De in Mannheim gevestigde ZEW-denktank, die het Duitse investeerdersvertrouwen peilt, zag de gelijknamige index dalen van 41,9 punten in mei tot 31,5 punten in juni. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een score van 37,1 punten.

Hiermee belandt de index op het laagste peil sinds november 2014.

"De scherpe terugval van het ZEW-beleggerssentiment in juni wijst erop dat het Duitse herstel lijdt onder de angst voor de impact van de Griekse crisis", aldus Jennifer McKeown, econoom bij Capital Economics, in een reactie aan Reuters.

McKeown verwacht dat de Duitse economie dit jaar met bijna 2 procent groeit, als gevolg van de zwakkere euro die de Duitse export stimuleert. Volgens de econome dooft het effect van een zwakkere euro en dalende energieprijzen in 2016 allicht langzaam uit.

"En er is duidelijk een risico op een snellere vertraging van de Duitse economie als de Griekse crisis niet snel wordt opgelost," voegt ze eraan toe.

Volgens Clemens Fuest, voorzitter van het ZEW-instituut, beperken externe factoren, zoals de twijfels over de toekomst van Griekenland en de wereldwijde economie, de mogelijkheden van het 'gezonde economische klimaat' waarin Duitsland verkeert.

De ZEW-index, een belangrijke macro-economische indicator bij de oosterburen, geeft het vertrouwen weer van analisten en institutionele beleggers. (BO)

De in Mannheim gevestigde ZEW-denktank, die het Duitse investeerdersvertrouwen peilt, zag de gelijknamige index dalen van 41,9 punten in mei tot 31,5 punten in juni. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een score van 37,1 punten.Hiermee belandt de index op het laagste peil sinds november 2014."De scherpe terugval van het ZEW-beleggerssentiment in juni wijst erop dat het Duitse herstel lijdt onder de angst voor de impact van de Griekse crisis", aldus Jennifer McKeown, econoom bij Capital Economics, in een reactie aan Reuters.McKeown verwacht dat de Duitse economie dit jaar met bijna 2 procent groeit, als gevolg van de zwakkere euro die de Duitse export stimuleert. Volgens de econome dooft het effect van een zwakkere euro en dalende energieprijzen in 2016 allicht langzaam uit."En er is duidelijk een risico op een snellere vertraging van de Duitse economie als de Griekse crisis niet snel wordt opgelost," voegt ze eraan toe.Volgens Clemens Fuest, voorzitter van het ZEW-instituut, beperken externe factoren, zoals de twijfels over de toekomst van Griekenland en de wereldwijde economie, de mogelijkheden van het 'gezonde economische klimaat' waarin Duitsland verkeert. De ZEW-index, een belangrijke macro-economische indicator bij de oosterburen, geeft het vertrouwen weer van analisten en institutionele beleggers. (BO)