Groene ingrepen blijven voordelig
De regio’s bouwen hun premies voor zonnepanelen vanaf volgend jaar af, maar de fiscale voordelen blijven de komende jaren. En ook voor de dubbele beglazing in ramen, deuren en veranda’s zit er nog een aardige belastingvermindering in.
Dat wie energiebesparende uitgaven doet, zijn belastingen vermindert met veertig procent van het geïnvesteerde bedrag, is intussen al bekend. Per woning kan de verkregen belastingbesparing jaarlijks wel maximaal 2770 euro bedragen. Dit maximum wordt verhoogd tot 3600 euro als het gaat om de installatie van zonnecelpanelen of van een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie, tenminste als die door een geregistreerde aannemer geplaatst zijn.
Over die fiscale prikkel ontstond recent commotie, omdat de federale regering tijdens de begrotingsopmaak leek te besparen door deze extra aftrek terug te schroeven. De fiscale aftrek voor zonnepanelen voor nieuwe huizen zou vanaf 2011 volledig worden afgeschaft, klonk het in een eerste versie. Dat kon op veel kritiek rekenen, vooral van oppositiepartij SP.A.
De regering kwam afgelopen week echter terug op haar stappen. ‘Voor de zonnepanelen verandert er niks de komende jaren’, bevestigt Jérôme De Mot, de woordvoerder van staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt (FDF). ‘Omdat de regio’s hun premies voor de installatie van zonnepanelen gaan afschaffen of afbouwen, heeft de federale regering beslist om de fiscale aftrek te behouden in zijn huidige vorm, in tegenstelling tot eerdere berichten.’ Ook het maximumbedrag blijft dus intact. De Vlaamse regering besliste om de succesvolle premies stelselmatig af te bouwen, de Waalse en de Brusselse regering schrappen ze vanaf 2010. Wat wel wijzigt op het federale niveau is de fiscale prikkel voor waterverwarming met zonne-energie. ‘De belastingvermindering voor die installaties blijft bestaan, maar vanaf 2012 valt het supplement weg’, verduidelijkt De Mot.
Dubbel GlasEen andere, minder bekende investering waarvoor u op de belastingvermindering van veertig procent kunt rekenen, is dubbele beglazing. Onlangs vroeg Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) aan minister van Financiën Didier Reynders (MR) of de installatie van dubbel glas in veranda’s en in deuren daarvoor ook meetelt. Reynders had goed nieuws voor hem: ‘Voor zover een veranda als aanbouw of verlengstuk van een woning kan worden beschouwd, komt de plaatsing van dubbele beglazing in die veranda in principe in aanmerking voor de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven. Wat de deuren betreft, is het enkel mogelijk voor de plaatsing van dubbele beglazing in de deur, ongeacht de glasoppervlakte. Maar niet voor het deurwerk zelf.’
Thomas Verbeke
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier