Hoe kan je de speculatietaks vermijden?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Sinds de start van 2016 moet je als belegger rekening houden met een speculatietaks van 33 procent op aandelen. Dat is een gevolg van de taxshift. Hoe kan je deze belasting toch vermijden?

De speculatietaks viseert beursgenoteerde aandelen die je minder lang dan zes maanden in je portefeuille houdt. Wanneer je die als natuurlijk persoon binnen deze periode opnieuw verkoopt, dan betaal je nu een speculatietaks van 33 procent op de gerealiseerde meerwaarde (dat is het verschil tussen de verkoop- en de aankoopkoers). Die wordt berekend volgens het ‘last in, first out‘-principe.

Stel, je koopt in januari 100 aandelen van een bedrijf tegen 48 euro per stuk. In april koop je er nog eens 100 bij tegen 47 euro. Wanneer de koers in augustus gestegen is tot 50 euro, besluit je om winst te nemen op de helft van je aandelen. Zonder rekening te houden met beurstaksen en makelaarskosten, ontvang je dan 5.000 euro.

Last in, first out

Volgens het ‘last in, first out’-principe verkoop je in dit geval de 100 laatst aangekochte aandelen. En vermits je die minder dan zes maanden in je bezit hebt, moet je een speculatietaks op de gerealiseerde meerwaarde betalen. Die meerwaarde bedraagt 100 stuks x (50 euro – 47 euro) = 300 euro. Daarop betaal je dan 33 procent, ofwel 99 euro.

Als je de effecten verkoopt via een Belgische tussenpersoon, dan wordt de taks aan de bron ingehouden. Beleg je via een buitenlandse tussenpersoon, dan moet je de meerwaarde aangeven in je personenbelasting. De Belgische fiscus zal de gegevens over je buitenlandse verrichtingen sowieso ontvangen via een informatie-uitwisselingssysteem.

Hoe kan je deze taks vermijden?

Je kan de speculatietaks uiteraard vermijden door je aandelen langer dan zes maanden bij te houden. Als verstandige belegger moet je sowieso een beleggingshorizon van meerdere jaren voor ogen houden. Aandelen koop je in principe voor de lange termijn. Daarom zal je in de praktijk wellicht weinig merken van de nieuwe speculatietaks.

Daarnaast kan je ook opteren voor alternatieven zoals obligaties, trackers en beleggingsfondsen.Die ontsnappen namelijk allemaal aan de speculatietaks. Bovendien zorgen ze voor een bijkomende spreiding van je beleggingsportefeuille. Ook de gereglementeerde vastgoedvennootschappen zijn vrijgesteld van de speculatietaks. Beleggers betalen vanaf 1 januari wel 27 procent roerende voorheffing op het dividend.

Partner Content