De Britse bank HSBC gaat meer dan 4.000 banen schrappen. Topman John Flint vertrekt na amper anderhalf jaar als CEO. Dat maakte de bank maandag bekend, zonder een duidelijke reden te geven. Volgens bronnen aan persbureau Bloomberg clashte Flint met voorzitter Mark Tucker over de prioriteiten voor de bank.

'We schrappen minder dan 2 procent van ons personeel wereldwijd. Maar we besparen straks 4 procent op de loonkosten', aldus financieel directeur Ewen Stevenson in een toelichting. Veel banken snijden in hun personeelsbestand om kosten te besparen. Banken hebben onder meer last van de lage rentes en internationale handelsspanningen.

Flints vertrek komt dan weer als een verrassing. Zijn taken worden tijdelijk overgenomen door Noel Quinn (57), momenteel hoofd van de internationale divisie van de bank. Flint was al begonnen met het schrappen van banen. Hij had in april een kostenbesparingsprogramma aangekondigd.

HSBC opende ook de boeken over de eerste helft van het jaar. Het zag de winst voor belasting met bijna 16 procent aandikken tot 12,4 miljard dollar. De omzet kwam bijna 8 procent hoger uit op 29,3 miljard dollar. Verder gaat de bank voor 1 miljard dollar aandelen inkopen. HSBC heeft haar hoofdkantoor in Londen maar doet een groot deel van zijn zaken in Azië.

De Britse bank HSBC gaat meer dan 4.000 banen schrappen. Topman John Flint vertrekt na amper anderhalf jaar als CEO. Dat maakte de bank maandag bekend, zonder een duidelijke reden te geven. Volgens bronnen aan persbureau Bloomberg clashte Flint met voorzitter Mark Tucker over de prioriteiten voor de bank. 'We schrappen minder dan 2 procent van ons personeel wereldwijd. Maar we besparen straks 4 procent op de loonkosten', aldus financieel directeur Ewen Stevenson in een toelichting. Veel banken snijden in hun personeelsbestand om kosten te besparen. Banken hebben onder meer last van de lage rentes en internationale handelsspanningen. Flints vertrek komt dan weer als een verrassing. Zijn taken worden tijdelijk overgenomen door Noel Quinn (57), momenteel hoofd van de internationale divisie van de bank. Flint was al begonnen met het schrappen van banen. Hij had in april een kostenbesparingsprogramma aangekondigd. HSBC opende ook de boeken over de eerste helft van het jaar. Het zag de winst voor belasting met bijna 16 procent aandikken tot 12,4 miljard dollar. De omzet kwam bijna 8 procent hoger uit op 29,3 miljard dollar. Verder gaat de bank voor 1 miljard dollar aandelen inkopen. HSBC heeft haar hoofdkantoor in Londen maar doet een groot deel van zijn zaken in Azië.