Twee keer meer fraude met kredietkaarten tijdens de zomer (video)

© Istock

Het aantal slachtoffers van fraude met betaalkaarten verdubbelt tijdens de zomermaanden augustus en september.

In de eerst zes maanden van dit jaar waren er gemiddeld 300 gevallen van fraude met betaalkaarten. Tijdens de zomermaanden september en augustus loopt dat aantal op tot 600 per maand.

Dat komt als geen verrassing voor Sarah Thomas van Worldline: “Mensen gaan vaker op reis in augustus en september, gebruiken ook vaker hun kredietkaart”, zegt ze aan het VTM Nieuws. “Het risico is dus groter om het slachtoffer te worden van het vervalsen van kredietkaarten. Daarom is het allerbelangrijkste om uw betaalkaart op elk moment in de gaten te houden”

Thomas benadrukt dat mensen dergelijke wanpraktijken kunnen voorkomen door hun kredietkaar geen enkel moment uit het oog te verliezen. “Laat de kaarten nooit liggen in uw hotelkamer, auto of caravan”, luidt haar advies. Daarenboven raadt ze reizigers aan nooit hun kredietkaart aan een ober op restaurant te geven.

Kaart blokkeren

Cijfers tonen bovendien aan dat 80 procent van de fraude met kredietkaarten in de Verenigde Staten gebeurt. Criminelen kunnen in Amerika sneller je gegevens ontfutselen omdat je daar geen pincode moet ingeven wanneer je je kredietkaart gebruikt. In ons land en het merendeel van de andere Europese landen is een pincode verplicht.

Wie het slachtoffer wordt van fraude, moet niet zelf opdraaien voor de kosten als hij kan aantonen dat hij geen enkele fout heeft begaan. “De kosten worden dan door Worldline of de bank gedragen”, verduidelijkt Thomas. Slachtoffers die hun kaart blokkeren krijgen gratis een nieuwe kredietkaart. Worldline blokkeert de kaart automatisch binnen twee weken als de slachtoffer dat zelf niet doet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content