‘Uw appartement met zicht op zee is niet plotsklaps 6 procent minder waard’
Nog een zekerheid die wegvalt: het kustappartement met zeezicht blijkt dan toch niet waardevast te zijn.
Volgens nieuwe cijfers van de notarissen is de prijs van een appartement op de zeedijk het voorbije jaar 6,1 procent in waarde gedaald. Over twee jaar tijd zou de waarde-erosie zelfs 10 procent bedragen. Verliest de kust zijn aantrekkingskracht? Is de dijk plots geen toplocatie meer?
We kunnen u geruststellen mocht u vorig jaar een flat gekocht hebben op de dijk: uw eigendom is niet plotsklaps 6 procent minder waard. De cijfers van de notarissen zijn gebaseerd op gemiddelde prijzen. Ze geven een indicatie over de prijsevolutie op de markt. Maar ze houden geen rekening met de kwaliteit van de verkochte panden. In 2014 werden er misschien meer kleinere en dus goedkopere appartementen verkocht dan in 2013. Of minder appartementen op de dure dijk van het Zoute. Zulke variaties kunnen de gemiddelde prijs drukken, terwijl de waarde van uw pand misschien juist is gestegen.
‘Uw appartement met zicht op zee is niet plotsklaps 6 procent minder waard’
Toch is er iets aan de hand met het appartement op de dijk. De dijk heet niet voor niets een eersterangslocatie. Promotoren ontwikkelden eerst en bij voorkeur met zicht op zee. En dus laat de veroudering van het patrimonium zich daar nu het eerst en het sterkst voelen. En de verouderde appartementen met zeezicht voelen wel degelijk de concurrentie van jongere gebouwen op mindere locaties.
Eigenlijk zijn er maar twee oplossingen voor zo’n verouderde blok: grondig renoveren, of afbreken om plaats te maken voor een nieuw project. Een grote hindernis in beide gevallen is het systeem van de mede-eigendom. Als eigenaar van een appartement beslist u niet op uw eentje over een misschien wel broodnodige renovatie. Bij de aankoop staan de kopers daar niet altijd bij stil. Ook een projectontwikkelaar moet alle mede-eigenaars over de streep krijgen vooraleer hij zijn nieuw project kan neerpoten.
Die projectontwikkelaars zijn bovendien zelf op de rem gaan staan. Soms noodgedwongen. Ze zijn voorzichtiger in hun biedingen dan enkele jaren geleden. Dat verklaart ook voor een deel de algemene prijsdaling.
Toch blijft zicht op zee niet alleen een genot, maar ook een troef. De grondwaarde en het grondaandeel in de totale prijs liggen er nog altijd hoger dan elders aan de kust. En vermits grond in tegenstelling tot beton en baksteen niet verslijt, is dat nog altijd de beste garantie voor waardebehoud.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier