Greenyard Foods, ASML, Vestas, Apple

Vestas Wind Systems, de Deense producent van windmolens, sleepte de grootste order uit zijn geschiedenis in de wacht. Het mag in Iowa duizend windturbines bouwen.

Greenyard Foods

Greenyard Foods – het fusiebedrijf dat is ontstaan uit de samensmelting van Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest, en waarin de familie Deprez een meerderheidsbelang bezit – investeerde in de Verenigde Staten in een nieuwe verpakkingsfaciliteit en koelcel. Dat opent interessante perspectieven. De Verenigde Staten is een van de kernregio’s waar Greenyard Foods wil groeien. De technische trend van het voedingsaandeel keerde naar dalend. De koers viel terug richting 12 EUR, even boven de bodem van oktober 2015, maar herstelde daarna snel. Op 14 EUR ligt een sterke weerstand. Een uitbraak uit de zone 12-14 EUR zal de nieuwe richting bepalen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B


Greenyard Foods, ASML, Vestas, Apple

ASML

De Nederlandse groep ASML, die lithografische systemen voor de halfgeleidermarkt maakt, nam het Taiwanese Hermes Microvision over voor 2,75 miljard EUR, wat een premie van 31% inhoudt. Analisten juichen de acquisitie toe. Het overgenomen bedrijf zal direct bijdragen aan de winst per aandeel van ASML. Beide groepen stellen dat ze hun producten sneller kunnen aanbieden. De transactie wordt naar alle waarschijnlijkheid in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond. De koers van ASML blijft het goed doen. Een doorbraak boven de dubbele top van 90 EUR genereert een technisch aankoopsignaal. Op 80 EUR is steun aanwezig.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A


Greenyard Foods, ASML, Vestas, Apple

Vestas Wind Systems

Vestas Wind Systems, de Deense producent van windmolens, ontving een reusachtig order voor 1000 windmolens van het Amerikaanse bedrijf MidAmerican Energy, de grootste bestelling uit zijn geschiedenis (3,6 miljard USD). MidAmerican Energy is een dochterbedrijf van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett. De windmolens worden geleverd tussen 2016 en 2019 en Vestas zal zorgen voor het onderhoud voor een verlengbare periode van vijf jaar. De windmolens worden geplaatst in de Amerikaanse staat Iowa. De koers van het aandeel van Vestas Wind Systems spon uiteraard garen na het nieuws. De koers consolideert na een lange hausse. Op 400 DKK ligt steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Greenyard Foods, ASML, Vestas, Apple

Apple

De Amerikaanse technologiereus Apple ondervindt tegenwind vanuit China. Het Chinese patentbureau oordeelde dat het ontwerp van de iPhone6 en 6 Plus te veel lijkt op dat van de Baili 100C, een Chinese start-up. Volgens de Chinese wet moet de invoerder Zhongfu Telecom daarom stoppen met de verkoop van de smartphones van Apple in China, maar het Amerikaanse bedrijf stapte naar de rechter. De trend van het Apple-aandeel is al geruime tijd geleden gekeerd naar dalend. In de periode februari-juli 2015 werd een viervoudige top neergezet rond 130 USD. Onlangs daalde de koers tot 90 USD, waar een bodem werd gevormd. Een daling onder die zone kan de baisse in een stroomversnelling brengen.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content