Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

Nieuwe Griekse regering ingezworen

In Athene is de nieuwe Griekse regering ingezworen, meldt de openbare omroep ERT. Vrijdag had de Griekse premier Alexis Tsipras verschillende vertegenwoordigers van de linkervleugel van zijn Syrizapartij de wacht aangezegd. Zij worden vervangen door dichte medewerkers en vertrouwelingen van de regeringsleider. Het belangrijke ministerie van Milieu en Energie, dat verschillende privatiseringen in goede banen moet leiden, is nu in handen van Panos Skourletis. De minister van Financiën Euklides Tsakalotos, die de in Brussel weinig geliefde minister Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven, net als minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias.

'Belgisch geld krijgen we op middellange termijn niet terug' (Van Overtveldt)

"De Belgische bijdrage aan het reddingsplan voor Griekenland krijgen we op korte termijn en zelfs op middellange termijn niet terug. Als we het terugkrijgen, zal dat op zeer lange termijn zijn." Dat zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt in Terzake op Canvas.

Toch gaat het volgens de minister niet om een schuldkwijtschelding. Daarvan is geen sprake zolang de nominale waarde van de schuld overeind blijft, vindt hij.

In een terugblik op de onderhandelingen, ontkent de minister dat er bij de Grieken is aangedrongen op een terugtreding uit de muntunie. "Een grexit zal altijd een beslissing van de Griekse regering zijn", aldus Van Overtveldt.

Van Overtveldt vindt het overigens een goed signaal dat premier Tsipras zijn regering heeft herschikt. "Hopelijk brengt hij degenen aan boord die wel met het hulpprogramma kunnen omgaan. Niet enkel in het wetgevend werk, maar ook met het herwinnen van het vertrouwen van de bevolking", aldus de N-VA'er.

Tsipras herschikt regering

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een herschikking van zijn regering aangekondigd. Die volgt nadat woensdag een deel van zijn achterban in het parlement tegen het door de EU opgelegde, derde "hervormingsplan" voor Griekenland had gestemd. In totaal verdwijnen tien leden uit de regering, vooral viceministers. Het gaat om "radicaal" linkse Syriza-politici die tegen het Europese maatregelenpakket hadden gestemd.

Tsipras verving zijn minister Panagiotis Lafazanis (Energie) door Panos Skourletis. Staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën moest het veld ruimen voor Tryfon Alexiadis. De minister van Financiën Euklides Tsakalotos, die de in Brussel weinig geliefde minister Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven, net als minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Waarom is Duitsland zo hard voor Griekenland?

Om te begrijpen waarom Duitsland - en met name Schäuble - zich zo veeleisend opstelt in de Griekse kwestie moet je 25 jaar terugblikken. Volgens The Guardian ligt de hereniging van Duitsland aan de basis van die onverzettelijke houding.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Onderhandelingen over nieuw hulppakket kunnen beginnen

De onderhandelingen over het nieuwe hulppakket voor Griekenland kunnen nu echt starten. Dat heeft de gouverneursraad van het Europees stabiliteitsmechanisme ESM vrijdag beslist.

De raad van gouverneurs bestaat in principe uit de ministers van Financiën van de eurolanden. De onderhandelingen over het bij een top van eurolanden afgesproken hulpprogramma van ruim tachtig miljard euro zouden enkele weken moeten duren. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Duitse Bondsdag zet licht op groen voor onderhandelingen over nieuw hulppakket

Het Duitse parlement heeft vrijdag met een grote meerderheid ingestemd met onderhandelingen over nieuwe financiële hulp voor Griekenland.

In een bijzondere vergadering van de Bondsdag gaven 439 parlementsleden de bondsregering een mandaat voor gesprekken over een derde hulppakket en voor een overbruggingskrediet op korte termijn. Veertig parlementsleden onthielden zich, 119 stemden tegen.

In totaal werden er 598 stemmen uitgebracht. De Bondsdag telt normaal 631 parlementsleden.

Een deel van de tegenstanders komt uit de rangen van CDU en CSU. In totaal 48 parlementsleden van CDU/CSU liet voor aanvang weten zich niet te scharen achter kanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

De SPD-fractie keurde nagenoeg unaniem de plannen goed om onderhandelingen aan te knopen. Ook de groenen zijn voor een derde hulppakket en onderhandelingen. Maar zij kondigden aan dat ze zich bij meerderheid zullen onthouden bij de stemming, omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de leiding van de onderhandelingsdelegatie van de bondsregering.

Die Linke wijst de onderhandelingen af. De radicaal-linkse partij vindt dat Griekenland te strenge voorwaarden wordt opgelegd. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

EU bereikt een akkoord over overbruggingskrediet

De 28 landen van de Europese Unie zijn het eens over een overbruggingskrediet van 7 miljard euro voor Griekenland. Dat maakte de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, vrijdag bekend.

De lidstaten bereikten donderdag op technisch niveau al een principeakkoord over een overbruggingskrediet via het EFSM, een door de Europese begroting gedekt mechanisme dat geld ophaalt op de financiële markten en uitleent aan lidstaten in financiële moeilijkheden.

Het geld zou maandag in Griekenland kunnen belanden, waardoor het land net op tijd 3,5 miljard euro kan terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Griekenland heeft intussen ook al een betalingsachterstand van ruim 2 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds opgelopen.

Griekenland heeft uitzicht op een nieuw steunprogramma dat tot 86 miljard euro aan leningen voor de komende drie jaren zou kunnen omvatten.

Het kan echter nog weken duren vooraleer de onderhandelingen over dat programma afgerond zijn. Daarom werd nu voorzien in een overbruggingslening. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Hoe verlicht je de Griekse schulden?

Verwarrend zijn ze wel, en misleidend bovendien. Begrippen zoals schuldherschikking, schuldverlichting, kwijtschelding van de schulden, schuldvermindering, haircut... Patrick Claerhout, redacteur van Trends, legt uit wat ze betekenen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Merkel: 'Zonder reddingsplan voor Griekenland dreigt de chaos'

Het akkoord is niet alleen zwaar voor de Grieken, maar voor de hele eurozone, erkende Merkel. Zwaar of niet, het akkoord is volgens de bondskanselier het enige alternatief voor ' chaos en geweld'.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Lagarde (IMF): 'Nee. Reddingsplan lukt niet zonder schuldverlichting'

IMF-topvrouw Lagarde heeft in een interview met het Franse radiostation Europe1 nogmaals herhaald dat Griekenland nood heeft aan een schuldherschikking wil het reddingsplan lukken.

In welke mate de Griekse schuldenlast omlaag moet worden gebracht, is volgens Lagarde nog niet duidelijk. Het IMF waarschuwde eerder deze week al dat de Griekse staatsschuld de komende jaren veel sterker stijgt dan eerder werd aangenomen.

Van een regelrechte kwijtschelding van de schulden willen de meeste andere eurolanden niet weten, maar er blijken opties voor een 'verlichting' en niet een 'kwijtschelding' van de schulden.

Zo kan de looptijd van leningen worden verlengd tot heel ver in de tijd, waardoor renteloze leningen fors in waarde dalen door de inflatie.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Tusk: 'Akkoord is geen garantie voor de toekomst'

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk waarschuwt vrijdag dat het akkoord over een derde steunplan voor Griekenland 'geen garanties biedt voor het vervolg van het hele proces'. Dat blijkt uit interviews met verscheiden Europese kranten.

"Dit akkoord is geen garantie voor de komende jaren, maar heeft ons toegelaten om het risico op chaos en een Grieks bankroet te voorkomen", aldus Tusk in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde en Kathimerini.

"We hebben geen garanties voor het vervolg van het hele proces, dat erg ingewikkeld is, met de nodige valkuilen", vervolgt de Poolse raadsvoorzitter. "Ik kan niet uitsluiten dat we deze zomer een nieuwe top zullen nodig hebben, maar hoop dat het niet nodig zal zijn." (Belga)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Doek deze muntunie maar op'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Griekse banken maandag weer open

De wegens de financiële crisis gesloten banken doen maandag hun deuren weer open. Dat heeft het Duitse persbureau dpa in bankenkringen in Athene vernomen. Maar de meeste controles op het kapitaalverkeer zullen gehandhaafd blijven 'opdat de markt eerst terug wat in beweging kan komen', zei een bankier.

Vandaag kunnen de Grieken hoogstens 60 euro per dag van hun rekening halen. Overschrijvingen naar het buitenland zijn enkel na toestemming van de centrale bank en het ministerie van Financiën mogelijk. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Vervroegde parlementsverkiezingen mogelijk in de herfst

Mogelijk vinden er in de herfst al vervroegde parlementsverkiezingen plaats in Griekenland. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis donderdag gezegd op radiozender 'Sto Kokkino'.

Om uitzicht te krijgen op nieuwe financiële steun, schaarde het Griekse parlement zich in de nacht van woensdag op donderdag achter een eerste reeks besparingen en hervormingen. Dat gebeurde echter met de steun van de oppositie.

Tweeëndertig parlementsleden van de linkse regeringspartij Syriza van premier Alexis Tsipras stemden tegen, nog eens zes anderen onthielden zich.

Geen evidente politieke situatie dus, en Voutsis vermoedt dan ook dat er vervroegde verkiezingen komen. "Is het niet in september, dan wel in oktober", zei hij. Een beslissing is er echter nog niet. Regeringswoordvoerder Gabriel Sakellaridis verklaarde dat de prioriteit van de regering bij het besparings- en hervormingsprogramma en het nieuwe steunplan ligt. Daarna bekijkt Tsipras volgens de zegsman hoe het verder moet. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Europa maakt weg vrij voor overbruggingskrediet

De lidstaten van de Europese Unie hebben een principeakkoord bereikt over een overbruggingslening van 7 miljard euro voor Griekenland. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie donderdag aangekondigd.

De besluitvormingsprocedure wordt vrijdag afgerond.

De lidstaten bereikten donderdag op technisch niveau een principeakkoord over een overbruggingskrediet via het EFSM, een door de Europese begroting gedekt mechanisme dat geld ophaalt op de financiële markten en uitleent aan lidstaten in financiële moeilijkheden. Er wordt nu een schriftelijke procedure gelanceerd om het principeakkoord af te hameren. Dat zou tegen vrijdagmiddag afgerond worden.

Op die lmanier zou Griekenland net op tijd de kredieten krijgen die het land nodig heeft om maandag 3,5 miljard euro terug te betalen aan de Europese Centrale Bank. Het euroland heeft intussen ook al een betalingsachterstand van ruim 2 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds opgelopen. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

ECB geeft Grieks reddingsplan alle kansen

De kapitaalcontroles en beperkingen op geldafhalingen zullen sowieso nog een hele tijd van kracht blijven. Toch geeft de Europese Centrale Bank alle kansen aan het nieuwe reddingsplan voor Griekenland, zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

Bart Osaer
door Bart Osaer

ECB verhoogt noodsteun aan Griekse banken

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de noodsteun voor de Griekse banken, de zogenaamde ELA-kredieten, verhoogd met 900 miljoen euro. De ECB-voorzitter pleit bovendien voor een schuldherschikking voor Griekenland.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Kredietverleners tevreden over Griekse hervormingen, op naar het overbruggingskrediet

Met de goedkeuring van de eerste hervormingen in het parlement heeft Griekenland voldaan aan de voorwaarden voor de lancering van onderhandelingen over een nieuw steunprogramma, meldt de Europese Commissie donderdag.

Omdat de onderhandelingen minstens enkele weken zullen aanslepen, bogen de ministers van de eurolanden zich donderdagochtend via een teleconferentie over een overbruggingslening van 7 miljard euro die Griekenland door de komende weken moet helpen. Ze gaven hun principieel fiat, maar daarmee is de kous niet af.

De Commissie wil de lening immers verstrekken via het EFSM, een fonds dat functioneert met garanties van de Europese begroting en waarover dus ook de niet-eurolanden hun zeg hebben.

Landen als Groot-Brittannië en Tsjechië hebben al bezwaren geopperd, maar volgens de woordvoerster van de Commissie is er al 'veel vooruitgang' geboekt en ligt 'een compromis binnen bereik'. Er wordt volgens haar volop gezocht naar oplossingen die de niet-eurolanden financieel beschermen indien de lening niet zou terugbetaald worden.

In sommige landen moet het parlement het licht op groen zetten voor de onderhandelingen over een nieuw steunprogramma van start kunnen gaan. Donderdag heeft de bevoegde parlementscommissie in Finland alvast 'onder strenge voorwaarden' ingestemd, zo kondigde minister van Financiën Alexander Stubb aan.

"Griekenland beweegt in de juiste richting, maar de inspanningen zijn nog niet voldoende en de onderhandelingen zullen heel hard worden", reageerde premier Juha Sipilä na afloop. Ook het Duitse parlement moet zijn fiat nog geven. (Belga)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Goedkeuring dankzij stemmen oppositie'

Het parlement in Athene keurde vannacht het besparings- en hervormingsplan goed. "Het leek een vlotte stemming," zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. "Maar heel veel ja-stemmers hadden voordien het voorstel nog afgebroken. Het is dankzij de oppositie dat het Tsipras gelukt is het voorstel erdoor te krijgen, want binnen Syriza rommelt het."

Bart Osaer
door Bart Osaer

Schäuble: 'Schuldherschikking is onverenigbaar met het lidmaatschap van de eurozone'

Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is een schuldherschikking voor de Grieken binnen de eurozone in principe niet mogelijk, en blijft een tijdelijke grexit aangewezen voor het noodlijdende euroland .

Bart Osaer
door Bart Osaer

De kansarmoede van de Griekse economie

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds bekvechten over schuldverlichting voor Griekenland, maar het echte probleem is de Griekse economie. Met toerisme alleen redden de Grieken het niet. Het kleine land heeft vooral een krachtige exportindustrie nodig, maar die lijkt verder weg dan ooit. Dat zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Griekse minister van Energie bereid ontslag te nemen

De Griekse minister van Energie, Panagiotis Lafazanis, is bereid om ontslag te nemen, zo heeft hij in de nacht van woensdag op donderdag gezegd. Lafazanis is een van de leden van regeringspartij Syriza die tegen de hervormingsvoorstellen van de geldschieters heeft gestemd, net als oud minister Yanis Varoufakis en de parlementsvoorzitster Zoi Konstantopoulou.

Hoewel Tsipras er bij zijn partijleden op had aangedrongen om de aan Griekenland opgedrongen hervormingsvoorstellen goed te keuren, hebben 38 parlementsleden van de Griekse partij dat niet gedaan. Zes van hen onthielden zich, 32 stemden tegen het plan.

De 38 zijn het niet eens met de drastische hervormingsmaatregelen die Griekenland moet doorvoeren in ruil een nieuw steunpakket. De minister gaf wel aan dat hij de regering-Tsipras hoe dan ook zal blijven steunen. "We zijn parlementariërs van deze regering. We zijn voor Syriza als regeringspartij en steunen de premier. We zijn tegen het reddingsplan", aldus Lafazanis, die als minister ook een zetel in het parlement heeft.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Beurzen begroeten goedkeuring hervormingen door Griekse parlement

De Europese beurzen hebben donderdagochtend de goedkeuring door het Griekse parlement verwelkomd van de hervormingen die Europa vraagt als voorwaarde voor nieuwe steun. In Brussel staat de Bel20 na een ongeveer 45 minuten handel op 1,1 procent winst tot ongeveer 3.829 punten, het hoogste peil sinds eind april.

In Amsterdam is er 0,88 procent winst, in Parijs net geen procent. De beurs van Frankfurt staat na een halfuur op 0,9 procent winst. In Londen is er dan ongeveer 0,3 procent winst. (Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht: Tsipras wint stemming maar verliest meerderheid

Met uiteindelijk ruime meerderheid stemde het Grieks parlement in met het besparingspakket dat in Brussel was overeengekomen. Maar vooral in regeringspartij Syriza waren er vele tegenstemmen - zodanig veel dat de regering van premier Tsipras feitelijk geen meerderheid meer heeft.

In beeld: traangas vs molotovcocktails in Athene

In Athene braken relletjes uit voor het Griekse parlement tussen enkele manifestanten, gewapend met molotovcocktails, en de politie.

Bekijk hier de beelden

Reuters
© Reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

In Beeld: Euclides Tsakalotos beleeft 'de moeilijkste dag in mijn leven'

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos beleefde afgelopen dagen erg moeilijke dagen. Maandag, de dag dat het akkoord van Europa uit de bus viel, was zelfs 'de moeilijkste uit zijn leven'.

Dat was er afgelopen nacht nog aan te zien.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Dissident minister: 'We ondersteunen Tsipras maar niet de besparingen'

De woordvoerder van de premier herhaalt wat Tsipras in het parlement ook al zei: hij neemt geen ontslag. Zolang de coalitie 120 van de 300 stemmen haalt, verliest ze haar legitimiteit niet. Daar zat ze zonet nog 4 stemmen boven. Het is, aldus de zegsman, nu de bedoeling het noodplan te realiseren. 'Dat is de prioriteit, niet de interne verdeeldheid'.

Minister van Energie Panagiotis Lafazanis, die tegenstemde, vindt niet dat hij automatisch ontslag moet nemen. 'Als de eerste minister me dat vraagt, stap ik op. We ondersteunen de regering voluit. We ondersteunen Syriza in de regering en we ondersteunen de premier. Maar de besparingsplannen ondersteunen we niet'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Definitief resultaat: 229 van 300 voor

De meerderheid is ruim. Uiteindelijk zijn er 229 voor-stemmen, bij 64 nee en 6 onthoudingen. Van de 149 Syriza-parlementsleden hebben er 6 zich onthouden en 32 tegengestemd (1 parlementslid was afwezig). De hele linkervleugel van de partij stemde tegen of onthield zich, en de vraag is of er een scheur komt. Van de andere kant: premier Tsipras is niet in de minderheid gesteld bij zijn eigen partij. Bij de stemming vrijdag, voor de top in Brussel, waren er goed 15 dissidenten. In het weekend kwamen er nog 15 bij. Daar zijn er nu weer bijgekomen maar de dijkbreuk die sommige partijleden in het vooruitzicht hadden gesteld, heeft niet plaatsgevonden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Spaarpakket krijgt meerderheid

Het spaarpakket is met ruime meerderheid goedgekeurd. Maar vele Syrizaleden stemden tegen. Uitslag, onder voorbehoud: 219 voor, 64 tegen, 6 onthoudingen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Varoufakis stemt tegen

Gewezen minister van Financiën Yanis Varoufakis stemt tegen. En ook parlementsvoorzitter Zoe Konstantopoulou is tegen. In beide gevallen ligt dat in de lijn van de verwachtingen. Varoufakis vergeleek de deal met het Verdrag van Versailles. En volgens Konstantopoulou zal het programma leiden tot 'sociale genocide'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mondeling stemmen

De 300 parlementsleden (minus afwezingen) stemmen mondeling voor, tegen of onthouding. Dat duurt even. De meerderheid bestaat uit 149 Syriza-vertegenwoordigers en 13 leden van de Onafhankelijke Grieken. Drie oppositiepartijen steunen Tsipras, dus de kans dat het besparingspakket goedgekeurd wordt is groot. Vraag is: hoeveel Syriza-leden steunen de premier?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tijd voor de stemming.

Hij mag dan wel ontspannen zijn, de Griekse premier ziet er ook heel moe uit.

Technisch gesproken schendt Griekenland het akkoord, want de maatregelen zijn niet op woensdag goedgekeurd, maar de stemming begint.

Blijkbaar blijven her en der in Europa mensen wakker om de live-stream uit het Grieks parlement te kunnen volgen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: 'De echte vijand zit in het binnenland'

'Ik ga dit niet suikerig voorstellen en doen alsof dit een succesverhaal is'. Maar 'ik ben trots op de strijd die we de voorbije vijf maanden geleverd hebben.'

Hij herhaalt dat hij in de meeste maatregelen niet gelooft, maar dat hij ze zal uitvoeren. 'Ik behoor tot degenen in dit land, die nooit geloofd hebben dat al het slechte de schuld is van buitenlanders'. Hij noemt kartels, oligarchen, corruptie als binnenlandse problemen.

Voor wie dat verkiest, ligt 'de optie van Schäuble' (Grexit) nog altijd op tafel, aldus de premier, die ook zegt dat hij geen plannen heeft om op te stappen.

De aanwezige journalisten geven geen eenduidige interpretatie van de reactie op de speech. De enen spreken van een staande ovatie, de anderen zien veel voorbehoud en schuddende hoofden bij parlementsleden van Syriza, de partij van de premier.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

En inderdaad: Tsipras spreekt

Tsipras komt het parlement in en neemt het woord. HIj maakt, zegt de correspondent van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, een ontspannen indruk. De ene hand in zijn broekzak, de andere gesticulerend.

"We waren gewikkeld in een onfair gevecht met financiële machten."

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Dit is sociale genocide''

Parlementsvoorzitter Zoe Constantopoulou spreekt nu als lid van Syriza en als tegenstander van het maatregelenpakket. Ze zegt dat de snelheid van het debat een aanfluiting is. De schuldeisers dwingen Griekenland tot 'destructieve maatregelen'. 'Dit is een coup' en 'sociale genocide' en het parlement moet dat verhinderen. 'Als wij toegeven aan chantage, zal men blijven chanteren en niet alleen in Griekenland'.

'In het referendum heeft de bevolking nee gestemd. Wij hebben nu niet het recht om 'ja' of 'nee, maar' te stemmen'.

Het gerucht wil nu dat Tsipras toch zal opdagen in het parlement, eventueel zal tussenkomen in het debat. Dat meldt het Duitse persagentschap DPA.

Ook volgens Brusselse tijd komt donderdag dichtbij.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Parlement werkt op Brusselse tijd

In Griekenland is het donderdag 16 juli, in Brussel woensdag 15 juli. Het Grieks parlement moest de maatregelen op woensdag goedkeuren, maar het kan nu alleen nog woensdag worden als men in Brusselse tijd rekent.

De correspondente van The Guardian stuurt een tussenkomst door van de parlementsvoorzitter, die ruziënde parlementsleden tot de orde roept: 'Stilte, stilte! Heel Griekenland kijkt naar ons'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras, de grote afwezige

Premier Alexis Tsipras komt niet tussen in het debat, en is ook niet aanwezig, tot ergernis van sommige parlementsleden. Waarom hij niet tussenkomt, is niet gezegd, maar volgens Griekse commentatoren zou hij het in de gespannen sfeer raadzamer achten te zwijgen. Het leidt tot een hashtag: WhereIsTsipras.

In Griekenland is de donderdag aangebroken. Het akkoord wordt dus niet op woensdag goedgekeurd, maar de stemming zal niet lang meer op zich laten wachten.

De ministers van Financiën van de eurogroep zullen donderdag om 10 uur een teleconferentie houden om te bepalen hoe overbruggingskreditieten aan Griekenland worden overgemaakt - in de veronderstelling dat het parlement vannacht de maatregelen goedkeurt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Geschiedenis als farce'

De communistische leider Dimitris Koutsoumbas wijst het akkoord af, met een lichte variatie op een klassiek citaat van Karl Marx: 'De geschiedenis herhaalt zich, niet als tragedie maar als farce'. HIj zegt niet te begrijpen dat de regering kon instemmen met het maatregelenpakket.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Minister van Financiën Euclid Tsakalotos: 'Ik weet niet of dit de juiste beslissing is'

Euclid Tsakalotos, de nieuwe minister van Financiën, gaf eerder aan dat hij niet weet of de regering de juiste stap heeft gezet door in te stemmen met het akkord. "Maandag was de moeilijkste dag uit mijn leven. Het is een beslissing die de rest van mijn leven op me zal wegen. We hadden geen keuze".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nieuwe Democratie belooft regering steun tot 23 juli

Nieuwe Democratie, de grootste oppositiepartij en de grootste rechtse partij in het Grieks parlement, helpt de spoedmaatregelen goedkeuren. Maar als het hele pakket is goedgekeurd, volgens de planning op 23 juli, zal de partij weer oppositie voeren, en dus geen deel gaan uitmaken van een regering, aldus parlementsleden.

De centristische To Potami geeft ook aan dat ze niet in de regering stapt, maar "nuttig" zal zijn vanuit de oppositie. Alle oppositiepartijen hebben volop kritiek op de manier waarop er onderhandeld is. 'Een simplistische aanpak' die volgens een parlementslid van Nieuwe Democratie de banken extra onder druk zette en de put met 25 miljard euro vergrootte.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Dijsselbloem: 'Griekse schuld valt mee'

De staatsschuld van Griekenland is door de lange looptijden van leningen en de beperkte rentelasten 'relatief laag.'

Dat stelt de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, tevens voorzitter van de eurogroep, in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem reageert in zijn brief op een rapport waarin het IMF juist waarschuwt voor de enorme verslechtering in de Griekse economie, waardoor de Griekse schuld de komende jaren veel hoger uitvalt dan eerder werd verwacht. Om de schuld houdbaar te maken, zouden de eurolanden veel meer schuldverlichting moeten verlenen dan waar men nu toe bereid is.

Volgens Dijsselbloem heeft het IMF bij het crisisoverleg van de eurogroep zondag echter nog aangegeven dat de zogeheten bruto financieringsbehoefte van het land een betere maatstaf is. "De schuldenlast die daaruit voortvloeit is, door de lange looptijd en de lage rente van de Griekse publieke schuld, relatief laag", aldus Dijsselbloem.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Veertig arrestaties in Athene

Volgens de politie waren er bij de manifestatie voor het parlement 12.000 mensen op de been. Veertig van hen, vaak gemaskerd, werden gearresteerd omdat ze met stenen en molotovcocktails naar de ordediensten gooiden.

Ook in de toeristische wijk van Plaka, aan de voet van de Akropolis, waren er relletjes. Daar staken gemaskerde jongeren minstens twee voertuigen in brand. Aan metrostation Acropolis werden bushokjes en uitstalramen van winkels beschadigd. Ook geldautomaten werden geviseerd.

Om 21u30 was de rust volgens de politie teruggekeerd.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ook in Thessaloniki wordt betoogd

Zo'n 1.000 manifestanten stappen op in Thessaloniki, de tweede stad van het land. Daar verloopt de optocht vreedzaam. Ook in Athene wordt volgens ooggetuigen het rustiger.

Over de rellen leest u hier.

Debatten begonnen

In het Grieks parlement zijn de debatten over een eerste groot besparings- en hervormingspakket van de regering begonnen. De goedkeuring van de door Europa opgelegde wetsontwerpen zijn een voorwaarde van de internationale schuldeisers om de onderhandelingen met Griekenland over een derde hulppakket op te starten. De stemming in het parlement wordt laat op de avond verwacht, de resultaten zouden rond middernacht bekendraken.

Volgens Griekse media gaan de debatten pas zo laat van start vanwege de vertragingsmanoeuvres van de linkse parlementsvoorzitster Zoe Konstantopoulou. Ze probeerde tijdens de zitting van het presidium de procedure te vertragen. Het presidium moet zijn groen licht geven voor een debat. Konstantopoulou geldt als tegenstander van de besparingsmaatregelen.

Nieuw hulpplan goedgekeurd in Frans parlement

Het Franse parlement heeft woensdag met een grote meerderheid het nieuwe hulpplan voor Griekenland goedgekeurd. Het werd door premier Manuel Valls voorgesteld als de enige manier om het land er economisch weer bovenop te helpen. De Franse parlementsleden keurden het akkoord tussen Griekenland en de andere leden van de eurozone goed met 412 stemmen tegen 69.

In de Belgische Kamer start morgen/donderdag het debat over de Griekse crisis.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Nederlandse premier Rutte hardere onderhandelaar dan Merkel'

Volgens de Nederlandse De Volkskrant was de Nederlandse premier Rutte tijdens de 17 uur durende marathontop een hardere onderhandelaar dan de Duitse bondskanselier Merkel, maar 'gelukkig met minder macht'.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekenland doet export medicijnen in de ban

Griekenland heeft de export van 25 soorten medicijnen stilgelegd. Het Griekse ministerie van Volksgezondheid is bang dat er een tekort ontstaat, met een humanitaire crisis tot gevolg. (ANP)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Het Agreekment samengevat: operatie geslaagd, patiënt overleden'

Het privatiseringsfonds dat Griekenland van de trojka moet oprichten zou 50 miljard euro moeten opbrengen.

Meyrem Almaci (Groen) bekeek de cijfers: 'De prognose is dat die 50 miljard pas tegen 2115 is verdiend. Dus nog een eeuw Griekse miserie? Serieus?'

Het privatiseringsfonds dat Griekenland van de trojka moet oprichten zou 50 miljard euro moeten opbrengen. Meyrem Almaci (Groen) bekeek de cijfers: 'De prognose is dat die 50 miljard pas tegen 2115 is verdiend. Dus nog een eeuw Griekse miserie? Serieus?'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'De boodschap van Europa luidt vandaag: als je niet betaalt, wurgen we je dood'

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekse viceminister van Financiën kondigt ontslag aan

De Griekse viceminister van Financiën, Nadia Valavani, heeft in een brief aan premier Alexis Tsipras haar ontslag aangekondigd. Ze zegt dat ze de harde besparingsmaatregelen die het land overeenkwam met zijn schuldeisers, niet kan steunen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Europese Commissie stelt overbruggingskrediet van 7 miljard euro voor

De Europese Commissie wil Griekenland een overbruggingskrediet van 7 miljard euro geven om het euroland door de maand juli te helpen. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis woensdag aangekondigd.

De Commissie wil daarvoor een fonds inzetten dat mee gegarandeerd wordt door lidstaten die geen lid zijn van de eurozone.

Griekenland en de andere eurolanden bereikten maandag een akkoord over de voorwaarden voor een nieuw steunprogramma, maar het zal zelfs in het meest gunstige scenario nog weken duren vooraleer Athene de eerste fondsen kan ontvangen. Intussen heeft het land al een betalingsachterstand van ruim 2 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en moet maandag 3,5 miljard euro terugbetaald worden aan de Europese Centrale Bank. De Commissie stelt daarom een overbruggingskrediet van zeven miljard euro voor.

Voorwaarde is dat het Griekse parlement woensdagavond de beloofde eerste batterij hervormingsmaatregelen goedkeurt. De lening moet binnen drie maanden terugbetaald worden met geld uit het toekomstige steunprogramma.

De Commissie wil het geld putten uit het EFSM (European Financial Stability Mechanism), een mechanisme dat met garanties van de Europese begroting geld kan ophalen op de financiële markten en kan uitlenen aan lidstaten met financiële problemen.

Over de Europese begroting hebben niet enkel de eurolanden, maar ook de negen niet-eurolanden hun zeg. Onder meer Groot-Brittannië opperde al grote bezwaren. "Dit is geen makkelijke optie", gaf Dombrovskis toe.

Volgens de vicevoorzitter is er echter geen uitzicht op bilaterale leningen en zijn ook andere opties minder realistisch. Hij erkende dat ooit was beloofd dat het EFSM na de oprichting van de eurozonefondsen EFSF en ESM niet meer voor eurolanden zou aangewend worden en beloofde alvast een regeling die niet-eurolanden moet beschermen indien Athene de lening niet terugbetaalt. Een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten moet instemmen met deze financieringspiste. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Jeroen Dijsselbloem: 'Ik heb geen medelijden met de Griekse regering'

Volgens voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, heeft de Griekse regering het begrip van de europartners danig op de proef gesteld. Op medelijden moet ze alvast niet rekenen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'In november ligt nieuwe Grieks-Europese crisis op tafel'

Herman Matthijs, hoogleraar overheidsfinanciën aan de UGent en de VUB, heeft weinig vertrouwen in het Europese akkoord over Griekenland. Op Radio 1 legde hij uit waarom.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ambtenaren leggen 24 uur werk neer

De Griekse ambtenaren zijn aan een 24 urenstaking begonnen uit protest tegen nieuwe besparingen. In de openbare ziekenhuizen worden enkel noodgevallen behandeld, het spoor ligt stil en verschillende apotheken blijven gesloten. De vakbonden riepen op om in de namiddag te betogen in het centrum van de hoofdstad Athene. 's Avonds zijn nog protesten gepland voor het parlement, waar woensdagavond laat over het akkoord gestemd wordt dat Griekenland heeft gesloten met zijn schuldeisers.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

IMF maakt het officieel: 'Schuldherschikking moet ver gaan'

De inhoud van het IMF-rapport, dat tot dusver als 'geheim' of 'gelekt' werd omschreven, is nu officieel bevestigd. Het rapport is vrijgegeven en begint met de zin: "De publieke schuld van Griekenland is hogelijk onhoudbaar geworden". Volgens The Guardian wil het IMF niet in de deal stappen tenzij er een forse schuldherschikking komt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tsipras: 'We hadden geen middelen op de drachme te introduceren'

In een lang interview op de Griekse openbare omroep verduidelijkte de Griekse premier dat hij geen keuze had: het was ofwel een slecht akkoord tekenen, ofwel het land in de catastrofe duwen. De introductie van de drachme was onmogelijk, want de banken zouden omgevallen zijn. Lees hier wat Tsipras nog meer zei.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Hervormingsplan suddert in Grieks parlement

De Griekse regering heeft dinsdagmiddag in het parlement het wetsontwerp ingediend met een eerste batterij maatregelen die de kredietverleners eisen in ruil voor de opening van onderhandelingen over een nieuw steunprogramma, werd in parlementaire kringen vernomen.

Het wetsontwerp wordt eerst bestudeerd in de bevoegde commissies. Daarna volgt een debat en een stemming in de plenaire vergadering op woensdagavond.

Op tafel ligt een hervorming van het btw-stelsel en ingrepen in de pensioensector.

Het Griekse parlement staat onder druk, want op een eurotop in Brussel is maandagochtend beslist dat het Griekse parlement die hervormingen tegen woensdagavond moet goedkeuren.

De Griekse premier Alexis Tsipras zal zich dinsdagavond in een interview op televisie tot de bevolking richten en zijn visie op het akkoord van Brussel toelichten. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Griekenland mist tweede afspraak met het IMF

Griekenland heeft maandag niet kunnen voldoen aan een tweede aflossing van schulden op rekening van het Internationaal Monetair Fonds, waardoor het land nog dieper wegzakt in het schuldenmoeras dan al het geval was. Griekenland staat nu voor ongeveer 2 miljard euro in het krijt bij het IMF. Het bedrag dat maandag moest betaald worden - en niet werd betaald - , stemt overeen met 456.000.000 euro.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Geheim' IMF-rapport: 'Griekenland heeft 30 jaar nodig om Europese schuld terug te betalen'

Griekenland heeft een schuldherschikking nodig die veel verder reikt dan wat de partners van de eurozone overwegen, blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het IMF.

reuters
© reuters
Michael Ilegems
door Michael Ilegems

Startup 'Grexit' overweegt nieuwe naam

Onverwacht naamsbekendheid krijgen, is een droom voor veel startups. Maar voor de mensen achter de e-mailtool Grexit was het de afgelopen maanden te veel van het goede. Het bedrijf overweegt een nieuwe naam.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Europa worstelt met overbruggingskrediet voor Griekenland

De zoektocht naar een dringend overbruggingskrediet voor Griekenland is bezaaid met juridische, politieke en financiële obstakels. Dat bleek na afloop van een beraad van de Europese ministers van Financiën. Zo maakte de Britse minister van Financiën George Osborne meteen duidelijk dat de oplossing niet uit de Europese begroting kan komen. "De eurozone moet haar eigen rekeningen betalen."

De leiders van de eurolanden mogen dan wel een deal hebben gesloten die Griekenland uitzicht biedt op financiële steun, zelfs in het meest gunstige scenario duurt het nog enkele weken vooraleer Athene kredieten ontvangt. Intussen heeft het land wel geld nodig om de banken overeind te houden en schuldeisers te betalen. Zo wacht maandag een terugbetaling van 3,5 miljard euro aan de Europese Centrale Bank.

De eurolanden zijn dan ook een zoektocht gestart naar een overbruggingskrediet, maar dat blijkt geen sinecure. "We bekijken alle opties, maar ze liggen allemaal moeilijk. Er zijn juridische, politieke en financiële complicaties", zo erkende vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie.

Een politiek obstakel is de houding van lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Eén van de pistes is immers het EFSM, een mechanisme waarmee dankzij garanties van de Europese begroting geld kan opgehaald worden op de financiële markten om uit te lenen aan lidstaten in financiële moeilijkheden. Over de Europese begroting hebben echter ook de niet-eurolanden hun zeg te doen.

"Over het EFSM hebben verscheidene niet-eurolanden bezorgdheden opgeworpen", zo erkende Dombrovskis. De Britse minister Osborne verwoordde het iets scherper: "Groot-Brittannië zit niet in de eurozone en het is uitgesloten dat Britse belastingbetalers zouden deelnemen aan dit akkoord met Griekenland. De eurozone moet zijn eigen rekeningen betalen."

Volgens de Finse minister Alexander Stubb zijn er wel zes opties, zoals het verstrekken van bilaterale leningen en de uitkering van winsten die de Europese Centrale Bank boekte op de Griekse obligaties die het sinds 2010 aankocht. Die laatste optie dekt echter maar 3,2 miljard euro, terwijl de Griekse financieringsnoden tot midden augustus op 12 miljard euro worden geraamd.

De ECB en het IMF zouden ook de terugbetalingstermijnen met enkele weken kunnen opschuiven, maar bij het IMF heeft Athene intussen een betalingsachterstand van ruim twee miljard euro. Eenmaal die schuld is ingelost, zal het IMF wel deelnemen aan het nieuwe steunprogramma van ruim 80 miljard euro. Dat zou het aandeel van het Europese noodfonds ESM in het programma doen dalen tot ongeveer 40 à 50 miljard euro, zo gaf een Europese bron dinsdag aan.

AFP
© AFP
Niels Saelens
door Niels Saelens

Finland wacht beslissing van het Griekse parlement af

Het is nog niet zeker of Finland de deal tussen Griekenland en de Europese schuldeisers zal steunen. De Finse regering wacht de stemming in het Griekse parlement af vooraleer ze een beslissing neemt.

De Finse minister van Financiën, Alexander Stubb is ook geen voorstander van een overbruggingskrediet. "We kunnen een overbruggingskrediet overwegen, maar Finland behoort niet tot de landen die zo'n lening wil geven", aldus Stubb.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft tot woensdag om een aantal hervormingen door het parlement te jagen. "Het is afwachten of Griekenland deze keer de hervormingen wel zal doorvoeren. In het verleden is dat niet altijd het geval geweest", voegt de Finse minister eraan toe. "Het is nu aan Griekenland om te bewijzen dat ze de deal serieus nemen."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Jongsocialisten België cynisch tegen Dijsselbloem: 'Gefeliciteerd met geruïneerd Europa'

Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, krijgt een cynisch schouderklopje van de jongsocialisten uit Belgie. 'Gefeliciteerd met een geruïneerd Europa,' sturen ze hem via Twitter.

Dijsselbloem behoort nochtans tot dezelfde politieke familie, als PVDA'er uit Nederland.

Ook de voorzitter van SP.A John Crombez is kritisch voor Dijsselbloem. Onlangs nog zij hij 'niets gemeen' te hebben met de man.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Leider Onafhankelijke Grieken zegt dat coalitie met Syriza standhoudt

In Griekenland blijft de rechtspopulistische partij Onafhankelijke Grieken in de coalitie met het uiterst linkse Syriza van premier Tsipras. Dat zei de leider van de Onafhankelijke Grieken Panos Kammenos dinsdag op de Griekse televisie.

Volgens mediaberichten zou Tsipras zijn regering herschikken. De ministers die behoren tot de linkervleugel van zijn partij zouden uit de regeringsploeg verdwijnen. Heel wat leden van die linkervleugel hebben al aangekondigd dat ze tegen de met de andere eurolanden afgesproken bezuinigingen zouden stemmen. Wellicht morgenavond moet het Griekse parlement zich al uitspreken over een eerste pakket maatregelen, met name een pensioen- en een btw-hervorming.

Kammenos liet tot nu toe in het midden of zijn partij voor of tegen zou stemmen. De rechtspopulisten hebben 13 van de 300 zetels in het Griekse parlement. de leider van de Onafhankelijke Grieken had de schuldeisers van Griekenland er wel van beschuldigd dat ze er op uit waren om de regering-Tsipras omver te werpen en dat ze Tsipras gedwongen hebben om harde en onrechtvaardige besparingen te aanvaarden.

(Belga)

Michael Ilegems
door Michael Ilegems

Apple geeft Grieken 30 dagen lang gratis iCloud

Apple stuurt zijn Griekse klanten de komende maand geen rekening. 'Onze sympathie gaat uit naar onze klanten in Griekenland die een onderbreking in hun iCloud-accounts meemaakten als gevolg van de fiscale crisis', aldus het bedrijf.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Ieder euroland kan 'agreekment' wegstemmen

Niet alleen het Griekse parlement kan de 'agreekment' naar de vuilbak stemmen, ook de andere achtien landen van eurozone kunnen de deal blokkeren. Alle landen moeten unaniem instemmen met het akkoord tussen Griekenland en de schuldeisers.

Zo wordt er vooral naar de eurolanden gekeken die geen grote fan zijn van het derde Griekse steunpakket zoals Finland.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft al laten weten dat ze alles in het werk zal zetten om het Duitse parlement te overtuigen het akkoord goed te keuren.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Tsipras moet in de richting van de oppositie kijken

Nu Tsipras de steun heeft verloren van zijn coalitiepartner de Onafhankelijke Grieken moet hij in de richting van de oppositie kijken om het akkoord met de Europese schuldeisers door het Griekse parlement te jagen.

Ook binnen zijn eigen partij gaan er stemmen op om het akkoord met de trojka te verwerpen. Onder meer de parlementsvoorzitter Zoë Konstantopoulou heeft in de Griekse media al haar ongenoeg geuit: "Onze regering wordt gechanteerd. De kredietverleners draaiden de nee van het referendum om in een ja."

Daarnaast keerde de minister van Arbeid Panos Skourletis zich tegen zijn partijvoorzitter. Hij noemt het akkoord "niet levensvatbaar" en sluit nieuwe verkiezingen niet uit.

De eurogroep eist dat Tsipras een parlementaire meerderheid behaalt. Dat zijn 151 van 300 stemmen. Het ziet er naar uit dat de oppositie de Griekse premier een tweede keer ter hulp zal moeten schieten.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Johan Van Overtveldt: "Voorstel van eurogroep was unaniem"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt dat de tegenstellingen tussen de eurolanden over Griekenland niet zo groot waren als nu wordt voorgesteld. "Het voorstel dat vanuit de eurogroep naar de regeringsleiders gegaan is, was unaniem", zei Van Overtveldt in "De Ochtend" op de VRT-radio. "De opdeling tussen een havikenkamp en een softieskamp is naast de kwestie."

Van Overtveldt zegt dat hij altijd drie zaken voor ogen heeft gehouden: het belang van de Griekse economie, het voortbestaan van de monetaire unie en de belangen van de belastingbetaler. Wat dat laatste betreft: het akkoord, goed voor een steunpakket van 82 tot 86 miljard euro, zou volgens de minister de Belgische schuld met een kleine drie miljard euro doen toenemen.

Van Overtveldt erkent dat de Grieken op korte tijd heel wat moeten uitvoeren, met nauwelijks een dag tijd om een nieuwe pensioen- en een nieuwe btw-wetgeving op te stellen. Maar de Belgische minister zegt dat de Griekse regering de voorbije maanden te veel tijd heeft verloren. "Vermits de regering-Tsipras de voorbije maanden uitblonk in aarzelen en treuzelen is er nu een strak tempo."

De Belgische minister benadrukt dat het akkoord een compromis is. "Dat is de voorbije 24 uur, vind ik, te weinig aan bod gekomen. Men doet alsof men daar een Duits imperatief gekregen heeft dat iedereen heeft moeten slikken, maar dat is absoluut niet waar". (Belga)

Belga
© Belga
Niels Saelens
door Niels Saelens

De live over de 'agreekment' gaat hier verder

Blijf de Griekse saga hier op de voet volgen. Wil je weten wat er allemaal gebeurd is tot nu toe: klik hier.