‘Europa durft nucleaire oplossing niet aan’
De financiële markten kijken met spanning en uit naar de cruciale eurotop van dit weekend. De verwachtingen zijn hoog, want de politici zouden niet minder dan een duurzame oplossing voor de Europese schuldencrisis uit de hoed moeten toveren.
“Maar het is niet nodig om de adem in te houden”, relativeert Vincent Chaigneau, obligatiestrateeg van Société Générale. “Noch op de eurotop van dit weekend, noch op de G20-top van begin november in Cannes zal een masterplan gepresenteerd worden.”
“Een finale oplossing van de Europese schuldencrisis houdt of grote fiscale transfers in tussen de eurolanden, of een veel groter ingrijpen van de Europese Centrale Bank en het op grote schaal opkopen van overheidsobligaties met vers gedrukt geld. De politici zijn echter nog niet bereid om met deze nucleaire wapens de schuldencrisis te lijf te gaan.”
De alternatieve Europese strategie om zich met noodfondsen en andere lapmiddelen een weg door de crisis te banen is echter gedoemd om te mislukken. Vincent Chaigneau: “Twee grote fouten torpederen deze strategie. Ten eerste doet Europa alsof Griekenland enkel een liquiditeitsprobleem heeft, terwijl Griekenland een groot solvabiliteitsprobleem heeft. Iemand zal dus moeten betalen voor een Griekse schuldherschikking. En ten tweede heeft Griekenland handig gebruik gemaakt van de vrees voor een systeemcrisis om noodzakelijke hervormingen en besparingen uit te stellen.”
De hoop dat op de eurotop van zondag toch een stap in de goede richting wordt gezet, heeft intussen de stress in het Europees banksysteem wat verminderd. “Maar die stress is nu nog altijd hoger dan tijdens de crisis van 2008-2009. Banken hebben de grootste moeite om zich te herfinancieren. Als de banken daardoor activa moeten verkopen, dan dreigt kredietschaarste en verdere schade aan de echte economie”, waarschuwt Chaigneau.
Een herkapitalisatie van de Europese banken zou de markten kunnen kalmeren. “Maar we dreigen gevangen te raken in een zelfvervullende voorspelling. Een kapitaalverhoging is wellicht nodig om het vertrouwen te herstellen, maar die kapitaalverhoging is alleen mogelijk als er een oplossing komt voor de Europese schuldencrisis”, zegt Stéphane Le Priol, bankanalist van Société Générale.
“Maar er is nog hoop. Als er ook een oplossing komt voor Griekenland en een besmetting naar Spanje en Italië kan vermeden worden, dan kan het marktsentiment draaien en kan het vertrouwen in de banken hersteld worden.”
“Want au fond is geen algemene herkapitalisatie nodig in Europa. De meeste Europese banken hebben voldoende kernkapitaal, ook als er verliezen moeten geboekt worden op Grieks, Portugees en Iers papier. Zorgwekkender is de gestegen fundingkost voor de meeste banken. Die kostprijs is dit jaar extreem snel gestegen, en is voor een aantal banken niet houdbaar.” (DK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier