CARRIÈRE

Zelfs Charles Handy, die het begrip portefeuillecarrière lanceerde en daarmee de deur openzwaaide naar de gedereguleerde arbeidsmarkt, krabbelt terug. Vooral professionals zouden een portfolio met diverse jobs opbouwen en zich niet meer binden. In zijn recente The Hungry Spirit raadt hij evenwel aan om de medewerkers een relatieve werkzekerheid van zowat tien jaar te gunnen. Wie het aankan, moet evenwel de portfolio aanleggen. Met deze uitleg hebben we meteen de krijtlijnen van Careers in the New Millennium, een bundel met een dozijn artikels over de nieuwe loopbaanpaden.

Yochanan Altman (The Journal of Managerial Psychology) verzamelde bijdragen van diverse auteurs. Op het eerste paneel schildert hij de vernieuwingen. De hiërarchische organisatie wordt vervangen door new deals. In het middenluik ziet hij het radicaler, leunt hij aan bij William Bridges, auteur van Job Shift en recentelijk van Creating You & Co. Bridges begraaft het idee job. De werkverdeling typeerde het schoorsteenkapitalisme. In het informaticatijdperk staat niet langer een job, maar werk voorop. Je moet zelf zoeken waarin je goed bent en wat de markt vraagt. Kortom, de verantwoordelijkheid voor je carrière ligt bij jezelf. In het derde deel ontdekt Altman de sociale of menselijke dimensie van de nieuwe stressgevoelige portfoliocarrières.

De Go Jobgids bevestigt de voornaamste trends op een heldere manier, beide voeten op de grond, in het hier en nu: minder voorspelbare carrières, mobiliteit, de nood aan bijscholing en loyauteit tegenover projecten in plaats van werkgevers. Hoofdredacteur Stefan Maes wijst op het belang van employability, dat hij niet alleen vertaalt als inzetbaarheid, maar ook als leerbaarheid en “voortdurend verder durven kijken dan je neus lang is en steeds oog hebben voor de toegevoegde waarde die je als werknemer aan je bedrijf verleent.” Employability is het sleutelwoord voor de nieuwe loopbanen. Het complete handboek solliciteren van Raymond Briels lijkt wel een aanvulling bij de Go-gids. Beide uitgaven geven een degelijk in- en overzicht.

Yochanan Altman (red), Careers in the New Millennium. Acco, 199 blz., 795 fr. Stefan Maes (red), Go Jobgids. AR Media, 428 blz., 350 fr. Raymond Briels, Het complete handboek solliciteren. Elmar, 192 blz., 590 fr.

LDD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content