België start ‘zo snel mogelijk’ met productie van chirurgische en FFP2-mondmaskers

Minister Philippe De Backer (Open VLD) © belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Twee Belgische bedrijven, Van Heurck en ECA, beginnen met de productie van hoogwaardige mondmaskers. Dat meldt het team van minister Philippe De Backer (Open Vld).

De voorbije weken waren er verschillende leveringen van slechte mondmaskers uit het buitenland. Sommige landen of regio’s verboden ook tijdelijk de export van mondmaskers, in volle coronacrisis. De roep om de productie van mondmaskers in eigen land werd steeds luider.

Verschillende bedrijven wierpen zich op als redders van het vaderland, maar niet al die bedrijven werden geschikt bevonden om mondmaskers van hoogstaande kwaliteit te leveren. In Wallonië was er twee weken geleden een initiatief opgestart voor chirurgische mondmaskers. Dit keer gaat het om een federaal initiatief, want het is de taskforce onder leiding van minister Philippe De Backer (Open VLD), die het nieuws naar buiten brengt.

“Van Heurck en ECA, twee Belgische bedrijven, starten samen de productie op van chirurgische mondmaskers en FFP2-mondmaskers in eigen land”, meldt de taskforce in een persbericht. Van Heurck is een specialist in werkkledij. ECA is gespecialiseerd in lederen bekleding, voornamelijk voor de auto-industrie. De bedrijven zullen “zo snel als mogelijk” een productielijn opstarten. Ze onderzoeken de opties voor de toelevering en productie van de grondstoffen. “Daarbij kijken we zeker ook naar andere Belgische bedrijven. We rekenen ook op de steun van het team van minister De Backer”, klinkt het.

De minister reageert: “Knap staaltje Belgisch ondernemerschap. Ik ben tevreden dat we met de Belgische productie zo goed vooruitgaan. We zijn op die manier zeker van kwaliteit.” Er zouden in enkele weken tijd vier machines geïnstalleerd worden voor de productie van chirurgische mondmaskers. “Elke machine kan 45 miljoen maskers per jaar produceren, het gaat dus over 190 miljoen chirurgische mondmaskers per jaar, of ongeveer 4 miljoen per week”, staat in het persbericht.

De Backer voegt er meteen aan toe dat de bedrijven de volledige Belgische bevolking van hoogwaardige chirurgische maskers kunnen voorzien, mocht dat nodig blijken. “Voor de distributie zijn we al in gesprek met bpost. We zullen dus heel snel kunnen schakelen.” Voor de heropstart van de Belgische economie is het volgens sommige experts wenselijk dat we met zijn allen mondmaskers zouden dragen. De twee bedrijven hebben ook al een FFP2-machine aangekocht, waarmee ze over enkele weken 10 miljoen FFP2-maskers per jaar zouden kunnen produceren in ons land.

De Backer heeft ook een ruil met Nederland in gedachten. “We willen ook samenwerken met Nederland. Daar worden al FFP2-maskers geproduceerd, maar nog geen chirurgische maskers. Wij starten de productie van chirurgische maskers in ons land als eerste op. We gaan ruilen. Op die manier geven we als België en Nederland opnieuw het voorbeeld door samen te werken binnen de Europese Unie.”

Partner Content