643 miljoen euro extra Vlaamse transfers door nieuwe financieringswet
De nieuwe financieringswet die de regering Di Rupo I plant doet de transfers vanuit Vlaanderen tegen 2030 met 643 miljoen euro toenemen, blijkt uit een nieuwe Vives-studie.
Een belangrijk onderdeel van zesde staatshervorming wordt de nieuwe Bijzondere Financieringswet (BFW). Die bepaalt de financiering van de Gewesten en Gemeenschappen.
Het Leuvense onderzoeksinstituut Vives na ging wat het effect zou zijn van de nieuwe wet op de budgettaire transferten tussen Vlaanderen enerzijds en Wallonië en Brussel anderzijds. Het principe van de nieuwe wet is dat de deelstaten meer geresponsabiliseerd zullen worden voor hun beleid (onder andere door meer fiscale autonomie) en dat de solidariteitsmechanismen tussen Vlaanderen als betaler en Wallonië en Brussel als ontvanger langzaam maar zeker worden afgebouwd. Dat zou tot een daling van de transfers moeten leiden. Maar volgens de studie van Vives zullen de transfers vanuit Vlaanderen toenemen in plaats van afnemen.
Momenteel bedragen de transfers vanuit het Vlaams Gewest volgens de BFW 1,873 miljard euro. Dit is slechts een gedeelte van alle miljardentransfers (het totale bedrag ligt rond de 10 miljard) want die in de sociale zekerheid en de federale begroting worden niet meegeteld. De BFW-transfers vanuit Vlaanderen bedragen anno 2012 0,49 procent van het BBP. Als de huidige wet blijft bestaan dan dalen ze tegen 2030 tot 0,43 procent van het bbp.
Met de nieuwe wet, die normaal gezien dit jaar moet worden gestemd, stijgen ze met 0,02 procent van het bbp in 2012 wat neerkomt op een extra bedrag van 77 miljoen euro. De toename loopt dan snel op tot 0,08 procent in 2015 en blijft op peil tot in 2030. Daardoor zal de toename neerkomen op een extra transferbedrag van 643 miljoen in 2030.
De oorzaak is volgens auteur Geert Jennes meervoudig: “De gunstige impact van de overdracht van een aantal bevoegdheden naar het Vlaamse Gewest en van de hervorming van de solidariteitsbijdrage op de transferten uit het Vlaamse Gewest blijkt meer dan gecompenseerd te worden door de ongunstige impact van de herfinanciering van Brussel, van de instelling van het overgangsmechanisme en van de hervorming van de BTW-dotatie op de transferten uit het Vlaamse Gewest.”
Vooral Brussel wint met de nieuwe financieringswet. “De extra transferten uit het Vlaamse Gewest blijken het spiegelbeeld te zijn van de extra transferten naar het Brusselse Gewest terwijl het Waalse Gewest status quo blijft,” zo stelt de studie. (A.M.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier