‘Belgen moeten voor 6 euro naar de psycholoog kunnen gaan’

Binnenstappen bij een psycholoog blijkt voor veel mensen nog steeds een grote drempel © iStock

In ons land kampen een op de drie mensen met een psychologisch probleem. Daarom heeft het Federaal Kenniscentrum (KCE) in een nieuw rapport een terugbetalingssysteem van psychologische zorg uitgewerkt. Momenteel betaalt een patiënt tussen 20 en 70 euro per consultatie.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) raadt aan om een terugbetalingssysteem van psychologische zorg in te voeren op twee niveaus.

Twee niveaus

De studie kwam er op vraag van het RIZIV, de federale overheidsdienst Volksgezondheid en de Belgische beroepsvereniging van psychologen, en voorziet een model op twee niveaus. Het eerste algemeen niveau is vlot toegankelijk en vangt zonder beperking de vaak voorkomende en matige problemen op. Het tweede niveau is niet direct toegankelijk en biedt gespecialiseerde zorg aan, wanneer die van het eerste niveau niet volstaat.

Op het eerste niveau kunnen maximaal vijf sessies gegeven worden tegen een beperkte vergoeding. Het doel daarbij is om het probleem in te schatten en mensen een duwtje in de rug te geven. “Dit moet in de meerderheid van de gevallen volstaan om hen opnieuw de weerbaarheid te geven om moeilijkheden het hoofd te bieden”, luidt het. De eerstelijnspsycholgen zouden vanuit verschillende plaatsten kunnen werken, zoals huisartsenpraktijken, wijkgezonheidscentra, CLB’s en CAW’s. Gedurende die eerste vijf sessies betaalt de patiënt 6 euro per consultatie. Groepen met een verhoogde tegemoetkoming kunnen zelfs voor 1,5 euro op gesprek gaan.

Volgens het rapport moeten ook huisartsen de rol van psycholoog op zich kunnen nemen. “Voor hen moet er een betere terugbetaling komen zodat ze langere consultaties kunnen geven”, klinkt het.

Gespecialiseerde zorg

Indien de vijf sessies van de eerste lijn niet volstaan, kunnen patiënten ook gespecialiseerde zorg krijgen aan een voordeliger tarief. “De behoefte aan gespecialiseerde zorg moet dan samen door een huisarts én een psycholoog van de eerste lijn worden geattesteerd”, zegt het KCE in zijn advies. Voorts vindt het kenniscentrum dat die psychologen verbonden moeten zijn aan een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Wie een op consultatie gaat bij zo’n psycholoog moet 12 euro per bezoek betalen.

Het Kenniscentrum wijst er wel op dat een hervorming zoals deze “niet van vandaag op morgen kan plaatsvinden”. “Er is eerst nog veel werk aan de winkel: het opleiden van voldoende hulpverleners, het bepalen van de criteria van hun opleidingen en accreditaties, het oprichten van regelgevende instanties en het organiseren van de toegang tot de (toekomstige) gedeelde elektronische dossiers”, luidt het.

Daarnaast is ook de financiering van een dergelijk systeem complex, omdat de bevoegdheden rond de geestelijke gezondheidssector verdeeld zijn over de federale en gemeenschapsoverheden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content