Deze websites en apps helpen u om werk te vinden

© belga
Roel Van Espen medewerker Trends

Het internet is de gedroomde plek om het vacatureaanbod te verkennen. Welke websites en apps mag u niet over het hoofd zien?

Bent u op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging? Dan kunt u om te beginnen gratis zoeken naar vacatures in de uitgebreide databanken van de websites van de VDAB, Vacature.com, StepStone, Jobat en Monster. U kunt het aanbod filteren op diverse criteria. Nieuwe relevante werkbaanbiedingen kunt u automatisch laten versturen naar uw mailbox. Op de meeste platformen kunt u uw cv uploaden, waardoor rekruterende bedrijven u zelf kunnen opsporen. Vaak vindt u er ook tips om uw cv te optimaliseren en succesvol te solliciteren.

Slechts enkele van die spelers hebben een smartphone-app die tegemoetkomt aan de behoeften van de mobiele gebruiker. De VDAB, StepStone en Monster hebben die wel, maar Le Forem (de Franstalige tegenhanger van de VDAB), Vacature.com en Jobat volgen dat voorbeeld niet. Opmerkelijk is het verschil in aanbod: de onlinedatabank van de VDAB telde bij ons bezoek 124.000 vacatures, terwijl Le Forem slechts 30.000 werkaanbiedingen heeft verzameld. Jobat staat met 18.000 aanbiedingen op de derde plaats.

De VDAB heeft zo’n ruim aanbod, omdat het ook vacatures van andere websites zoals Vacature, Jobat en StepStone vermeldt. Ook Indeed en Careerjet verzamelen de aanbiedingen van grote en kleine vacaturewebsites, uitzendkantoren en aanwervende bedrijven. Die kunt u eveneens doorzoeken met de mobiele app. Het vermelde aantal vacatures op de website van Careerjet lijkt ons sterk overdreven. Geloofwaardiger zijn de cijfers op soortgelijke initiatieven als JoBBsquare en Jobrapido.

Steeds meer specialisatie

In de Verenigde Staten onderscheiden de gespecialiseerde vacaturewebsites zich al langer van de traditionele

Opvallend is dat steeds meer initiatieven focussen op niches. USG Professionals en het Franstalige Experteer verzamelen aanbiedingen voor hoogopgeleiden met een ruime ervaring, en de VDAB heeft aparte vacaturewebsites in het leven geroepen voor het onderwijs, de zorg, de diamant-, de haven- en de artistieke sector. OnlyEngineerJobs en ICTJob richten zich tot ingenieurs of mensen met een IT-achtergrond.

“In de Verenigde Staten onderscheiden de gespecialiseerde vacaturewebsites zich al langer van de traditionele”, zegt André Lambert, de medeoprichter van OnlyEngineerJobs. “In België is dat voorlopig minder het geval, wellicht door de beperkte oppervlakte en de taalkundige en culturele complexiteit van ons land. Toch streven we ernaar om de referentie voor ingenieurs te worden in België, Frankrijk en Nederland. Doordat we vanaf de start mikten op meerdere landen, konden we meteen een kritische massa van 2 miljoen mensen met het juiste profiel bereiken.”

Ook voor horecapersoneel zijn er initiatieven. Vorig jaar lanceerde de uitzendspecialist Randstad de mobiele app Ploy. Die richt zich tot flexibele werkkrachten die af en toe willen bijklussen. Zelf omschrijft Randstad de toepassing als het “Uber van de arbeidsmarkt”: een community waar werkgevers en kandidaten elkaar vinden. De app speelt in op twee fundamentele behoeften van de horecasector: snelheid en flexibiliteit. Als het straks onverwachts mooi weer wordt, moeten heel wat drank- en eetgelegenheden meteen op zoek kunnen gaan naar extra personeel.

“Ploy is meer dan zomaar een datingwebsite voor de arbeidsmarkt, het is een nieuw businessmodel”, zegt Herman Nijns, de CEO van Randstad Group voor België en Luxemburg. “Wie zich via de app kandidaat stelt, wordt eerst gescreend door onze consultants. Die begeleiden ook de horecabedrijven die de tool gebruiken. Kandidaten en uitbaters hoeven niet langer meer langs te komen in ons kantoor, maar handelen alles af via hun smartphone. Ook de betaling achteraf verloopt vlot, en beide partijen kunnen elkaar zelfs beoordelen. Voorlopig is de app enkel bruikbaar in de horeca, maar later kunnen ook de retail en de logistiek volgen.”

Mobiele meerwaarde

Ook andere uitzendbureaus zijn zich bewust van de meerwaarde van mobiele toepassingen. Accent Jobs verzamelt zijn vacatures al sinds 2014 in de Swop-app. U registreert zich aan de hand van een selfie. Het aanbod ontdekt u terwijl u swipet, net zoals op de dating-app Tinder. Interessante vacatures selecteert u door ze naar rechts te schuiven, de andere swipet u weg naar links. Een medewerker van Accent Jobs neemt daarna contact op voor de verdere afhandeling. Volgens het uitzendbureau kwam de app geen moment te vroeg, omdat de website al in 2014 door een kwart van de bezoekers werd bekeken op een smartphone of tablet.

Omdat de tewerkstelling tijdelijk is, is een fysieke ontmoeting vaak niet nodig”

Ook de Antwerpse start-up Seal Jobs ontwikkelde een platform dat werkzoekenden en werkgevers probeert te koppelen. Dat kon tot voor kort enkel via de website, maar nu is er ook een mobiele app. De focus ligt op tijdelijke banen, stages en studentenwerk in flexibele sectoren zoals de horeca, promotie, retail en logistiek. Een algoritme zorgt ervoor dat kandidaten met de vereiste ervaring en beschikbaarheid worden gelinkt aan vacatures. “Beide partijen kunnen de samenwerking bezegelen zonder een bezoek aan een uitzendkantoor”, zegt medeoprichter Yannick Van der Gucht. “Omdat de tewerkstelling tijdelijk is, is een fysieke ontmoeting vaak niet nodig.”

Steeds meer nieuwe initiatieven gaan via algoritmes op zoek naar de perfecte match. Zo ontstond vorig jaar ook Kazi, een app die hoogopgeleide starters en bedrijven samenbrengt. Een academisch onderbouwde vragenlijst polst naar verschillende criteria. “Meer dan vijfhonderd studenten, hr-experts en het expertisecentrum psychodiagnostiek van de Thomas More-hogeschool waren betrokken bij de ontwikkeling”, zegt medeoprichter Nikolaas Bellens. “Daardoor slagen we erin 87 procent van de vacatures te matchen met een of meer kandidaten.”

U kent wellicht websites zoals RegioJobs en StreekPersoneel, waarmee u naar vacatures in de buurt kunt zoeken. U voert er uw postcode en de maximale afstand in kilometers in, en u krijgt het aanbod in die afgebakende regio te zien. Ook het jonge platform Jobwalkr zoekt naar overeenkomsten tussen uw profiel en de werkaanbiedingen in de databanken van de VDAB en enkele uitzendkantoren. Dat gebeurt op basis van uw competenties, interesses, opleiding en de gewenste locatie. Dat kan zelfs tot op straatniveau.

Sociale media

Ook solliciteren via sociale netwerken is populair. Vooral LinkedIn is nuttig om rekruterende bedrijven te volgen. LinkedIn Job Search is de mobiele variant van de vacaturesrubriek. Daarmee ontvangt u werkaanbiedingen die zijn afgestemd op uw profiel, of gaat u zelf op zoek naar aanbiedingen. Interessante vacatures kunt u bewaren. Solliciteren kan met één duw op de knop, maar daarvoor is het scherm van een smartphone naar onze mening net iets te klein. Daarom is het verstandiger de aanbieding op te slaan en die daarna op uw computer opnieuw op te vragen.

Glassdoor is een sociaal initiatief dat streeft naar meer transparantie op de arbeidsmarkt. Via de website of de mobiele app kunt u zoeken in een uitgebreide vacaturedatabank, maar u vindt er ook beoordelingen van werkgevers. Werknemers kunnen die anoniem plaatsten, waardoor het platform is uitgegroeid tot een soort van Tripadvisor op de arbeidsmarkt. U vindt er ook ervaringen over lonen en sollicitatieprocedures bij de aanwervende bedrijven. Handig, maar weet wel dat die informatie mogelijk gekleurd wordt door ontevreden werknemers of ex-werknemers, of door de rekruterende bedrijven zelf.

Partner Content