Delhaize, Galapagos, Airbus Group, Netflix

De palm van het best presterende aandeel in de Bel-20-index dit jaar wordt tot dusver in de wacht gesleept door de retailer Delhaize.

Delhaize

Het aandeel begon het jaar even boven 60 EUR, zodat de koers per saldo met zowat 50% steeg. De belangrijkste reden was de fusie met de Nederlandse grootgrutter Ahold, die in juni werd aangekondigd. Daardoor komt een retailreus tot stand met een gezamenlijke omzet van 54 miljard EUR. De aandeelhouders van Delhaize krijgen 4,75 aandelen van Ahold voor ieder Delhaize-aandeel. De fusie ligt op schema en meer dan waarschijnlijk worden voltooid midden 2016. Op 80 EUR ligt een sterke horizontale steunzone. De top ligt op 95 EUR.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Galapagos

De biotechgroep Galapagos boekte de grootste stijging bij de Belgische aandelen. De koers verviervoudigde zowat in één jaar. De koers kreeg een boost, nadat positieve testresultaten werden bekendgemaakt voor het middel filgotinib tegen reuma. De koers kreeg nog een extra opstoot, toen Galapagos een notering kreeg op Nasdaq. Nochtans was niet alles rozengeur en maneschijn, want partner AbbVie maakte bekend af te zien van een licentie. Galapagos heeft op de valreep een nieuwe partner gevonden met Gilead Sciences. Onlangs maakte Galapagos bekend dat het middel ook beloftevol is tegen de ziekte van Crohn. Op 58 EUR werd een dubbele top gevormd en op 50 EUR ligt de eerste horizontale steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C


Airbus Group

De Europese luchtvaartgroep Airbus presteerde in 2015 het best van alle Eurostoxx50-aandelen. We spreken over een hausse van ongeveer 50%. De luchtvaartproducent spon zeker garen bij de zwakke euro, waardoor Airbus competitiever uit de hoek kwam dan de grote Amerikaanse rivaal Boeing. Airbus rijfde een bijzonder grote bestelling in de wacht van de Indiase luchtvaartmaatschappij Indigo voor maar liefst 250 Airbussen van het type A320neo. Door de forse vraag breidt Airbus zijn capaciteit voor de A320 uit van 42 tot 50 toestellen per maand. Ook operationeel maakte de groep meer dan degelijke cijfers bekend en ze begon met een programma voor de inkoop van eigen aandelen voor 1 miljard EUR.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Netflix

Bij de S&P 500-aandelen werd een van de beste prestaties geleverd door Netflix, dat streamingdiensten levert in meer dan 50 landen. De groep telt drie divisies: domestic streaming, international streaming en domestic DVD, waarbij de meeste klanten maandelijkse abonnementen nemen. Op jaarbasis steeg de koers van Netflix met bijna 250% en op vijf jaar tijd vervijfvoudigde de koers. Begin december 2015 bereikte het aandeel een top van iets meer dan 130 USD, waarna een beperkte correctie inzette. De trend blijft à la hausse gericht. Op 110 USD situeert zich de eerste horizontale steun, gevolgd door een sterkere steunzone op 100 USD. Tegen bijna 200 maal de winst, 27 keer de cashflow en 9,5 maal de omzet is het Netflix-aandeel wel peperduur.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Delhaize, Galapagos, Airbus Group, Netflix
Delhaize, Galapagos, Airbus Group, Netflix
Delhaize, Galapagos, Airbus Group, Netflix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content