Marktoverzicht: beleggers in de ban van centrale bankiers

© iStockphoto
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De hoofdrol was woensdag weggelegd voor de munten. De Amerikaanse dollar versterkte, in afwachting van de Fed-notulen.

De hoofdrol was vandaag weggelegd voor de munten. De Amerikaanse dollar versterkte, in afwachting van de Fed-notulen. Vanavond om 20 uur verschijnen de verslagen van de vergaderingen van 26 en 27 april op de website van het Federal Open Market Committee (FOMC). De bestuurders van de Amerikaanse centrale bank (Fed) temperden eerder dit jaar de verwachtingen door twee in plaats van vier renteverhogingen voor 2016 in het vooruitzicht te stellen.

De notulen die vanavond worden vrijgeven, bieden mogelijk meer inzicht in wat beleggers mogen verwachten van de volgende rentevergadering op 14 en 15 juni. De markten schatten vandaag de kans op een renteverhoging in juni op 15 procent. Maandag was die kans nog 4 procent, volgens data van CME Group geciteerd door The Wall Street Journal. De verwachtingen stegen nadat twee bestuurders de jongste dagen hadden laten verstaan dat beleggers de kans op een renteverhoging in juni onderschatten.

Beleggers betaalden in de loop van de dag minder dan 1,13 dollar per euro. Vijf dagen geleden betaalden ze nog meer dan 1,14 dollar per euro. Een hogere rente op Amerikaanse overheidsobligaties trekt meer beleggers aan en zou in principe de Amerikaanse dollar verder doen versterken. Volgens sommige forex-specialisten zijn de ministers van Financiën en gouverneurs van centrale banken van de G20-landen, tijdens een ontmoeting in Sjanghai eind februari, overeengekomen geen valuta-oorlog tegen elkaar te voeren.

Wat er ook van zij, de centrale bankiers willen in geen geval dat een versterking van de dollar een kapitaalvlucht uit de groeilanden veroorzaakt. De dollar verzwakte van minder dan 1,09 dollar per euro begin maart naar ruim 1,15 dollar per euro eind april en dat gaf de rest van de wereld weer wat ademruimte. Sinds twee weken lijkt de dollar weer wat aan te sterken. Dit weekend komen de financiële leiders van de G7 samen in Sendai (Japan). Mogelijk evalueren ze in de marge van die ontmoeting opnieuw de situatie op de valutamarkten.

Het Britse pond versterkte op zijn beurt tegenover de euro, na een nieuwe poll waarin de brexit-tegenstanders de bovenhand hadden gehaald. De vrees dat de Britten tijdens het referendum van 23 juni voor een uitstap uit de Europese Unie stemmen, weegt al een tijdje op de munt en op het vertrouwen. Het voorlopige dieptepunt lag op 7 april, toen beleggers nog slechts 1,235 euro voor een Britse sterling wilden betalen. Vandaag betaalden beleggers bijna 1,285 euro per pond.

Aandelen

De Europese beurzen verloren terrein. De EuroStoxx50 ging meer dan een half procent hoger. De Bel-20 landde 0,7 procent hoger op 3353 punten. De grootste daler in de Brusselse index was de netbeheerder Elia (-1,5%).

Elia hield dinsdag een uiteenzetting voor zijn aandeelhouders over de grootscheepse investeringen in België (2,2 miljard euro) en Duitsland (3,5 miljard euro) tegen 2020. Het gaat vooral om aansluitingen van windparken op het stroomnetwerk. In België gaat het ook over de Nemo-stroomkabel naar het Verenigd Koninkrijk, die onder de bevoegdheid van de Britse regulator zal vallen. Elia diversifieert zo zijn inkomsten, die momenteel geregeld worden door de Belgische en de Duitse autoriteiten.

Op de lange termijn moeten de investeringen de winst in België opkrikken. De gereguleerde inkomsten hangen af van de Belgische OLO-rente op 10 jaar en de gereguleerde activa. In Duitsland zal Elia dit jaar wellicht minder winst maken dan vorig jaar, omdat grote onderhoudswerken (op investeringen van de voorbije jaren) zullen wegen op het rendement van het netwerk van het overgenomen 50Hertz.

Een van de sterkste stijgers in de Bel-20 was Ackermans & Van Haaren (+1,25%). Er was geen nieuws van de moederholding, wel van een van de dochters. Leasinvest (+0,6%) verwacht meer winst te genereren in 2016 dan in 2015 en mikt op een brutodividend van minstens 4,7 euro, zoals over het boekjaar 2015 zal worden uitgekeerd.

Partner Content