Ecolife leert zijn volk rijden

Roel Van Espen medewerker Trends

Zelfs een kmo die niets produceert, stoot jaarlijks al snel vijf ton CO2 per werknemer uit. “Die emissie kan vaak aanzienlijk teruggeschroefd worden met eenvoudige maatregelen”, beweert Marc Bontemps van Ecolife.

Hoeveel CO2 een gemiddeld bedrijf precies uitstoot, hangt af van meerdere factoren. Zoals: het type activiteit, de sector, enzovoort. Onder het motto ‘meten is weten’ brengt vzw Ecolife de ecologische voetafdruk van ondernemingen in kaart. De organisatie bestaat sinds 2000 en heeft twaalf personeelsleden en een twintigtal freelancers in dienst. Ecolife evalueert ook het milieugedrag op de werkvloer, organiseert sensibiliseringsprogramma’s en geeft tal van workshops. Vorig jaar was dat samen goed voor een omzet van 780.000 euro.

Marc Bontemps is de directeur van Ecolife. Volgens hem kan elke bedrijfsleider de CO2-voetafdruk vaak zonder al te veel moeite verminderen. Door bijvoorbeeld over te schakelen op groene stroom en door printers standaard in te stellen op recto verso. “Doorgaans biedt ook het wagenpark heel wat mogelijkheden om te besparen op de energiefactuur. Nieuwe regels voor de fiscale behandeling van bedrijfswagens kunnen daartoe een aanzet zijn. Maar ook de manier waarop we met de auto rijden, is doorslaggevend. De workshops ‘eco-driving’ die wij organiseren in bedrijven kennen een groeiend succes. Dankzij onze tips kunnen personeelsleden 10 procent verder rijden met een volle brandstoftank.”

De bandenspanning controleren, is volgens Bontemps een andere mogelijkheid om ecologisch en economisch te besparen. Uit zijn ervaring blijkt dat vier op de vijf auto’s in ons land rijden met banden die onvoldoende opgepompt zijn. Dat resulteert in een extra tankbeurt per jaar en in meer slijtage. Ecolife stuurt daarom teams uit die de bandenspanning van het wagenpark controleren en optimaliseren. Daarnaast geven ze ook concreet advies aan de bestuurders.

Boosdoeners

Bontemps stelt voorts vast dat verlichting een van de grote boosdoeners is bij bedrijven. “Die post vertegenwoordigt minstens een kwart van het totale energieverbruik. Het is dus zeker een aandachtspunt met besparingsmogelijkheden. Investeringen in betere regelingen, bewegingsdetectie en afstellingen van de vermogens kun je vaak terugverdienen in twee tot vier jaar tijd. Ze zijn niet zo duur. Het efficiënt aanpakken van verwarming en verkoeling vergt een grotere investering: hiervoor geldt al snel een afschrijvingstermijn van pakweg zeven jaar. In tijden van crisis zijn de budgetten hiervoor vaak ontoereikend. Jammer, want het loont de moeite.”

“Een bedrijfsleider moet zich hoe dan ook nu al voorbereiden op dé kostenfactor van de toekomst: energie en CO2-uitstoot. Naast technologische ingrepen is gedragsverandering een noodzakelijke voorwaarde om de CO2-uitstoot van een bedrijf te verminderen. De mogelijkheden zijn uitgebreid en kunnen zowel ecologische als financiële winsten opleveren. Uiteraard begin je best bij die punten die het zwaarst doorwegen. Een eenvoudige quick scan kan elke ondernemer al goed op weg helpen.”

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content