Autopech op vakantie: zo krijgt u hulp en zet u ongestoord uw reis verder

© Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

Wie met zijn eigen auto of een huurwagen op vakantie gaat, ervaart een gevoel van vrijheid of controle. Dat verandert wanneer u autopech krijgt. Maar er zijn oplossingen.

Bij autopech op vakantie kan u uw verzekeraar bellen voor bijstand. Hij laat uw wagen slepen naar een garage. Daar vindt de reparatie plaats en indien nodig krijgt u een vervangwagen, of wordt u gerepatrieerd.

Zo’n verzekering voor pechverhelping in Europa kan een flinke duit kosten. Trends vond dat sommige verzekeraars aan een lager tarief de optie pechverhelping aanbieden als onderdeel van uw autoverzekering. In België en Europa worden dan de kosten van wegenhulp, wisselstukken bij reparatie en eventuele repatriëring gedekt. U krijgt ook een vervangwagen toegewezen om uw vakantie verder te zetten.

Stel dat uw autoverzekering 500 euro per jaar kost, dan betaalt u zo’n 120 euro voor de optie pechverhelping. Een aparte verzekering met pechverhelping in Europa kost ongeveer 240 euro.

Huurauto

Voor huurauto’s zijn de verhuurbedrijven verplicht altijd een verzekering met pechbijstand af te sluiten. “In dat geval kun je niet terecht bij je bank of verzekeraar, maar bij de autoverzekering die de verhuurmaatschappij aanbiedt”, zegt Peter Wiels, woordvoerder van Assuralia. “Hoewel de vakantiesfeer natuurlijk belangrijk blijft, is het nuttig kritisch te kijken naar wat die verzekering precies dekt. Vaak zijn er verschillende pakketten, en het autoverhuurbedrijf zal gretig verwijzen naar zijn duurste formule met een onbeperkt franchisebedrag bij schadegevallen.”

De alles-in-één-bundel

Er zijn ook reisbijstandsverzekeringen die een bundel aanbieden met dekking van medische kosten, pechverhelping onderweg en een annuleringsverzekering. In de meeste gevallen kan men die bundel zelf samenstellen. Die pakketten zijn handig voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, maar daarom zijn ze nog niet altijd de goedkoopste keuze. Bij een van de bekende verzekeraars kost zo’n bundel 290 euro voor een jaar.

Sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om het transport van bagage te verzekeren. Door te vergelijken kunt u geld besparen. U hebt het beste ook oog voor het maximale bedrag waarvoor de verzekering tussenbeide komt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content