De Vlaamse overheid mag zich opmaken voor een juridische strijd met het groenestroombedrijf Bee Power, de initiatiefnemer achter de bouw van een biomassacentrale in de haven van Gent. Dat meldt De Standaard.

Michael Corten, CEO van Belgian Eco Energy (Bee), reageerde vorige week al zeer ontgoocheld op het nieuws dat de biomassacentrale in Gent uiteindelijk toch geen subsidies krijgt van de Vlaamse regering. Bee pompte volgens zijn topman al 10 miljoen euro in de plannen voor de biomassacentrale in de Gentse havenzone. Een bedrag dat Bee op de een of andere manier wil recupereren. Via een schadeclaim bijvoorbeeld.

"De kans is zeer groot dat we een schadeclaim indienen", aldus Corten maandag. "We laten een werk van jaren niet zomaar in één weekend van tafel ­vegen."

Volgens Corten hangt de besluitvorming binnen de Vlaamse regering én het rapport van het Vlaams Energieagentschap (VEA), dat aan de basis lag voor het afspringen van de subsidies, 'met haken en ogen aan elkaar'.

De Bee-topman verwijst naar 25 maart, 'de dag dat ons dossier op het bureau van toenmalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) zou belanden'. Die dag werd Bee volgens Corten door het VEA ingelicht over zijn voorbehoud tegen een van onze leveranciers van houtsnippers uit Zuid-Afrika. Naar verluidt heeft de genoemde leverancier, Ben-Tovim, banden met de maffia.

Volgens Corten werd het voorstel om de betreffende leverancier te wraken en een alternatief aan het dossier toe te voegen, geweigerd: "De deadline van 20 februari was verstreken. Met als gevolg dat ons dossier als onvolledig werd beschouwd, waarop de regering het kon afwijzen".

"We hebben voor dit biomassaproject 28 verschillende procedures met succes doorlopen, om dan op het allerlaatste moment te struikelen, zonder kans op wederwoord. Dat laten we niet zomaar passeren", benadrukt Corten in een interview met De Standaard.

Het is nu aan een advocaat om te onderzoeken hoe Bee Power de negatieve beslissing kan aanvechten en welke schadevergoeding het kan eisen. 'Het is te vroeg om te zeggen over welk bedrag het gaat, maar het zal fors zijn, aldus Corten. Als de schadeclaim er komt, belandt die op het bureau van Bart Tommelein, partijgenoot en opvolger van Annemie Turtelboom. (DS/BO)

De Vlaamse overheid mag zich opmaken voor een juridische strijd met het groenestroombedrijf Bee Power, de initiatiefnemer achter de bouw van een biomassacentrale in de haven van Gent. Dat meldt De Standaard.Michael Corten, CEO van Belgian Eco Energy (Bee), reageerde vorige week al zeer ontgoocheld op het nieuws dat de biomassacentrale in Gent uiteindelijk toch geen subsidies krijgt van de Vlaamse regering. Bee pompte volgens zijn topman al 10 miljoen euro in de plannen voor de biomassacentrale in de Gentse havenzone. Een bedrag dat Bee op de een of andere manier wil recupereren. Via een schadeclaim bijvoorbeeld."De kans is zeer groot dat we een schadeclaim indienen", aldus Corten maandag. "We laten een werk van jaren niet zomaar in één weekend van tafel ­vegen."Volgens Corten hangt de besluitvorming binnen de Vlaamse regering én het rapport van het Vlaams Energieagentschap (VEA), dat aan de basis lag voor het afspringen van de subsidies, 'met haken en ogen aan elkaar'.De Bee-topman verwijst naar 25 maart, 'de dag dat ons dossier op het bureau van toenmalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) zou belanden'. Die dag werd Bee volgens Corten door het VEA ingelicht over zijn voorbehoud tegen een van onze leveranciers van houtsnippers uit Zuid-Afrika. Naar verluidt heeft de genoemde leverancier, Ben-Tovim, banden met de maffia.Volgens Corten werd het voorstel om de betreffende leverancier te wraken en een alternatief aan het dossier toe te voegen, geweigerd: "De deadline van 20 februari was verstreken. Met als gevolg dat ons dossier als onvolledig werd beschouwd, waarop de regering het kon afwijzen"."We hebben voor dit biomassaproject 28 verschillende procedures met succes doorlopen, om dan op het allerlaatste moment te struikelen, zonder kans op wederwoord. Dat laten we niet zomaar passeren", benadrukt Corten in een interview met De Standaard.Het is nu aan een advocaat om te onderzoeken hoe Bee Power de negatieve beslissing kan aanvechten en welke schadevergoeding het kan eisen. 'Het is te vroeg om te zeggen over welk bedrag het gaat, maar het zal fors zijn, aldus Corten. Als de schadeclaim er komt, belandt die op het bureau van Bart Tommelein, partijgenoot en opvolger van Annemie Turtelboom. (DS/BO)