Goldcorp heeft aantrekkelijke projecten in de pijplijn

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Deze week overlopen we onze favoriete aandelen voor de tweede helft van 2018. De productie van de gouddelver Goldcorp zal de komende jaren toenemen.

Goldcorp is de vijfde grootste gouddelver ter wereld met activa in Canada, Mexico, Argentinië en de Dominicaanse Republiek. De mijnen van de groep produceerden vorig jaar samen 2,57 miljoen troy ounce goud. Dat was minder dan een jaar eerder (2,87 miljoen) als gevolg van de verkoop van enkele activa, maar wel boven de eigen prognose van 2,5 miljoen. Goldcorp is een lagekostenspeler met vorig jaar gemiddelde totale productiekosten van 824 dollar. De mijngroep bevindt zich in een overgangsperiode met aantrekkelijke projecten in de pijplijn die de productie de komende jaren zullen doen toenemen.

Wat bracht eerste jaarhelft 2018?

De koers van Goldcorp bleef de voorbije jaren achter op die van zijn sectorgenoten, maar 2018 zorgde voor een kentering. Het management voorspelt dit jaar een stabiele output terwijl de productiekosten verder richting 800 dollar zullen evolueren. De cijfers van het eerste kwartaal kwamen licht onder de verwachtingen uit met een output van 590.000 troy ounce goud, 10 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst bleef met 67 miljoen dollar of 8 dollarcent per aandeel onder de consensusprognose van 11 dollarcent.

Peñasquito in Mexico liet het wat afweten met een productiedaling van 28,5 procent. Dat komt omdat er dit jaar tijdelijk minder rijke ertslagen worden ontgonnen. Vanaf 2019 zouden deze grades weer op het niveau van voorheen uitkomen. Peñasquito stond vorig jaar in voor bijna een vijfde van de groepsproductie. De mijn kreeg in het tweede kwartaal ook af te rekenen met sociale onrust, niet voor het eerst. De doelstelling om 250 miljoen dollar kosten te besparen is bijna gerealiseerd. Aan het einde van het eerste kwartaal stond de teller al op 210 miljoen dollar.

Wat zijn de verwachtingen?

Er staat heel wat op de planning bij Goldcorp: haalbaarheidsstudies, vergunningsaanvragen en uitbreidingen. Het Eléonore Horizon 5-project gaat in de tweede jaarhelft in productie. Bij NuevaUnion (Chili), een joint venture met Teck Resources, is de eerste haalbaarheidsstudie al achter de rug en wordt nog dit jaar een milieurapport verwacht. Het potentieel van de mijn wordt voorlopig op 8,9 miljoen troy ounce goud en 17,9 miljard pond koper geschat. Daarnaast zal ook molybdeen als bijproduct worden ontgonnen. Een definitieve haalbaarheidsstudie volgt in 2019 waarna _ als alles goed gaat _ in 2020 met de bouw van de mijn kan worden gestart.

Voor het Coffee-project in het noordwesten van Canada (Yukon) moet een definitief akkoord worden gesloten met de lokale bevolking. Bij Mariana Norta (Cerro Negro) in Argentinië wordt de productie in de tweede jaarhelft opgestart. Aan de haalbaarheidsstudie voor de uitbreiding van Century wordt gewerkt.

Waarom favoriet?

De projecten van Goldcorp houden zich aan het budget en zitten op schema. De mijnbouwer mikt voor 2019 al op een output van 2,7 miljoen troy ounce goud en in 2020 zou de kaap van 3 miljoen moeten worden gerond. Tegen dan moeten de productiekosten tot 700 dollar zijn gedaald. Goldcorp had aan het einde van het eerste kwartaal 123 miljoen dollar in kas en torst een nettoschuld van 2,1 miljard dollar. Dat komt overeen met 1,2 keer de verwachte bedrijfswinst. Die verhouding zal dit en volgend jaar verder afnemen. Als het de de productiedoelstellingen waarmaakt, kan Goldcorp zelfs tegen de huidige lage goudprijs aan het begin van volgend decennium schuldenvrij zijn. Investeerders moeten nog wat geduld oefenen omdat de eigenlijke groei pas volgend jaar zichtbaar zal worden. Maar tegen amper 0,85 keer de boekwaarde is de waardering zowel in absolute termen als relatief (tegenover de sectorgenoten) erg aantrekkelijk.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 14,06 dollar

Ticker: GG US

ISIN-code: CA3809564097

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 12,2 miljard dollar

K/w 2017: 51

Verwachte k/w 2018: 34

Koersverschil 12 maanden: +1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 0,6%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content