Aan welke voorwaarden moet u voldoen als u naar Zwitserland wilt verhuizen?
Als u naar Zwitserland wilt verhuizen, moet u eerst en vooral weten of u in aanmerking komt om onder het speciale regime voor grote vermogens te vallen. Aan welke voorwaarden moet u voldoen?
Daarvoor moet u vanuit het buitenland naar Zwitserland verhuizen. U mag de voorbije tien jaar niet gedomicilieerd zijn geweest in het land, en u mag niet de Zwitserse nationaliteit hebben. U mag geen beroep uitoefenen in Zwitserland, en sommige kantons leggen beperkingen op voor buitenlandse activiteiten.
1 Een huis kopen of huren
“Een huis kopen of huren is gemakkelijker gezegd dan gedaan”, zegt Kenel. “Huren is geen enkel probleem, maar als niet-inwoner van Zwitserland, die van plan is inwoner te worden, kun je enkel in de toeristische zones een woning aanschaffen, die zich meestal in de bergen bevinden. Vergeet het maar om iets te kopen in Lausanne of Genève bijvoorbeeld. Je kunt natuurlijk eerst iets huren en dan iets kopen.”
De vastgoed- en de huurprijzen liggen in Zwitserland ook veel hoger dan in ons land, volgens de advocaten. Voor de prijs die u in België voor een villa betaalt, kunt u in Zwitserland misschien maar een appartement kopen. Als u nog een tweede verblijf in België wilt houden, doet u er goed aan een minstens even grote en luxueuze woning te kopen in Zwitserland, om discussies met de Belgische fiscus te vermijden.
2 Verhuizen
Voor de Zwitserse fiscus volstaat het om fiscaal inwoner te worden, dat u in het land verblijft en de intentie hebt zich er permanent te vestigen. Het volstaat voor de Belgische fiscus niet om zich uit te schrijven uit het bevolkingsregister. Onze fiscus kijkt niet enkel naar uw domicilie, maar ook naar de plaats waar u de “zetel van uw fortuin” hebt gevestigd.
U moet wel degelijk met uw tandenborstel en pantoffels naar Zwitserland verhuizen
Zo kreeg de weduwe van Hergé, Fanny Rodwell, het in 1993 met de Belgische fiscus aan de stok, merkt Philippe op. “Rodwell woonde in Zwitserland met haar tweede man en keerde af en toe naar België terug. Wanneer ze naar België kwam, verbleef ze in een gebouw dat eigendom is van een vennootschap waarvan ze bestuurder was. De Belgische fiscus redeneerde dat haar woning in Zwitserland haar tweede verblijf was en dat haar fiscale residentie dus in België lag. Het hof van beroep van Brussel heeft uiteindelijk geoordeeld dat Fanny Rodwell wel degelijk in Zwitserland woonde. De Belgische fiscus kreeg dus ongelijk in die zaak, maar het toont wel aan dat je voorzichtig moet zijn.”
Philippe grijpt het voorbeeld aan om duidelijk te maken dat u wel degelijk “met uw tandenborstel en pantoffels” naar Zwitserland moet verhuizen. Hij raadt aan minderjarige kinderen mee te verhuizen en hen daar school te laten lopen. U verkoopt of verhuurt het beste uw woning of appartement in België. Het is raadzaam zich aan te sluiten bij het lokale verenigingsleven. Het komt er eigenlijk op neer dat u zo veel mogelijk bewijzen moet hebben dat u wel degelijk in Zwitserland woont en zo min mogelijk argumenten aan de fiscus geeft om te stellen dat u nog altijd in België woont.
Kenel voegt er nog aan toe dat er een echte verhuizing van spullen moet plaatsvinden. “Ik raad mijn klanten altijd aan iets langs de douane te laten passeren. Wanneer u naar Zwitserland verhuist en daar alles nieuw koopt, kun je eigenlijk niet bewijzen dat je bent verhuisd.”
3 Uw professionele activiteiten in het buitenland stopzetten
U draagt het beste de operationele leiding van uw bedrijf over aan een ander, vindt Philippe. Tegenwoordig kunt u al veel vanaf afstand regelen, maar als u om de zoveel dagen met een privéjet naar België vliegt om er uw bedrijf te leiden, zou de Belgische fiscus zich weleens kunnen afvragen of u echt wel een fiscale inwoner van Zwitserland bent, of enkel voor de schijn. Visitekaartjes met een kantoor in België of een Belgisch gsm-abonnement zijn allemaal kleine zaken die de fiscus munitie geven bij een dispuut.
4 Uw vermogen laten doorlichten
Verkoopt u uw woning in België het beste voor uw verhuizing naar Zwitserland of erna? Sluit u die levensverzekering het beste nu af, of pas later wanneer u in een Zwitsers kanton gevestigd bent? Schenkt u beter voor de emigratie al een som aan uw kinderen, of het beste erna? Richt u best een trust of een buitenlandse stichting op? Er zijn een hele rist vragen, waarvan de antwoorden afhangen van de precieze locatie waarnaar u wilt emigreren. U kan bijna niet anders dan daar vooraf professioneel advies over in te winnen.
5 Een ziekteverzekering afsluiten
Ook nog belangrijk om te weten is dat u in Zwitserland verplicht bent een dure private ziekteverzekering af te sluiten. De ziekteverzekering maakt in Zwitserland geen deel uit van de sociale zekerheid zoals in België. “Zeker als je al een bepaalde leeftijd hebt bereikt, hangt er een stevige kostprijs aan die verzekering”, weet Kenel. U hoeft die ziekteverzekering in principe niet af te sluiten als u kunt bewijzen dat u elders even goed of beter verzekerd bent dan in Zwitserland.
“Alleen is die link met het andere land er het beste niet, om discussies met de fiscus te vermijden”, zegt Philippe. Kenel voegt eraan toe dat het begrijpelijk is dat u zich bij ziekte wilt laten verzorgen door uw vertrouwde dokter. “Als je naar België komt voor een behandeling en je overlijdt in een Belgisch ziekenhuis, betalen je erfgenamen toch erfbelasting in België.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier