Premier Leterme pleit in opiniestuk voor Europees schuldenagentschap

© belga

Premier Yves Leterme heeft vrijdag in een opiniestuk in verschillende zakenkranten gepleit voor een Europees ministerie van Financiën of een Europees schuldenagentschap.

In zijn bijdrage schreef Leterme de jongste spanningen op de obligatiemarkten toe aan het gebrek van een monetaire Unie zonder een gemeenschappelijke economische regering. De economische verschillen binnen de eurozone leiden tot interne onevenwichten en twijfels bij de financiële markten over de betalingscapaciteit van de landen.

“Ik stel voor een stap verder te zetten en een gemeenschappelijk ministerie van Financiën of een Europees schuldenagentschap voor de eurozone op te richten”, aldus Leterme.

De taak van zo’n European Debt Agency (EDA) moet zijn om zich te bekommeren over het beheer van de staatsschulden van de eurozone. De Europese Investeringsbank zou kunnen fungeren als secretariaat voor het agentschap, luidt het. De EDA zou de bestaande schuldtitels kunnen overnemen en opnieuw uitgeven, als de ecofin-raad en de Eurogroep ermee instemmen. De opgehaalde middelen kunnen dan onder de lidstaten worden verdeeld.

“We zien in dat het idee van een ESA niet door iedereen met evenveel enthousiasme onthaald zal worden, noch door sommige lidstaten van de eurozone, noch door andere landen. Het ESA zou de overdracht inhouden van belangrijke nationale bevoegdheden naar een gemeenschappelijke instelling”, zegt premier Leterme. “Het Schuldagentschap gaat in tegen het principe van ‘no bail-out’ (geen financiële redding), verankerd in het Verdrag van Maastricht. Maar ook zonder een ESA wordt solidariteit tussen de lidstaten van de eurozone soms opgelegd door de financiële markten. Het is beter dit proces te controleren en via het ESA de stabiliteitsprogramma’s af te dwingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content