De non-profitsector maakt zich zorgen over de nefaste gevolgen van de besparingen van de verschillende regeringen. Het gemeenschappelijke vakbondsfront van de sector waarschuwt de Belgische regeringen voor de gevolgen in hun sector als de besparingen niet doordacht worden ingevoerd.

Bovendien moet er voor de vakbonden een meerjarenplan worden afgesloten op alle regeringsniveau's. De federale regering beloofde om rekening te houden met de verzuchtingen van de sector tijdens de begrotingscontrole. De Vlaamse regering zal het meerjarenplan in september bespreken.

Er trokken vrijdag tussen de 2.000 en 3.000 vertegenwoordigers van alle non-profitsectoren door de Brusselse straten waar ze halt hielden bij de kabinetten van Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block.

Het meerjarenplan

De betogers willen met hun "waarschuwingsactie" duidelijk maken dat het besparingsbeleid niet verdergezet kan worden. Vooral het gebrek aan sociaal overleg binnen de sector zit hen hoog. "De besparingen hebben een negatief effect op de werkdruk en de kwaliteit van de zorg. Daarom willen we van de verschillende regeringen afspraken op papier hoeveel mensen er nodig zijn. Want we kunnen niet meer doen met minder middelen", zegt Marc Selleslach, nationaal secretaris van LBC-NVK. "Daarom moet er eindelijk opnieuw een meerjarenplan worden afgerond."

Dat meerjarenplan, of sociaal akkoord voor de sector, moeten garanties over het aantal werknemers en arbeidsnormen bevatten. Daarnaast moet het ook de budgettaire visie voor de komende jaren bevatten.

Een delegatie van de vakbonden werd ontvangen door de premier Charles Michel, minister van Werk Kris Peeters en het kabinet van De Block. "Het was belangijk dat we onze actie deden voor de begrotingscontrole. Ze lieten ons verstaan dat ze de boodschap begrepen hebben en dat ze er rekening mee gaan houden tijdens de begrotingscontrole de komende weken", zegt Jan-Piet Bauwens, federaal secretaris van BBTK.

"Opnieuw investeren in mensen"

Ook de Vlaamse ministers Gatz, Vandeurzen en een vertegenwoordiger van minister-president Geert Bourgeois ontvingen een vakbondsdelegatie. "We hebben hen uitgelegd dat de schrijnende verhalen die we te horen krijgen uit onder andere de ouderenzorg het gevolg zijn van de onderfinanciering en dat hier een einde aan moet worden gemaakt. Het wordt tijd dat de regeringen opnieuw gaan investeren in mensen, kwaliteit en betaalbaarheid", zegt Olivier Remy van LBC-NVK.

"De Vlaamse regering heeft ons gevraagd om een globale lijst van de problemen op te stellen. De gesprekken over die lijst en over het meerjarenplan zullen in september aangevat worden", zegt Evert Persoon van BBTK. (Belga/NS)

De non-profitsector maakt zich zorgen over de nefaste gevolgen van de besparingen van de verschillende regeringen. Het gemeenschappelijke vakbondsfront van de sector waarschuwt de Belgische regeringen voor de gevolgen in hun sector als de besparingen niet doordacht worden ingevoerd. Bovendien moet er voor de vakbonden een meerjarenplan worden afgesloten op alle regeringsniveau's. De federale regering beloofde om rekening te houden met de verzuchtingen van de sector tijdens de begrotingscontrole. De Vlaamse regering zal het meerjarenplan in september bespreken. Er trokken vrijdag tussen de 2.000 en 3.000 vertegenwoordigers van alle non-profitsectoren door de Brusselse straten waar ze halt hielden bij de kabinetten van Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block. De betogers willen met hun "waarschuwingsactie" duidelijk maken dat het besparingsbeleid niet verdergezet kan worden. Vooral het gebrek aan sociaal overleg binnen de sector zit hen hoog. "De besparingen hebben een negatief effect op de werkdruk en de kwaliteit van de zorg. Daarom willen we van de verschillende regeringen afspraken op papier hoeveel mensen er nodig zijn. Want we kunnen niet meer doen met minder middelen", zegt Marc Selleslach, nationaal secretaris van LBC-NVK. "Daarom moet er eindelijk opnieuw een meerjarenplan worden afgerond."Dat meerjarenplan, of sociaal akkoord voor de sector, moeten garanties over het aantal werknemers en arbeidsnormen bevatten. Daarnaast moet het ook de budgettaire visie voor de komende jaren bevatten.Een delegatie van de vakbonden werd ontvangen door de premier Charles Michel, minister van Werk Kris Peeters en het kabinet van De Block. "Het was belangijk dat we onze actie deden voor de begrotingscontrole. Ze lieten ons verstaan dat ze de boodschap begrepen hebben en dat ze er rekening mee gaan houden tijdens de begrotingscontrole de komende weken", zegt Jan-Piet Bauwens, federaal secretaris van BBTK.Ook de Vlaamse ministers Gatz, Vandeurzen en een vertegenwoordiger van minister-president Geert Bourgeois ontvingen een vakbondsdelegatie. "We hebben hen uitgelegd dat de schrijnende verhalen die we te horen krijgen uit onder andere de ouderenzorg het gevolg zijn van de onderfinanciering en dat hier een einde aan moet worden gemaakt. Het wordt tijd dat de regeringen opnieuw gaan investeren in mensen, kwaliteit en betaalbaarheid", zegt Olivier Remy van LBC-NVK. "De Vlaamse regering heeft ons gevraagd om een globale lijst van de problemen op te stellen. De gesprekken over die lijst en over het meerjarenplan zullen in september aangevat worden", zegt Evert Persoon van BBTK. (Belga/NS)