Leading lady

Wat Abbey Joseph Cohen voor de hele beurs is, is Mary G. Meeker voor de beleggers in de internetsector: de “leading lady”. De goeroe voor wiens woorden iedereen de oren spitst. De “managing director” (directeur) bij Morgan Stanley Dean Witter zag als een van de eersten het potentieel van de netaandelen (te beginnen met Netscape in 1995) en bovendien weet ze de boodschap duidelijk naar de beleggers op Wall Street over te brengen.

Enkele standpunten over actuele “topics” rond internet(aandelen):

Over het potentieel van internet: de fundamentele gegevens blijven bijzonder rooskleurig voor internet. Het net zal steeds vaker gebruikt worden als distributiekanaal (on line-shopping), als directmarketinginstrument en ook als advertentiemedium (e-advertising groeit momenteel met 240 % per jaar, maar 70 % van de inkomsten wordt aangezogen door de tien populairste portaalsites zoals Yahoo!, America Online, Excite @t Home,…).

Over de veranderingen die internet in het bedrijfsleven zal veroorzaken: het productaanbod zal dynamischer worden. Standaardproducten worden steeds meer uit den boze. De kieskeurige klant wil “zijn” eigen product geleverd zien. Zijn nieuwe wagen moet die kleur hebben, die specifieke opties en toch snel geleverd worden. Daarnaast zal de trouw van de consument sterk afnemen. Men moet de klant telkens opnieuw voor zich winnen. Hij zal via het net de verschillende aanbiedingen vergelijken en zijn keuze maken. Daarbij zal hij zich door de laagste prijzen en/of de beste service en/of de kortste leveringstermijnen laten leiden.

Over de eigenschappen van een succesvol internetbedrijf: een extreem kostenbewustzijn, een enorme flexibiliteit, een optimaal voorraadbeheer, een goed functionerend systeem om de transacties af te handelen en een goede neus voor de markttrends. Maar bovenal 100 % op de klant gericht zijn.

Over de selectie van internetaandelen: men moet zich volgende essentiële vragen stellen: hoe groot is de markt? hoe groot is het marktaandeel? is de onderneming dé nummer 1 in zijn segment? hoe groot is de naambekendheid?

Meeker houdt het dan ook bij een aantal grote namen, onder het motto “Koop de nummer 1 in het segment of hooguit de nummer 2”. Niet voor niets behoren Cisco Systems, America Online en eBay tot haar topfavorieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content