Miss België krijgt loonsopslag

Darline Devos geeft zichzelf drie jaar om de organisatie van Miss België in orde te brengen. Het eerste jaar was al bijzonder leerrijk.

Een jaar geleden had Darline Devos net alle rechten gekocht op de organisatie van Miss België en klonk ze nog een beetje overmoedig. Mevrouw Muller (haar voorganger) zou haar met raad en daad bijstaan en de combinatie tussen Miss België en haar eigen kmo (spuitgietbedrijf Euronyl in Deinze) zou wel loslopen. Niet dus. De contacten met de 76-jarige Muller droogden op en het bedrijf Euronyl werd inmiddels verkocht. “Ik was elke dag tot laat in de avond aan het werk, en ook op zaterdagen en zondagen was ik voltijds bezig,” vertelt Devos. “Dat was niet houdbaar. Toen mijn man en ik puur toevallig een ernstig overnamebod kregen voor Euronyl, hebben we ja gezegd. Het was een rationele en goede managementbeslissing. Nu kan ik helemaal focussen op Miss België.”

Devos, een West-Vlaamse apothekeres van opleiding, gaat recht door zee als ze zegt dat Miss België als organisatie al tien jaar ingeslapen was. “Maar het potentieel is al die tijd wel overeind gebleven,” zegt Devos. “Dat heb ik vooral aangevoeld in contacten met potentiële sponsors. Het voorbije jaar heb ik drie grote gold sponsors (L’Oréal, Helena Rubinstein, Peugeot) kunnen vastleggen voor een termijn van minstens drie jaar. Daarnaast kwamen er nog enkele silver sponsors bij zoals Caroline Biss, Canon en Kipling.”

Dat ze nieuwe sponsors over de streep heeft getrokken, noemt ze zelf de grootste meevaller uit haar eerste jaar. Voorts stonden de eerste 365 dagen vooral in het teken van structureren en organiseren. Devos: “Over de tv-rechten hadden we bijvoorbeeld geen inspraak meer. Nu zijn we samen aan tafel gaan zitten en wordt er opnieuw rekening gehouden met onze wensen. Ook moesten we de provinciale organisaties van de Missverkiezingen (het voorspel voor de echte Miss Belgiëverkiezing) professionaliseren en meer aandacht voor kwaliteit bijbrengen. Ik heb een soort intern reglement opgesteld. We vormen nu samen één geheel, zoals het hoort.”

Een omzetstijging (ze mikt op 400.000 euro) en het aantrekken van professionele medewerkers (ze heeft net twee aanwervingen gedaan) zijn voor de manager in Darline Devos prioritair. Van de Missen zelf kreeg ze ook de vraag naar een minimumleefloon. “Die vraag vond ik niet onterecht,” zegt Devos. “Daarom krijgt Miss België nu 500 euro netto en recht op een commissieloon voor bewezen prestaties. Bovendien zorgen we ervoor dat ze probleemloos en zonder kosten door het leven kan stappen. Een auto, benzine, kledij, telefoon, alles wordt via sponsordeals betaald. Eigenlijk moet ze alleen nog haar eten kopen.”

Darline Devos is 42 en geeft zichzelf nog twee jaar om de hele organisatie in orde te brengen. “Nu is het nog hard werken,” zegt ze. “Ik moet een reeks leuke zaken laten schieten, zoals unieke modeshows bezoeken. Nog even en het lukt wel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content