Kunstenaars op reis

Van Gogh in Japan, Nederlandse kunstenaars in Parijs en een Amerikaanse impressioniste in Frankrijk. Drie expo’s focussen op de kruisbestuiving tussen kunstenaars en het buitenland.

Vincent Van Gogh is nooit in Japan geweest, maar de invloed van de Japanse kunst op zijn werk is enorm. Dat hij Japanse prenten verzamelde, is te merken aan zijn kleurgebruik en zijn composities. Een zeldzame keer waagde hij zich zelfs aan Japanse thema’s, zoals een courtisane of amandelbloesems. Zestig schilderijen en tekeningen van Van Gogh, plus een rist Japanse prenten, tonen in het Van Gogh Museum in Amsterdam hoezeer de kunstenaar zijn blik op het verre oosten richtte.

Ook op een tentoonstelling over Nederlandse kunstenaars in Parijs in het Petit Palais is Vincent van Gogh ( zie foto) te zien, samen met Kees van Dongen, Piet Mondriaan, George Hendrik Breitner en Johan Jongkind. Vanaf 1850 stroomden heel wat Nederlandse kunstenaars toe in de Franse hoofdstad. De tentoonstelling focust op hoe zij de Parijse artistieke scène hebben beïnvloed.

De Amerikaanse impressioniste Mary Cassatt verbleef lang in Frankrijk. In de Verenigde Staten wordt ze nog altijd op handen gedragen, maar in haar tweede thuisland is ze zo goed als vergeten. Een retrospectieve in het Musée Jacquemart-André toont hoe fijngevoelig haar oeuvre is. Cassatt groeide op in Pennsylvania, maar werd deels in het Frans opgevoed. In 1865 keerde ze terug naar roots. In Parijs viel ze op: ze was een van de weinige vrouwelijke impressionisten en de enige Amerikaanse kunstenares die tentoonstelde met Parijse collega’s. Een zestigtal doeken en gravures hangen uitzonderlijk samen in een fijne expo.

Van Gogh & Japan, van 23 maart tot 24 juni in het Van Gogh Museum in Amsterdam

Les Hollandais à Paris, tot 13 mei in het Petit Palais in Parijs

Mary Cassatt, une impressioniste américaine à Paris, tot 23 juni in Musée Jacquemart-André in Parijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content