Nieuwe brouwerij voor oude geuze

KLAAS VANDERPOORTEN EN ERIK DE KEERSMAEKER "In de lente van 2022 kunnen we een Oude Gueuze op de markt brengen die voor de volle honderd procent Eylenbosch is."

Ambachtelijke geuzebrouwers als Cantillon, Boon, Tilquin en Drie Fonteinen hebben er een nieuwe concullega bij. Na een carrière bij The Walt Disney Company wekt Erik De Keersmaeker Brouwerij Eylenbosch, die vroeger in handen was van zijn familie, weer tot leven.

De familie De Keersmaeker blaast brouwerij Eylenbosch nieuw leven in. Hun brouwerij Mort Subite nam in 1989 de Schepdaalse brouwerij Eylenbosch over van Whitbread. Twee jaar later besloot Mort Subite, dat toen voor de helft eigendom was van Alken-Maes, evenwel om Eylenbosch te sluiten. De gebouwen in Schepdaal deden nog een tijdje dienst als opslagplaats, maar uiteindelijk werd de brouwersinstallatie ontmanteld. De herrijzenis van Eylenbosch gebeurt op drie plekken tegelijk in het Pajottenland, de bakermat van lambiek en geuze. De nieuwe brouwerij wordt binnen twee jaar opgetrokken in een oude vierkantshoeve in Zellik. De bieren zullen rijpen in de kelders van de oude brouwerij in Schepdaal. De kantoren bevinden zich dan weer in het oude brouwershuis van de familie De Keersmaeker in Kobbegem.

Wij willen de griotte, de zure kriek uit Schaarbeek, weer de glorie geven die ze verdient’ Erik De Keersmaeker

“Na een internationale carrière van dertig jaar zat ik op mijn 52ste plots zonder werk”, vertelt Erik De Keersmaeker. “The Walt Disney Company, waar ik eerst commercieel directeur was voor België en Luxemburg en vervolgens retaildirecteur voor de Benelux, besloot uit Brussel weg te trekken en had me niet nodig in Amsterdam of Parijs. Ik zocht naar een mooi project om mijn loopbaan mee af te sluiten. Waarom niet in het brouwersvak? Wij zijn al vijf generaties lang brouwers. Bovendien was de tijd rijp voor onze vroegere Oude Kriek en Oude Gueuze. De Belgische biermarkt is matuur en dol op bieren die zich van de massa onderscheiden.”

Banden tussen families

Erik De Keersmaeker ging in zee met zijn studievriend Jeroen Lettens en met twintiger Klaas Vanderpoorten, bio-ingenieur en meester-brouwer. Hij sloot met de geuzebrouwerij De Troch uit Wambeek een deal met het oog op de productie van lambiek, Oude Gueuze en Oude Kriek. Zo werden er banden gesmeed tussen twee families die elkaar in de negentiende eeuw beconcurreerden. “Let wel, wij zijn geen bedrijf dat andermans bier verkoopt”, licht Erik De Keersmaeker toe. “Wij huren de installaties, brouwen zelf en volgen de evolutie van onze lambiek en andere bieren van nabij op.”

Het duurt erg lang om een Oude Gueuze te maken. Het bier dat wordt gebrouwen volgens spontane gisting heet ‘lambiek’, maar dat wordt zelden als apart bier verkocht. Een geuzebier is een mengeling van oude en jonge lambieken, waarna de mengeling hergist op fles. Om een oude geuze te maken, is een lambiek van minstens drie jaar nodig. Vandaar de beslissing van de drie vennoten om in afwachting andere producten in de markt te zetten. Dat worden bieren van hoge gisting die ze Patience for Eylenbosch doopten. “Klaas brouwt die zelf in brouwerij De Ranke in Dottenijs”, zeg De Keersmaeker. “We zijn begonnen met Saison, een typisch Waals bier. Omdat dat veel bijval kende, hebben we ook Pale Ale en Special Blond uitgebracht. Die trokken de aandacht van Delhaize. De distributeur voegde ze toe aan zijn assortiment. Hoewel ze vrij complex zijn, zijn dat bieren die bij heel veel mensen in de smaak zullen vallen.”

Nieuwe brouwerij voor oude geuze

Crowdfunding

Begin dit jaar werden de eerste twee bieren van brouwerij Eylenbosch gekeurd, onder het beschermheerschap van Yanick Dehandschutter, de sommelier en eigenaar van het sterrenrestaurant Sir Kwinten in Lennik. “De Oude Kriek is volledig van ons”, zegt Klaas Vanderpoorten. “Maar de drie jaar oude lambiek die in onze Oude Gueuze zit, komt van de familie De Troch. Vandaar dat we ‘Prematuurke’ op het etiket hebben gezet. Pas in de lente van 2022 kunnen we een Oude Gueuze op de markt brengen die voor de volle honderd procent Eylenbosch is.”

De familie en de vennoten financieren het project deels zelf, maar Eylenbosch doet ook een beroep op crowdfunding, met pakketten van 50 tot 3000 euro. In ruil voor hun steun krijgen de intekenaars Oude Gueuze en Oude Kriek, naast andere voordelen, gaande van gratis glazen over een geïndividualiseerde bierkrat tot hun naam op een vat in de brouwerij.

De bedoeling is dat de brouwerij uiteindelijk bier kan brouwen in eigen gebouwen. Dat zou binnen twee jaar moeten lukken. “We zouden de brouwerij kunnen installeren in de vierkantshoeve Hof Van Piemont bij Zellik, te midden van de natuur en de boomgaarden”, zegt De Keersmaeker. “Wij willen de griotte, de zure kriek uit Schaarbeek, weer de glorie geven die ze verdient. Onze eerste krieken mogen dan al van de veiling van Borgloon komen, wij hebben in Kobbegem een honderdtal griottekriekelaars geplant. We willen ons product echt verankeren in ons terroir.”

Vastgoedproject

Om die drang naar authenticiteit kracht bij te zetten, wil brouwerij Eylenbosch het water gebruiken dat onder de voormalige brouwerij stroomde. De pomp werd al geïnstalleerd, nu is het wachten tot het vastgoedrenovatieproject op de site van de oude brouwerij in Schepdaal rond is. Dat project zat lang geblokkeerd, maar nu zit er opnieuw schot in. Erik De Keersmaeker: “De projectontwikkelaar bouwt 45 appartementen, maar tegelijk blijft het authentieke karakter van de site bewaard. Er komen ook enkele handelszaken, waaronder de vierde Cru-vestiging van Colruyt Groep. Het spreekt voor zich dat we daar onze Oude Gueuze en Oude Kriek zouden moeten verkopen. We zullen op die site ook onze vaten lambiek kunnen opslaan. Plaats voor onze brouwerij is er helaas niet meer. Ik ga in mijn businessplan uit van een productie van 1500 tot 5000 hectoliter. Dat is een ambitieuze doelstelling. Het opslaan van de geproduceerde lambiekbieren zou een oppervlakte gelijk aan drie voetbalvelden vergen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content