Moeten klassieke vastgoedspelers bang zijn van digitale nieuwkomers?
De digitale economie daagt het vastgoed uit, luidt het in het conferentieprogramma van Mipim. Staan de digitale spelers klaar om de behoudsgezinde vastgoedsector door elkaar schudden? “Onze business zal veranderen, dus we kunnen die verandering maar beter omhelzen”, antwoordt Juliette Morgan, partner bij Cushman & Wakefield.
De digital REvolution is de rode draad in het conferentieprogramma van Mipim, de internationale vastgoedbeurs die op dinsdag 10 maart van start gaat in Cannes. Benieuwd of het programma veel bijval zal krijgen van het Mipim-publiek. Jonge snaken met vlotte techpraatjes maken zelden indruk op de vastgoedbonzen.
Of staat de sector toch aan de vooravond van een digitale doorbraak? Tekenend is dat de vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, een naam als een klok in het internationale vastgoed, participeert in een innovatiefonds annex incubator voor de vastgoedsector. Samen met de Engelse durfkapitalist Spire Ventures begeleidt het startende bedrijven die het potentieel hebben ‘ontwrichtend te zijn voor de vastgoedsector’. De starters krijgen ook onderdak bij Pi Labs in Second Home, een fascinerend gebouw in de sterk opkomende Londense wijk Shoreditch.
“We hebben 250 kandidaturen uit 50 landen ontvangen”, vertelt Juliette Morgan, de verantwoordelijke van Cushman & Wakefield bij Pi Labs. “Het is toch wel uitzonderlijk te zien dat het zo breed leeft. Begin februari hebben we zes bedrijven geselecteerd. De eerste drie maanden krijgen ze hier een intensief mentorringprogramma. Daarna volgt een demonstratiedag. Dat is ook het moment voor de eerste investeringsronde. Daarna blijven ze hier nog drie maanden en genieten ze van dezelfde infrastructuur en ondersteuning.”
Moeten klassieke vastgoedspelers bang zijn van digitale nieuwkomers?
Juliette Morgan: “Dat is een vraag waar ik al lang mee worstel. De vastgoedsector handelt in een basisbehoefte: onderdak, huisvesting. Het is een sector waarin de vraag niet zomaar zal verdwijnen. De lange termijn zit ook ingebakken in het product: een gebouw moet honderd jaar of langer meegaan. In die zin is vastgoed zeker een blijver.
“Wat wel sterk zal veranderen is de manier waarop we met dat vastgoed zakendoen. We gebruiken vastgoed al op een heel andere manier dan vroeger. Kantoren zijn nu bijvoorbeeld veel meer gericht zijn op verschillende activiteiten. Onlinetransacties zullen het intermediaire model onder druk zetten. Maar de wettelijke structuren rond eigendom en het belang van menselijke relaties bij transacties maken dat we niet bang hoeven te zijn van technologische innovaties. Ik denk dat we wel goed moeten beseffen dat dat facet van onze business zal veranderen en dat we die verandering dus maar beter omhelzen.”
Het is ook mogelijk dat u met Pi Labs een concurrent de kans geeft door te breken.
Juliette Morgan: “Dat zou geweldig zijn (lacht). Nee, aangezien we mee aan de wieg staan van dit project, rekenen we er ook wel op dat we met eventuele nieuwkomers interessante samenwerkingsverbanden kunnen opstarten. Liever zo, dan dat ze het achter onze rug doen. Het is ook een concurrentieel voordeel vroeg te weten wat allemaal op ons afkomt.”
Bieden nieuwe technologieën een momentum voor een digitale doorbraak in het vastgoed?
Juliette Morgan: “Zeer zeker. De technologie is aan een inhaalbeweging bezig in het vastgoed. En dat tot in de kern van de sector. Gebouwen zijn geen domme materie meer. Gebouwen van de nieuwe generatie beschikken over een soort zenuwstelsel. Daardoor weten we perfect door wie en hoe het gebouw gebruikt wordt. En dat biedt dan weer mogelijkheden. Als we die kennis opschalen naar een stedelijk niveau, wordt het concept van de slimme steden heel concreet.”
Het volledige interview leest u in de vastgoedrubriek van Trends van 5 maart.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier