt naar het wettelijke minimum.

Nadat de grootbanken in ons land de rentetarieven hadden teruggebracht naar 0,15 procent, verlaagt de private bank Société Générale haar spaarrente tot het absolute minimum. Haar basisrente bedraagt nog 0,01 procent en haar getrouwheidspremie 0,10 procent. Op 1 december 2015 stond de basisrente nog op 0,10 procent. De getrouwheidspremie lag al sinds 15 mei op de wettelijke minimumgrens.

Volgens de vergelijkingssite spaargids.be zullen de klanten van de bank niet wakker liggen van die lage rente. De website benadrukt dat de bank zich vooral richt op grote vermogens en dat de spaarrekening slechts een wachtrekening is waarop geld in afwachting van een nieuwe belegging wordt geparkeerd.

Grootbanken flirten met minimum

Door de ongunstige marktsituatie zien banken zich genoodzaakt te blijven knippen in hun spaartarieven. Zo verlaagt ook ING vanaf 15 februari de rente op haar spaarrekeningen. De basisrente van het ING Oranje Boekje blijft ongewijzigd op 0,05 procent, 4 basispunten minder dan het absolute minimum. De getrouwheidspremie zakt naar het wettelijke minimum van 0,10 procent (voorheen 0,15%). Ook de getrouwheidspremie van ING Lion Premium Boekje moet eraan geloven. Die zakt van 0,20 naar 0,10 procent. De basisrente blijft op 0,05 procent.

Met de renteverlagingen voegt ING zich bij het rijtje grootbanken die hun tarieven op de gewone spaarrekeningen hebben teruggebracht naar 0,15 procent. Onder meer de spaarboekjes van Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en bpost bank zijn slechts 4 basispunten verwijderd van het wettelijke minimum.

Afschaffing fiscaal voordeel spaarboekje

Een spaarboekje mag niet minder opbrengen dan 0,11 procent, maar daar lijkt binnenkort misschien toch verandering in te komen. Zo pleiten de financiële experts die de regering heeft aangesteld voor een afschaffing van het fiscale voordeel op spaarboekjes. Dat zou betekenen dat spaarders niet langer tot 1880 euro interesten kunnen opstrijken zonder roerende voorheffing (27%) te betalen. Overschakelen naar een termijnrekening of spaarabonnementen zijn enkele alternatieven op het spaarboekje die iets meer rendement opbrengen.

Partner Content