Ruimte voor herstel voor de Zweedse kroon
De Zweedse kroon staat zwak, maar de bodem lijkt bereikt.
Terugblik op 2019
Een jaar geleden noteerde de Zweedse kroon (SEK) dicht tegen de laagste koers in negen jaar. Zoals verwacht, ging het nadien nog bergafwaarts. Op een bepaald moment betaalden de Zweden zelfs 10,90 kronen voor een euro. Sinds oktober is er wat herstel, maar de Zweedse kroon staat nog altijd zwak. Het rendement is zo laag dat niemand interesse heeft in Zweeds papier. De overheid heeft weinig schulden. De gezinnen des te meer. Een kwart van de Zweden heeft 5 keer meer schulden dan inkomen. De extreem hoge vastgoedprijzen zijn daar een belangrijke oorzaak van.
De verwachtingen voor de economie
De Sveriges Riksbank, de Zweedse centrale bank, voert al jaren een erg soepel beleid. Ze voerde in december 2018 een eerste renteverhoging door. De officiële rentevoet werd er iets minder negatief door. Hij steeg van -0,50 naar -0,25 procent. De verwachting is dat de oudste bank ter wereld de rente begin 2020 verhoogt naar 0 procent en dus een einde maakt aan de negatieve rente. De inflatie (1,60%) blijft intussen te laag, maar de economie blijft naar behoren groeien en de werkloosheid is laag bij de Zweden.
De verwachtingen voor de Zweedse kroon
Markttechnisch lijkt de Zweedse kroon uit te bodemen. De Riksbank zal wellicht de munt niet verder laten verzwakken. Als de Zweedse kroon standhoudt boven 10,50 kronen voor een euro kan dat een technische indicatie zijn dat de ‘moeilijke periode’ stilaan achter de rug is. Zweden heeft veel fiscale ruimte om de economie te ondersteunen, indien dat nodig mocht zijn. Als het fiscaal beleid de groei ondersteunt, moet de economie niet langer met een (kunstmatig) goedkope munt gestut worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier