Winstevolutie bedrijven belangrijk voor recordjacht op Wall Street

Verantwoordelijk voor de recordjacht wordt natuurlijk QE genoemd. In de Financial Times stond dit weekeinde een staatje waar de balans van de centrale bank vermeld wordt versus de koersontwikkeling van de S&P500. Door het opkopen van staatsleningen neemt het balanstotaal van de FED toe.

En dan is er inderdaad overeenkomst. Nu is het gevaar van dit soort vergelijkingen natuurlijk dat zo op het eerste gezicht overeenkomsten hebben maar dat ze uiteindelijk niets bewijzen.

Er wordt namelijk gesuggereerd dat door het goedkope geld dat gecreëerd wordt beleggers blind in aandelen stappen. Dat is natuurlijk niet zo.

QE heeft als doel de economie aan te zwengelen waardoor er minder werklozen komen. Consumenten die een vaste baan hebben kopen ook dan gewoon meer goederen wat goed is voor bedrijven.

Als het goed gaat met bedrijven dan gaat het goed met de winsten en mogen er derhalve hogere koersen op de schermen komen. Van belang is derhalve hoe de winstontwikkeling van bedrijven gaat.

En die is nog niet exceptioneel. Kijken we naar de verwachte winsten voor de komende 12 maanden dan staat de koerswinst verhouding op 14,8.

Dat is hoger dan de 14 die we in de afgelopen 10 jaar hebben gestaan. Hoger maar ook weer niet exceptioneel. Zeker in het licht van de lage rente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content