Waarom de staatsbon in september weer geen groene staatsbon zal zijn

Jean Deboutte (Agentschap van de Schuld)
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Een storm die midden juli een kerktoren en verschillende hoogspanningsmasten omverblaast. Kijken we er nog van op? Het herstellen en aanpassen van onze infrastructuur aan extreem weer kost handenvol geld. En toch wordt ons spaargeld daar nauwelijks voor gemobiliseerd. Hoe komt dat?

In juni lanceerde vdk bank als eerste en voorlopig enige Belgische bank een groene kasbon. Officieel heet het spaarproduct een ‘kasbon met energie-impact’. De bank zal het spaargeld enkel investeren in organisaties, bedrijven en projecten die bijdragen aan een beter leefmilieu, de verduurzaming van onze economie of de vergroening van ons woningbestand. Waarom krijgt het voorbeeld van vdk niet meer navolging? Vdk is ook de enige Belgische financiële speler met een duurzaam spaarboekje.

Niet enkel de banken laten het afweten. Ook een groene staatsbon is in geen velden of wegen te bespeuren. “Wij hebben geen concrete plannen”, reageert Jean Deboutte, de directeur van het Agentschap van de Schuld, als we ernaar vragen. “Het voornaamste probleem voor ons is dat er slechts een relatief beperkt bedrag aan groene schulduitgiften per jaar kunnen plaatsvinden vanwege de federale overheid.”

2,5 miljard euro aan ‘groene’ overheidsuitgaven

Kort door de bocht: de federale overheid spendeert veel geld, maar geeft maar weinig geld uit aan de strijd tegen de klimaatverandering. Slechts om en bij 2,5 miljard euro van de jaarlijkse uitgaven van de federale overheid kunnen het label ‘groen’ krijgen. “Wat we zouden uitgeven aan groene staatsbons, kunnen we niet meer uitgeven aan groene OLO’s (schuldpapier uitgegeven voor grote beleggers, nvdr)”, legt Deboutte uit.

Deboutte ziet ook weinig voorbeelden in het buitenland. “Het enige land met groene schuldproducten voor particuliere beleggers is Oostenrijk”, voegt de topman van het Agentschap van de Schuld toe. Frankrijk kwam vorig jaar wél met een plan om het spaargeld van de Fransen te mobiliseren. In België liggen we daar blijkbaar minder van wakker, getuige het kleine aanbod van duurzame spaarproducten dat u kunt vinden op deze website.

Er was wel ander nieuws over de staatsbon. Uittredend minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) heeft laten weten dat de volgende staatsbons met een paar dagen uitstel gelanceerd zullen worden. De inschrijvingsperiode zal pas op 5 september starten, in plaats van in de laatste week van augustus zoals normaal, omdat het geld van de succesvolle eenjarige staatsbon mét fiscaal voordeel pas op 4 september op de rekening van de betrokken spaarders staat. Het gaat om mensen die via de banken inschreven op de staatsbon.

Eerder had Deboutte in een studiogesprek met Kanaal Z al laten weten dat mensen die rechtstreeks via het Agentschap hebben ingeschreven, de kans zouden krijgen hun geld meteen te herbeleggen in de volgende staatsbon. Zij krijgen het geld dan niet op de rekening te zien.

Belangrijk om weten: voorlopig is er geen fiscaal voordeel toegekend aan de eenjarige staatsbon die in september uitkomt. Dat betekent dat u op de rente 30 procent roerende voorheffing zult betalen, terwijl u bij de uitgifte van september 2023 slechts 15 procent belastingen moest betalen. De bruto-rente voor de nieuwe staatsbons zal op dinsdag 3 september bekendgemaakt worden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content