De vurige viking

Fredrik Jacobson wil even beroemd worden als Annika Sörenstam.

Als u (tevergeefs) in het rijtje van de gevestigde waarden zoekt naar een uitdager voor Tiger Woods, dan deze tip: volg de komende maanden de Zweed Fredrik Jacobson.

Jacobson is inderdaad al 29, maar hij heeft waanzinnig veel potentieel. Zeker als je weet hoeveel klippen hij in zijn carrière heeft moeten omzeilen voor hij zich bij het kransje van de topspelers kon voegen. De Zweed is nu de achttiende speler in de wereld en zal zich normaal gezien kwalificeren voor de volgende Ryder Cup.

We leggen de nadruk op de woorden ‘normaal gezien’, want de man uit Göteborg heeft geen klassiek golfverleden. Jarenlang beoefende hij drie andere sporten die heel populair zijn in Zweden. Op zijn veertiende was hij in zijn leeftijdscategorie een van de beste tafeltennissers ter wereld. Hij was ongetwijfeld een taaie klant voor Jean-Michel Saive geweest als hij de pingpongtafel niet had afgezworen. Jacobson koos toen namelijk voor een nieuwe passie: ijshockey. Daarmee vulde hij de lange Zweedse winters.

“Tot ik op een dag besefte dat ik niet snel genoeg was en nooit een plaatsje zou kunnen afdwingen in het Noord-Amerikaanse profkampioenschap. Dus bleef ik maar thuis.” Om in Amerika te slagen, koos hij voor zijn derde favoriete sport: golf.

Toen hij in 1994 zijn middelbare studies achter de rug had, overtuigde hij de universiteit van Arkansas om hem een beurs te geven en stak hij de oceaan over. Helaas moest de viking al snel met hangend hoofd terugkeren, omdat hij niet slaagde voor een Engelse taaltest. Hij werd dan maar professional en slaagde er moeizaam in om een plaatsje af te dwingen in de Europese Tour.

In 1999 speelde hij zo slecht dat hij werd teruggestuurd naar de Qualifying School. Hij werd er zevende en kreeg zijn kaart terug. Jacobson was ervan overtuigd dat hij de moeilijkste jaren achter de rug had. Tot hij met de auto op weg ging naar de kwalificatietoernooien voor de Amerikaanse PGA en een ongeluk kreeg. Hij belandde in het ziekenhuis met een gehavende nek en kapotte schouder.

Vorig jaar kreeg de Zweed het dan eindelijk voor elkaar. Hij werd vijfde ex aequo in de US Open en zesde ex aequo in de British Open. Hij won drie toernooien aan deze kant van de Atlantische Oceaan en finishte twee keer in de toptien van Amerikaanse toernooien. Voldoende om zijn kaart te behouden in de Amerikaanse Tour van 2004. Jacobson, die intussen in Monaco woont en nu vlot Engels spreekt, ging deze winter op zoek naar een huis in Florida. Hij koestert een diepe bewondering voor zijn landgenote Annika Sörenstam en zegt: “Annika heeft heel wat majors gewonnen en ik wil de eerste Zweedse man worden die dat ook doet.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content