Groene kredieten

© istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Zowat alle banken bieden ook groene kredieten of energieleningen aan. Daarmee kunnen cliënten tegen interessante tarieven een verbouwing financieren die hun woning energiezuiniger maakt.

Wie plannen heeft om zijn oude ramen te vervangen door dubbele beglazing, zijn dak te isoleren of zijn huidige stookketel in te ruilen voor een zuiniger model, komt voor zo’n lening in aanmerking. Welk percentage van het renovatiebudget moet worden gespendeerd aan de energiebesparende investeringen, hangt af van bank tot bank. Vaak geldt een minimum van 50 procent.

Zulke groene leningen zijn doorgaans consumentenkredieten voor renovaties die beperkt zijn tot een bepaald bedrag. KBC biedt naast zo’n voordelige energielening ook het FlexTime Woonkrediet aan, een hypotheeklening voor particulieren die een duurzame woning willen bouwen. Dat krediet houdt er rekening mee dat het duurder is zo’n woning te bouwen dan een traditionele woning, maar dat de eigenaar op termijn wel aanzienlijke besparingen realiseert.

“Het FlexTime Woonkrediet combineert een variabele rentevoet met een spaarrekening”, legt Ilse De Muyer van KBC uit. “De lener kan het kredietbedrag aflossen over een iets langere looptijd, zodat zijn terugbetalingen binnen zijn budget blijven. De besparingen die hij op termijn door zijn energiezuinige woning realiseert, kan hij in zijn eigen ritme laten doorstorten naar de spaarrekening die aan het krediet is gekoppeld. Bij een renteherziening wordt het gespaarde bedrag automatisch gebruikt voor een vervroegde terugbetaling. Zo wordt de looptijd korter en daalt de totale kostprijs van het krediet.”

Partner Content