9 banken weigeren krediet aan Desimpel

De bankiers van de groep Desimpel weigeren nog kredieten te verstrekken en eisen een verbetering van de benarde financiële situatie.

De groep Desimpel heeft financiële moeilijkheden. Vorig jaar tekende een groot gedeelte van de dochterondernemingen van de groep, voornamelijk geconcentreerd rond de NV Speyebeek, een verlies op. Ook de beursgenoteerde dochters Remi Claeys Aluminium, een aluminiumproducent, en Accentis, een bouw- en vastgoedgroep, gingen in het rood. Maar vooral de verliezen in de horeca baren kopzorgen. Onlangs ging A.D.S. Catering, de cateringdochter van de groep, failliet.

De banken zijn ongerust. Door de complexiteit van de groep met haar vele subholdings was het niet makkelijk om een zicht te krijgen op de toestand van de bedrijven van de overleden VLD-politicus en industrieel Aimé Desimpel. In totaal heeft Speyebeek zo’n 250 miljoen euro aan kredieten uitstaan.

De banken zijn het erover eens dat de groep te veel schulden heeft en dat de balansstructuur van de groep moet worden verbeterd. De banken weigeren nu elk krediet en hebben een consortium gevormd: BBL, KBC, Fortis, Dexia, Bank Degroof, Bank Van Breda, Deutsche Bank en Bank Nagelmackers/ Delta Lloyd. Maar er zijn onderlinge meningsverschillen. Alleen BBL, KBC, Fortis en Dexia willen nog verder werken met de groep. Vooral Bank Nagelmackers ligt dwars en zegde al op 6 februari de kredieten aan de groep op. Daarbij ging de bank zelfs over tot een dagvaarding. Ook Deutsche Bank zou de kredieten willen opzeggen, en Bank Van Breda doet alleen mee als de andere acht banken ermee doorgaan.

Desimpel geeft de financiële problemen toe, maar relativeert de zaak. “Dat Bank Nagelmackers en Deutsche Bank zo reageren heeft vooral te maken met het feit dat ze uit de sector van de bedrijfskredieten willen stappen. Wij zijn met Nagelmackers in gesprek en rekenen erop dat we in de toekomst met hen blijven samenwerken,” zegt Christophe Desimpel, gedelegeerd bestuurder van Speyebeek.

In financiële kringen denkt men aan het afslanken van de groep. Accentis heeft al enkele participaties te koop staan en ook de horeca-afdeling staat grotendeels in het uitstalraam. Maar dat is onvoldoende om de toestand recht te trekken. De banken zien liever een verkoop van delen van Remi Claeys. Voor sommige activiteiten is Christophe Desimpel op zoek naar partners om de kapitaalstructuur van de groep te verbeteren.

Willy Van Damme [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content