Lagere belastingen voor bijklussers in de maak

© BELGA

Minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) werkt aan een wettelijk kader dat bijklussen via onlineplatformen zoals Airbnb en Uber eenvoudiger en fiscaal aantrekkelijker maakt.

De Croo wil inspelen op de opkomst van de deeleconomie, waarbij particulieren in groten getale diensten aan elkaar leveren, zo staat in De Tijd.

“Het doel is de groeiende groep mini-ondernemers in de deeleconomie een zeer lichte sociale en fiscale regeling te geven. Het gaat niet om een nieuw statuut, maar om een vereenvoudiging van hoe je occasionele bijverdiensten aangeeft”, zegt de minister in de krant. “Vandaag is bijklussen niet aantrekkelijk door de administratieve complexiteit en het niveau van de belastingen.”

Belastingverlaging

De Croo gaat in de regering een belastingverlaging bepleiten voor bijverdiensten via deze zogenaamde P2P-platformen. Momenteel worden die getaxeerd aan 33 procent. De Croo denkt aan “een minimale belastingheffing tot een bepaalde inkomensdrempel”, maar pint zich niet vast op een cijfer.

In zijn plan wil De Croo dat de P2P-platformen de bijverdiensten van hun klanten bijhouden en doorspelen aan de fiscus, net zoals werkgevers dat doen voor werknemers. Volgens de minister is dat een vrij eenvoudige operatie omdat er geen cash komt bij kijken.

Diegenen die van bijklussen een professionele bezigheid maken, moeten wel overstappen naar het statuut van zelfstandige in bijberoep.

Enkele fiscalisten lijken niet meteen gewonnen voor het idee. Onder meer fiscaal jurist Jef Wellens vindt dat de maatregel enkel de gebruikers van P2P-platformen een fiscaal duwtje in de rug geeft. “Wat met de rest?”, vraagt hij zich af in een tweet.

Het is bovendien niet de eerste keer dat Open VLD stappen onderneemt om bijklussen fiscaal antrekkelijker te maken. Zo had de liberale partij eerder al voorgesteld om 500 euro per maand aan inkomsten boven op het loon belastingvrij te maken. De Croo pleitte er vorig jaar voor om het statuut van zelfstandige in bijberoep te vereenvoudigen.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content