De minister zal het plan de komende maanden en jaren uitwerken, in overleg met de sociale partners. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, dat het plan kon inkijken.

Telewerk en flexibiliteit

Federale ambtenaren zitten gemiddeld 16,3 dagen per jaar ziek thuis, en meer dan een kwart van die ziektedagen komt door stress, oververmoeidheid en burn-outs. Daarom wil Steven Vandeput (N-VA) de manier van werken bij de federale overheid grondig herzien. Zo wil hij meer telewerken organiseren en voor alle overheidsdiensten satellietkantoren voorzien. Zo kunnen de ambtenaren hun werk en privéleven beter organiseren, en is er minder verkeer op de baan. De minister neemt ook de prikklok in het vizier: hij wil dat ambtenaren in de toekomst meer hun eigen werkschema kunnen bepalen.

Opvallend is dat Vandeput ambtenaren ook wil toelaten om tijdelijk elders te werken: binnen de federale overheid, maar ook in de privésector. Het kan gaan over een paar uren, weken of maanden. Ambtenaren zullen zelfs deeltijds hun job mogen blijven uitoefenen en de rest van de tijd elders werken.

'Om goede en kwaliteitsvolle diensten te kunnen aanbieden, heeft de overheid tevreden en gemotiveerde medewerkers nodig,' lichtte Vandeput toe op Radio 1. 'De overheid wil een werkgever van de 21e eeuw zijn en dat betekent mensen flexibeler laten werken en hen in staat stellen om makkelijker van job te veranderen.' (Belga/KVDA)

De minister zal het plan de komende maanden en jaren uitwerken, in overleg met de sociale partners. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, dat het plan kon inkijken.Federale ambtenaren zitten gemiddeld 16,3 dagen per jaar ziek thuis, en meer dan een kwart van die ziektedagen komt door stress, oververmoeidheid en burn-outs. Daarom wil Steven Vandeput (N-VA) de manier van werken bij de federale overheid grondig herzien. Zo wil hij meer telewerken organiseren en voor alle overheidsdiensten satellietkantoren voorzien. Zo kunnen de ambtenaren hun werk en privéleven beter organiseren, en is er minder verkeer op de baan. De minister neemt ook de prikklok in het vizier: hij wil dat ambtenaren in de toekomst meer hun eigen werkschema kunnen bepalen. Opvallend is dat Vandeput ambtenaren ook wil toelaten om tijdelijk elders te werken: binnen de federale overheid, maar ook in de privésector. Het kan gaan over een paar uren, weken of maanden. Ambtenaren zullen zelfs deeltijds hun job mogen blijven uitoefenen en de rest van de tijd elders werken. 'Om goede en kwaliteitsvolle diensten te kunnen aanbieden, heeft de overheid tevreden en gemotiveerde medewerkers nodig,' lichtte Vandeput toe op Radio 1. 'De overheid wil een werkgever van de 21e eeuw zijn en dat betekent mensen flexibeler laten werken en hen in staat stellen om makkelijker van job te veranderen.' (Belga/KVDA)