De Griekse regering heeft de partners van de eurozone 'geïrriteerd' en 'gefrustreerd' met haar strijdlustige onderhandelingstactiek, aldus de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een interview met de Britse Zakenkrant The Financial Times (FT).

"We leven in 2015," aldus Van Overtveldt. "Misschien kon een Griekse communicatiestrategie 25 jaar geleden verschillen van de Europese strategie, maar vandaag is dat te gek voor woorden. Dat heeft veel mensen geërgerd," benadrukt hij.

De Britse zakenkrant merkt op dat België, met een staatsschuld van 107 procent, traditioneel voorstander is van begrotingsregels die minder diep snijden, maar dat de nieuwe coalitieregering - 'van voornamelijk Vlaamse liberale en centrumrechtse partijen', nu voor een hardere lijn heeft gekozen.

Van Overtveldt waarschuwt Griekenland er namelijk voor dat de eurozone een grexit best kan overleven.

Volgens de Belgische minister is hij overigens niet de enige die vindt dat de eurozone het redt zonder Griekenland: "Niemand praat er openlijk over, maar ik heb de indruk dat mijn standpunt ook door anderen gedeeld wordt".

Hoewel Van Overtveldt het er met zijn Griekse collega Varoufakis over eens is dat het Griekse besparingsprogramma 'mislukt' is, legt hij in tegenstelling tot Varoufakis de verantwoordelijkheid bij de Griekse autoriteiten in Athene en bijgevolg niet bij de schuldeisers van het noodlijdende euroland.

"Het werkt in Spanje, het werkt in Portugal, en heeft gewerkt in Ierland. Maar het werkt niet in Griekenland, omdat de Griekse autoriteiten niet hebben gedaan wat ze verondersteld werden te doen," aldus Van Overtveldt.

"Schuif de schuld dan ook niet niet in de schoenen van de ' instellingen'. Het ligt niet aan het programma, maar aan de uitvoering ervan", voegt hij eraan toe.(FT/BO)

De Griekse regering heeft de partners van de eurozone 'geïrriteerd' en 'gefrustreerd' met haar strijdlustige onderhandelingstactiek, aldus de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een interview met de Britse Zakenkrant The Financial Times (FT)."We leven in 2015," aldus Van Overtveldt. "Misschien kon een Griekse communicatiestrategie 25 jaar geleden verschillen van de Europese strategie, maar vandaag is dat te gek voor woorden. Dat heeft veel mensen geërgerd," benadrukt hij.De Britse zakenkrant merkt op dat België, met een staatsschuld van 107 procent, traditioneel voorstander is van begrotingsregels die minder diep snijden, maar dat de nieuwe coalitieregering - 'van voornamelijk Vlaamse liberale en centrumrechtse partijen', nu voor een hardere lijn heeft gekozen. Van Overtveldt waarschuwt Griekenland er namelijk voor dat de eurozone een grexit best kan overleven.Volgens de Belgische minister is hij overigens niet de enige die vindt dat de eurozone het redt zonder Griekenland: "Niemand praat er openlijk over, maar ik heb de indruk dat mijn standpunt ook door anderen gedeeld wordt".Hoewel Van Overtveldt het er met zijn Griekse collega Varoufakis over eens is dat het Griekse besparingsprogramma 'mislukt' is, legt hij in tegenstelling tot Varoufakis de verantwoordelijkheid bij de Griekse autoriteiten in Athene en bijgevolg niet bij de schuldeisers van het noodlijdende euroland. "Het werkt in Spanje, het werkt in Portugal, en heeft gewerkt in Ierland. Maar het werkt niet in Griekenland, omdat de Griekse autoriteiten niet hebben gedaan wat ze verondersteld werden te doen," aldus Van Overtveldt. "Schuif de schuld dan ook niet niet in de schoenen van de ' instellingen'. Het ligt niet aan het programma, maar aan de uitvoering ervan", voegt hij eraan toe.(FT/BO)