Op een Amerikaans eiland

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Met het Newport Bay Convention Center bouwt Disneyland Paris het grootste congrescentrum van Ile de France.

You use your might, to brighten the light.” Juist : in Disneyland Paris kan alleen Mickey Mouse zij het met wat steun van algemeen directeur Gilles Pélisson de eerste steen leggen van een nieuw bouwproject. Die “eerste steen” ontpopt zich na Mickeys spadesteek tot een fontein van fladderende blauwe crêpepapiertjes. Fascinerend wansmakelijk, maar uiterst professioneel, zoals alleen Amerikanen dat kunnen.

In 1995 maakte Disneyland Paris voor het eerst winst. “Twee jaar sneller dan voorzien,” zegt Cindy Maas, de Belgische perswoordvoerster. Het aantal bezoekers klom in 1995 naar 10,7 miljoen, 1994 werd afgeklokt op 8,8 miljoen. Disneyland Paris is daarmee veruit de populairste bestemming in Frankrijk. Vergelijk : de Eiffeltoren is goed voor 5,4 miljoen bezoekers.

De omzet van Disneyland Paris klom in 1995 naar 30 miljard frank. Congres- en conferentie-activiteiten nemen hiervan 1 miljard voor hun rekening. “Ons belangrijkste doel blijft het attractiepark. Maar Disneyland Paris is inmiddels uitgegroeid tot het belangrijkste conventiecentrum van het Ile de France,” zegt Yann Caillère, verantwoordelijke voor de congresactiviteiten. De zes hotels van Disneyland tellen samen 5700 kamers : elk heeft een nichemarkt. Van milieubewuste klanten op de Davy Crockett Ranch tot het pompeus-luxueuze Disneyland Hotel. Zakenlui gebruiken voornamelijk Hotel New York, met zijn inderhaast aangebouwde tent voor 2000 gasten. Vorig jaar werden in Disneyland 1100 professionele events geboekt, een verdubbeling in vergelijking met 1994. Congressen en seminaries waren goed voor 110.000 overnachtingen, een stijging met 13 % in één jaar.

De spadesteek van Mickey voor het Newport Bay Convention Center moet in september 1997 de capaciteit aan congresruimte verdubbelen. Het nieuwe congrescentrum wordt gekoppeld aan het hotel Newport Bay Club. Met 1098 kamers het grootste hotel van West-Europa. Het Newport Bay Convention Center beslaat twee verdiepingen. Een 1800 m2 grote “ballroom”, met ernaast 23 vergaderzalen, en een ondergrondse tentoonstellingsruimte van 3300 m2. Eens op kruissnelheid moet Newport Bay Convention 45.000 overnachtingen extra opleveren.

Daarbij wordt ook fors gelonkt naar België. In 1995 boekten 90 Belgische bedrijven voor een congres in Disneyland Paris. Meestal gaat het om filialen van buitenlandse multinationals. De gemiddelde bezetting per Belgisch bedrijf bedraagt 120 mensen.

WOLFGANG RIEPL

Gilles Pélisson (algemeen directeur Euro Disney) Samen met Mickey Mouse bij de steenlegging van het nieuwe Newport Bay Convention Center. Euro Disney wil tegen september 1997 zijn capaciteit aan congresruimte verdubbeld zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content